FRANČIŠEK SMERDU (1908¬–1964)

0
39

FRANČIŠEK SMERDU (1908­–1964)

Donacija Narodni galeriji

Od 23. januarja 2021

Narodna galerija predstavlja sedemintrideset plastik kiparja Frančiška Smerduja (Postojna, 1908 − Ljubljana, 1964) v mavcu in v glini. Podarila jih je kiparjeva hči, akademska kiparka Mojca Smerdu. Donacija zajema osnutke za kiparjeva raznolika dela, in sicer osnutke za glave, portrete, malo plastiko, reliefe ter monumentalno spomeniško kiparstvo.

V zgodovino kiparstva na Slovenskem se je Frančišek Smerdu vpisal kot snovalec malih intimnih plastik, ki so v svoji izraznosti na poseben način monumentalne, na drugi strani pa kot avtor monumentalnih javnih spomenikov, ki jih zaznamuje svojevrstna “intimnost”. Kipar je namreč male kipe ustvarjal z enakim zanosom kot velika monumentalna dela.

 

Frančišek Smerdu je bil skupaj z drugimi študenti zagrebške likovne akademije član Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov in pozneje profesor na ljubljanski likovni akademiji. Ustvarjal v različnih materialih, najraje v marmorju, učinek zglajene, mehke kiparske gmote je ritmično stopnjeval z bolj slikovito obdelavo površine z živahno igro svetlobe in senc. Apolinična lepota njegovih ženskih figurin v različnih pozah in s preprostimi »atributi«, kakršni so šal, brisača, vrč, pladenj ali prt, doseže še večjo intimnost v bolj svobodni obdelavi in topli barvi gline. Precej omejen ikonografski svet dopolnjujejo še portretne glave in spomeniško kiparstvo, v katerem se je na izviren način približal estetiki socialističnega realizma in jo zaznamoval – v nasprotju z mirno poetiko zasanjanih ženskih likov – z gibanjem in zanesenim vznemirjenjem.

 

Razstava Frančišek Smerdu (1908−1964). Donacija Narodni galeriji bo na ogled od 23. januarja 2021 v Galeriji Narodni dom v Narodni galeriji.