Mojiceja Bonte: Barbara Celjska

0
252

Na prekrasen zimsko-sončni dan sva si s hčerko privoščili literarne  sprehode po ljubljanskih knjigarnah.

V knjigarni Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani nama je zastal pogled ob slikanici z naslovom Barbara Celjska  (Prelepa grofica in mogočna kraljica).

Knjigo sta ustvarili dve uveljavljeni ustvarjalki, ki smo ju v Ventilatorju besed že predstavili.

Knjižna noviteta, Barbara Celjska (Prelepa grofica in mogočna kraljica), je nastala izpod pisateljskega peresa Mojiceje Bonte.

Za izvirne ilustracije, ki človeku vzamejo dih, je poskrbela ilustratorka Polona Kosec.

Pred mnogimi leti se je na gradu na strmi

vzpetini nad reko Savinjo celjskemu grofu

Hermanu II. rodila hči. Nekoč nadvse

radovedna deklica je nekega dne postala

prelepa grofica in mogočna trojna kraljica.

To je zgodba o Barbari Celjski, navplivnejši

in najbogatejši kraljici, ki se je kadar koli

rodila na slovenskih tleh.

(Mojiceja Bonte: Barbara Celjska – Prelepa grofica in mogočna kraljica, Celjska Mohorjeva družba, 2023)

Med literarnim potovanjem po slikanici se lahko poučimo o življenju Barbare Celjske, ki se je rodila okrog 1392 na celjskem gradu kot najmlajša hči celjskega grofa Hermana II. Svojo bogato življenjsko pot pa je zaključila 1451.

Otroštvo je preživela v Celju. Ko je sklenila zakonsko zvezo s kraljem Sigismundom, naj bi bila stara le 13 let, mož pa 37 let. Takrat je bila Barbara okronana za ogrsko(madžarsko) kraljico. Leta 1408 sta usnovila Viteški red. Po vsej verjetnosti sta istega leta dobila hčer Elizabeto Luksemburško ( okrog leta 1408), ki se je leta 1422 poročila z Albrehtom II. Habsburškim.

Kralj Sigismund je veliko potoval, zato se je Barbara začela resno ukvarjati z gospodarstvom in visoko politiko. Bila je zelo uspešna. S kraljem Sigismundom sta po nekaj letih skupnega življenja živela ločeno. Še vedno pa sta zelo dobro in uspešno sodelovala.

Barbara je denarno podpirala kraljeve vojašake pohode. Kralj ji je v zameno dajal posesti in zlatnike. Leta 1414 je bila Barbara okronana za nemško, leta 1437 pa še za češko kraljico.

Barbara Celjska, ki je bila trikrat okoronana za kraljico, je bila najmogočejša, najbogatejša, najvplivnejša vladarica, kar se jih je kdaj rodilo na slovenskih tleh.

(Mojiceja Bonte: Barbara Celjska – Prelepa grofica in mogočna kraljica, Celjska Mohorjeva družba, 2022)

O Barbari Celjski si lahko še veliko preberemo v posebnem poglavju, ki ga je naslovila avtorica knjige: BARBARA CELJSKA ( okrog 1392-1451).

Za lažje razumevanje besedila najmlajše bralce ( poslušalce) seznani pisateljica še z mini slovarčkom, s katerim se slikanica zaključi.

“Samo pogumni lahko zrejo resnici v obraz.”

(Mojiceja Bonte)

Besedilo in ilustraciije nas močno pritegnejo, zato slikanice zlepa ne moremo odložiti iz rok.

Drage bralke, dragi bralci, prijetno literarno in likovno potovanje.