BEVKOVI DNEVI 2019

0
303

Odprtje likovne razstave Naslikana pesem

Cerkljanski muzej, 12. 9. 2019, 19:00

 

V sklopu prireditev Bevkovi dnevi 2019, ki so posvečene slovenskemu pisatelju in cerkljanskemu rojaku Francetu Bevku, se bo prvi dogodek odvil v četrtek, 12. septembra 2019 ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju. Vabimo vas na odprtje likovne razstave Naslikana pesem.

Slikarji amaterji, člani  likovne sekcije pri Društvu upokojencev Cerkno so ustvarjali ob poeziji. Vsak od njih se je poskušal poistovetiti in razumeti pesnikove misli, videnja, hrepenenja, občutja …., ter jih preliti na slikarsko platno.

 

Dan odprtih vrat Bevkove domačije

Zakojca, 15. 9. 2019, 10:00–17:00

 

V sklopu prireditev Bevkovi dnevi 2019, ki so posvečene slovenskemu pisatelju in cerkljanskemu rojaku Francetu Bevku, vas tudi letos vabimo na dan odprtih vrat njegove domačije v Zakojci. Pri Volarju Vas pričakujemo v nedeljo, 15. septembra 2019 med 10. in 17. uro.

Program:

11.30   Kulturni program pred Bevkovo domačijo: gostja pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, nastop Vokalne skupine Lira

15.00  Predstavitev knjige Kjer oljke cveto in pogovor s pisateljico Valerijo Skrinjar Tvrz.

 

Za pogostitev bodo poskrbeli člani TD Pod Kojco.

 

Program pripravljajo Cerkljanski muzej, Društvo Baška dediščina in Založba Bogataj.

 

Kdo je Valerija Skrinjar Tvrz?

Tovarišica, partizanka, novinarka, pisateljica … Gospa, ki je svojo življenjsko izkušnjo prelila v številne zgodbe in kljub prestanemu trpljenju ohranila voljo in optimizem.

Rodila se je v rudarski družini v Zagorju ob Savi in že v otroštvu občutila pomanjkanje in stiske. Kot dijakinja se je pridružila partizanom, bila je partizanska učiteljica in kasneje šifrantka v štabu Šlandrove in Zidanškove brigade. Doživela je bitko na Menini planini, v kateri so se partizani uspeli prebiti iz obroča mnogo močnejše okupatorske vojske. Po vojni je postala novinarka, prekrižarila je celo Jugoslavijo in skoraj 40 let živela v Sarajevu. Vojna v Bosni in Hercegovini  ju je z možem prisilila, da sta se vrnila v Slovenijo.

 

Roman Kjer oljke cveto je izšel ob 90-letnici pisateljice Valerije Skrinjar Tvrz. V njem opisuje čas takoj po vojni, ki ga je kot poročevalka jugoslovanske tiskovne agencije (TANJUG) preživela v Istri in od koder je poročala o agrarni reformi. Zelo močno sta se ji namreč v spomin vtisnila sreča in veselje kolonov ob dejstvu, da so postali lastniki zemlje, ki so jo obdelovali.