Iskreno o intimnosti

0
492

Odprti pogovori o intimnosti, njen pomen v partnerskem odnosu, spoznavanje lastnega telesa, težave v spolnosti so prej kot ne še vedno tabu v naših krajih. Medtem ko je v zahodnih državah običajno, da imajo specialisti iz tega področja ne le svoj prostor oziroma kolumno v branih tednikih, temveč tudi vsakodnevno polnijo termine za osebna svetovanja, pa je pri nas tema še vedno dokaj pohujšljiva in zadrta. O tem se pri nas bere na skrivaj, nič kaj preveč javno razglablja, toda očitno je, da smo globoko v sebi željni prebiranja ali poslušanja te tematike. Pod vzdevki na forumih pišemo o težavah in upamo, da ne bomo bili predmet obsojanja. Zaradi neznanja in atmosfere okolja, v katerem živimo, prevladuje strah, ali so misli, ki se nam porajajo glede intimnih vprašanj, nespodobne ali celo pornografske. Ženski je bil še nedolgo nazaj, le nekaj desetletij, spolni užitek odtegnjen. Prav ta nedavna preteklost je še vedno pustila globoke korenine v dojemanju obojestranskega ugodja.  Kljub temu, da marsikdo zanika, da je spolnost ključnega pomena, pa se po strokovnih člankih in iskrenih pogovorih lahko zamisli. Dobrobiti zdrave spolnosti niso le fizične, temveč tudi izjemnega pomena za duševni mir.

Melita Kuhar, socialna pedagoginja, svetovalka, pisateljica in še bi lahko naštevali,  v svoji knjigi Iskreno o intimnosti, odkriva slovenskemu bralstvu – brez zadržkov in najbolj iskreno – zakaj je spolnost pomembna. Na temelju zelo podrobnega poznanstva problematike, ki se dogaja za vrati marsikaterega doma, izkušenj mnogih parov ali pač samcev, ki se k njej zatekajo po pomoč in nasvet, govori o pomenljivosti spolnega izražanja, o težavah v postelji, o intimnosti v zrelih letih, nudi pa tudi nasvete za čudovito spolno življenje. Melita ne podaja enostranske rešitve problema, temveč nam ob ozaveščanju problema pomaga poiskati metode, tehnike, s katerimi začnemo odpletati niti težav. Avtorica knjige je odrasla v družini, v kateri spolnost ni bila nikoli prepovedana ali če želite “umazana” tema, kot na primer v marsikaterem drugem gospodinjstvu, kjer se televizijski program kaj hitro zamenja, da otrok le ne bi videl para, ki se strastno poljublja. Žal pa se spolnost danes zna uporabljati kot orodje manipulacije: »Češ, ker se danes nisi lepo obnašal do mene, nisi opravil vseh obveznosti, z zamudo razvažal otroke v šolo in na druge dejavnosti, se ti zvečer ne bom posvetila«. Vzorec se dogaja tudi v obratni smeri: »Češ, ker si bila danes tečna in živčna, poleg tega pa nisi poskrbela za pravočasno večerjo, mi na kraj pameti ne pride, da bi ti pokazal nežnost med rjuhami. In tako se odprejo vrata psihološki vojni: Kdo bo močnejši? Kdo bo bolj uveljavil svojo voljo? Kdo bo koga kaznoval? Toda ne zavedamo se, da navsezadnje trpimo sami in sebi odrekamo najlepše trenutke. Kaznujemo sebe. Ker se v partnerstvu ne znamo pogovarjati in poslušati. Melita na temelju bogatih izkušenj podaja enostavno enačbo. Moški trdi, da, če se ženska z njim strastno ljubi in deli intimne trenutke, ga ima rada. Ženska formula je malce bolj zapletena, in sicer pomešana z vsakodnevnimi izzivi. Če se ženski čez dan izkazuje pozornost, kot so sporočila, pomaganje pri opravilih okoli hiše ali otrok, bo to razumela, da jo ima moški rad in ob takem dnevu je večja verjetnost, da si ga poželi tudi intimno. Glede na to, da so ženske hormonsko in telesno bolj občutljive in se s kritiko in osornostjo težje soočajo, bodo potrebovale veliko več časa, da bi se lahko predale moškemu.  

Očitno je, da se pri nas o takšnih temah še vedno raje bere kot pa odprto spregovori na kavču v svetovalnici, zato je lahko knjiga Iskreno o intimnosti, ki je izšla pri založbi Primus, odličen uvod pri ozaveščanju intimnih in s tem povezanih partnerskih  težav. Saj kakor pravi Melita, če med partnerjema škripa na področju intime, potem zagotovo škripa tudi v njunem partnerskem odnosu.