DINO PEŠUT je avtor v središču Fabula Hub

0
638

 

Hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik Dino Pešut je avtor v središču Fabula Hub

 

Fabula se v svojem izboru najboljših del iz svetovne literature in njihovem prinosu v slovenski prostor aktivno ozira tudi po novih, perspektivnih imenih, ki pomenijo prihodnost svetovne literature. Avtor v središču Fabula Hub je tokrat hrvaški avtor DINO PEŠUT, mladi rezident v okviru rezidenčnega projekta Odisejevo zatočišče 2 Društva slovenskih pisateljev. 

Dino Pešut (1990) je hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik. Na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu je končal študij dramaturgije. Kot dramaturg sodeluje z različnimi gledališči doma in na tujem. Nekaj let je živel v Berlinu in leta 2018 prejel prestižno gledališko nagrado, namenjeno mladim avtorjem, Der deutsche Jugendtheaterpreis. Njegova dramska dela zelo pogosto prejemajo tudi ugledne hrvaške nagrade. Z območja gledališke umetnosti je avtor vstopil tudi na področje literature in leta 2017 izdal svoj prozni prvenec Potolčena kolena, s katerim je navdušil hrvaško literarno kritiko in bralstvo. Podoben odziv je prejel tudi leta 2020 izdani humorni in pretresljivi roman Očetov sinko, v katerem se Dino Pešut izpostavi kot eden najmočnejših proznih glasov svoje generacije, kot avtor, ki odlično razume trenutek, v katerem živimo, in ga uspe spremeniti v vrhunsko literarno umetnino.

 


Fabula Hub predstavlja: Dino Pešut – Očetov sinkoCankarjev dom, Klub CDFabulin literarni večerčetrtek, 10.3., 20:00

“Zgodba o milenijcih, ki imajo svet pred seboj, nimajo pa svojega doma.” – Jutarnji list

Nosilni lik Očetovega sinka, drugega romana Dina Pešuta, avtorja najmlajše literarne generacije, je mladi intelektualec in prebijajoči se pesnik, izgubljen kot obljubljena mu prihodnost. Po neuspešnem iskanju priložnosti na Zahodu se vrne v Zagreb, saj je tako ali tako vseeno, kje je reven in nesrečen. Dneve preživlja kot hotelski receptor in se včasih tudi z iznajdljivostjo kosa s pogostimi življenjskimi tegobami milenijca, med katerimi prevladuje skrb za plačevanje stanarine. Poleg razrednega in generacijskega problema roman načenja tudi vprašanje medgeneracijskega odnosa, saj se drugim junakovim nemirnim občutkom pridruži še skrb za bolnega očeta, s katerim nikoli prej nista uspela zgraditi tesnega in plodnega odnosa, tako da si morata priznati in ponuditi še marsikaj, dokler še lahko. Brezkompromisno delo s kratkimi in močnimi poglavji, polnimi globokih čustev, v katerih se izmenjujeta seks in smrt, strah in veselje, prinaša pripoved o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi generaciji, ki ji družba vztrajno odreka možnosti. Pešut, ki na Hrvaškem velja za najmočnejši glas svoje generacije, razume posebnosti sodobnega časa in zapletenost odnosov ter obvlada pripovedne tehnike, s katerimi močna problemska vprašanja obravnava z navidezno lahkotnostjo in šarmom, predvsem pa zelo odkrito in doživeto, skratka: prepričljivo.Roman je prevedla Dijana Matković.Pogovor bo vodila Đurđa Strsoglavec.Dogodek bo tolmačen v slovenščino.


Fabulina (gledališka) obstreljevanja – GranatiranjeMini teaterFabula Hubpetek, 11.3., 20:00V sklopu programskega sklopa Fabula Hub v sodelovanju z Mini teatrom v Ljubljano prinašajo gostovanje gledališke predstave Granatiranje, ki je nastala po besedilu avtorja Dina Pešuta, uprizarja pa jo hrvaški gledališki kolektiv Kazališna družina KUFER i KunstTeatar. Vabljeni na preplet literarne in gledališke umetnosti, ki ga prinaša dramsko pisanje letošnjega gosta v fokusu programa Fabula Hub, namenjenega mladim, perspektivnim imenom svetovne literature.Ponoči. Sredi prazne ulice. Tik pred koncem vojne. Trenutki pred obstreljevanjem. Tako se začne ljubezenska zgodba s preprostim srečanjem. Med njima so njune misli. Med njima je lahko pozabljiva mala apokalipsa CNN-a. Med njima njuna hrepenenja in strahovi, nekaj vznemirjenja, upanja in odmev smrti. Tako se začne ljubezenska zgodba, prvi zmenek brez ene izgovorjene besede … Intimna zgodba v ranjenosti Zgodovine in sveta zunaj …Granatiranje je izpovedna, poetična, postdramska metadrama, ki zagotovo sodi v sam vrh ne le hrvaške, ampak tudi evropske sodobne produkcije. Skozi celotno besedilo spremljamo dve vzporedni izpovedni zgodbi o ljubezenski želji in strasti, o iluzijah in sanjah, o iskanju smisla v kontekstu sveta in prostora, kjer je vojna postala senzacijski fetiš in neizogibna človekova potreba po samouničenju. Zgodba se razvija kot »mala balkanska različica filma ‘Pokliči me po imenu’«, kot ga piše eden od likov, pisatelj, ki se s svojimi motivi pisanja pričujoče drame poigrava znotraj metabesedilne pesmi. Pisateljev monolog o vojni in njenih posledicah je eden najbolj lucidnih, intimnih in izvirnih pogledov na to temo v sodobni dramski literaturi. Temo boja proti smrti in nesmiselnosti vojne ter njenih posledic, ki so vidne na fasadah, ki se obnavljajo, in ljudeh, ki jih nihče ne obnavlja, pisatelj zaključi s poslednjim srečanjem ljudi, ki s svojo malo ljubezensko zgodbo pustijo obljubo za drugega, za njegov bolj srečen jutrišnji intimni dan. Dramsko besedilo je prejelo nagrado Marina Držića za najboljše dramsko besedilo leta 2019.Koprodukcija: Fabula, Mini teater, KUFER in KunstTeatar.


Gledališče Glej: Dino PešutGledališče GlejFabula Hubpetek, 25.3., 11:00Gostovanje Dina Pešuta, letošnjega avtorja v fokusu programa Fabula Hub, v katerem Festival Fabula pozornost namenja mladim, perspektivnim literarnim imenom, bo potekalo tudi v okviru Kulturne četrti Soteska ter na odru Gledališča Glej. Dogodek bo obsegal dramsko delavnico, ki jo bo z mladimi slovenskimi ustvarjalci/ustvarjalkami s področja gledališča in literature, vodil Dino Pešut, sledilo pa bo druženje ter pogovor o dramaturškem/literarnem delu in osrednjih temah ustvarjanja letošnjega avtorja Fabula Hub.Število udeležencev na delavnicah in pogovoru z Dinom Pešutom je omejeno na 20 ljudi, v primeru večjega števila prijav si pridržujejo pravico do izbora. Prijave na dogodek, skupaj s krajšim življenjepisom in spremnim zapisom o delu in središčnih temah vašega ustvarjanja (do 3 strani A4), sprejemajo do 10. marca na elektronski naslov: Rezervacije@glej.siPrireditev poteka v koprodukciji z Gledališčem Glej.