Johnny Cash

0
284

Johnny Cash (rojen kot J. R. Cash, dne 26. februarja leta 1932) je ameriški country glasbenik in pevec. Cash je eden od najvplivnejših ameriških glasbenikov dvajsetega stoletja. Znan je po svojem globokem, edinstvenem bas-bariton glasu, zvenečem zvoku svojega spremljevalnega benda The Tennesse Three, boemskem obnašanju in črnih oblačilih, zaradi katerih je dobil ime „Mož v črnem“. Svoje koncerte je običajno pričel z besedami „Hello, I’m Johnny Cash“.

 

Cashova glasba je, posebno tista iz kasnejšega obdobja kariere, vsebovala tematiko o žalosti, moralnem trpljenju in odrešitvi. V svoji 55-letni karieri je prodal več kot 90 milijonov albumov in zavzel težko dosegljivo pozicijo v zgodovini glasbe.

 

V Cashovem otroštvu sta imela veliko vlogo gospel glasba in radio. S pomočjo mame in prijatelja iz otroštva se je Johnny že kot otrok naučil igrati kitaro in pisati pesmi. V srednji šoli je pel na lokalni glasbeni postaji: nekoliko desetletij kasneje je objavil album tradicionalnih gospel pesmi z naslovom „My Mother’s Hymn Book“. Nanj je vplivala tradicionalna irska glasba, katero sta vsak teden na radiu predvajala Dennis Day in Jack Benny.

 

Cash je v začetku šestdesetih, ko je bila njegova kariera v padcu, začel piti ter postal odvisen od amfetaminov in barbituratov. V Nashvilleu je krajše obdobje delil stanovanje z Waylonom Jenningsonom, ki je bil težki odvisnik od amfetaminov. Cash je konzumiral različna nedovoljena sredstva, da bi tekom turneje ostal buden. Prijatelji so se konstantno šalili na račun njegove „nervoze“ in burne nravi, večina pa je ignorirala znake težkega narkomanstva. Cash je v seriji The Johnny Cash Show trdil, kako je poskusil vsako drogo, ki mu je bila ponujena.

 

V začetku sedemdesetih je izkristaliziral svoj imidž „Moža v črnem.“ Redno je nastopal oblečen v črno, noseč dolg črni plašč, ki je segal do kolen. Takšna pojava je bila v nasprotju z mnogimi country glasbeniki tistih dni, ki so se pojavljali v bleščečih oblekah in kavbojskih škornjih. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja Cashu niso prinesle nobenih novosti, vendar je njegova biografija „The Man in Black“ doživela odličen uspeh. Gostoval je v televizijskih oddajah, produciral je film o Jezusovem življenju … Na začetku osemdesetih je odigral nekaj kvalitetnih vlog v westernih (veliko kasneje je gostoval v epizodi serije o inšpektorju Columbu, nato v seriji „Dr. Quinn, Medicine Woman“ (na Jane Seymour je celo pustil takšen pečat, da je igralka enega od svojih sinov poimenovala po njem), v osmi sezoni Simpsonovih pa je svoj glas posodil Homerjevemu duhovnemu vodiču, puščavskemu kojotu, medtem ko lahko njegove pesmi poslušamo med Geigerovo operacijo v seriji „Chichago Hope.“

 

Leta 1997 so mu diagnosticirali neurodegenerativno bolezen, imenovano Shy-Dragerov sindrom. Kasneje se je bolezen spremenila v avtonomno neuropatijo z diabetesom. Bolezen ga je prisilila, da skrajša turneje. Leta 1998 je bil hospitaliziran zaradi težkega vnetja pljuč. June Carter, njegova soproga, je umrla 15. 5. 2003, v 73. letu starosti. Rekla mu je, naj nadaljuje s svojim delom, zato je nadaljeval s snemanjem in celo dvakrat nastopal v memorialnem centru družine Carter v Bristolu v državi Virginiji. Njegov koncert, ki je bil hkrati zadnji javni nastop, se je odvil 6. julija leta 2003. Na koncertu 21. 6. 2003 je Cash, preden je odpel „Ring of Fire“, prebral posvetilo svoji pokojni soprogi, ki ga je napisal tik pred nastopom. Dejal je, kako ga Junin duh gleda ter ga je prišel obiskat, še preden je stopil na oder. Komaj je uspel odpeti pesem. Kljub slabemu zdravju je govoril, kako se veseli dneva, ko bo zopet lahko hodil in odvrgel svoj invalidski voziček v reko poleg svojega doma.

Johnny Cash je umrl manj kot štiri mesece po smrti svoje soproge, 12. septembra 2003, v bolnici v Nashvilleu v državi Tenessee. Pokopan je poleg June v Hendersonville Memory Gardensu poleg svojega doma v Hendersonviller, v državi Tennesse. Imel je 71 let.

 

Cash je bil glasbenik, ki ni bil ozko vezan le za en žanr. Posnel je pesmi, ki se lahko štejejo za rock and roll, blues, rockabilly, folk ali gospel ter na ta način vplival na vsakega od teh žanrov. Poleg tega je bil edini country umetnik, ki je na koncu kariere postal nepričakovano popularen med mlado indie in hard rock publiko. Njegova raznolikost se opazi v podatkih, da je bil sprejet v tri hiše slavnih: Hišo slavnih tekstopiscev Nashvillea leta 1977, Hišo slavnih countrya leta 1980 (ta sprejem mu je pomenil največji profesionalni uspeh v življenju) in Hišo slavnih rock and rolla leta 1992. Njegov doprinos je prepoznala tudi Hiša slavnih rockabillya. Leta 1996 je prejel Nagrado Kennedy Centra.

 

Cash je leta 1971 napisal pesem "Man in Black", da bi objasnil svoj stil oblačenja:

 

"We’re doing fine I do suppose

In our streak of lightning cars and fancy clothes

But just so we’re reminded of the ones who are held back

Up front there ought to be a man in black."

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc