STAR RECEPT ZA BUČKINO JUHO

0
4444

Poznate stare recepte za bučkino juho? Tale je iz Prekmurja in  se imenuje TIKVINA GOSTA ŽUPA. Recept  je  iz samih  domačih sestavin, je enostaven in se nekoliko razlikuje od današnjih receptov za bučkine fine kremne juhe.

Če so nekoč delali  bučkino juho iz  navadne jedilne buče, pa imamo sedaj na izbiro  veliko vrst  najrazličnejših jedilnih buč, veliko  že pripravljenih začimb in drugih dodatkov.  Način priprave  bučne juhe pa je praktično  ostal nespremenjen, namesto  zelenjavne  osnove pa  marsikje uporabljajo juhe. Če je bila nekoč bučna juha bolj hrana za reveže, pa danes  z bučno juho postrežejo najimenitnejše restavracije.

KAJ POTREBUJEMO ZA TIKVINO GOSTO ŽUPO

 

·       1 jedilno bučo (golica, tikva, svinjska buča) cca 90 dag,

·       1 čebula,

·       5 dag masti,

·       2 žlici bučnega olja,

·       1 liter zelenjavne osnove,

·       sol, poper,

·       4 žlice bučnih semen

 

Delamo pa tako:

Bučo olupimo,  prerežemo, odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Čebulo  nasekljamo  na drobno.  V posodi segrejemo mast, dodamo sesekljano čebulo in pražimo, da zastekleni. Dodamo  sesekljano bučo in zopet malo pražimo.  Posolimo in popopramo. Zalijemo z  zelenjavno osnovo in kuhamo 45 minut, da se buča razpusti.  Potem juho gladko razmešamo ter še enkrat pristavimo in zavremo.  Bučno juho nalijemo v segrete jušne skodelice ali krožnike, pokapljamo z bučnim oljem in potresemo z narezanimi bučnimi semeni. Te smo prepražili in nasekljali (lupiti jih ni bilo potrebno, ker je  za juho uporabljena slovenska golica).

——-

Sodobna kulinarika: V  JESENI IN ČEZ ZIMO IZBIRAMO  MED VEČ VRST BUČAMI

Še ne dolgo tega  so na njivah rasle le debele oljne oziroma svinjske buče, ki jih gojijo zaradi semen in  za krmo živali. Iz njih so že včasih delali tudi  odlične bučne zavitke. Danes  jih skoraj ne uporabljamo, saj  na tržnicah in v supermarketih  prevladujejo bolj slastne druge jedilne buče:

Buče hokaido so okrogle, ki se zgoraj zožijo in so  močno oranžne barve, notranjost pa je svetlejša. Imajo poln okus. So precej trde, zato jih je težko razrezati. Lupina je užitna, vendar za bučno juho  lupino obrežemo, za pečenje pa ni potrebno.

Bučke patišon so običajno bele in imajo zanimivo, zvezdasto obliko. Nekatere vrste so tudi  rumene, zelene in oranžne, pisane. Okus  buče patišon spominja na kumaro. Uporabljamo jih za vlaganje in za dekoracije.
Maslenka je dolga, podolgovata buča, rumenkaste barve. Lupina je trda in debela. Maslen okus spominja na lešnike, zato je primerna za sladke jedi, pite in marmelade pa tudi za juhe in nadeve. Uporabljamo jih tudi pozimi, ker so obstojne.

Muškatna buča je velika rebrasta, potlačena okrogla buča. Ker  je velika, jo največkrat prodajajo  narezano na režnje. Je mehkejša kot hokaido.  Sicer pa je univerzalna, primerna  za pripravo juh, omak, enolončnic, pireja, pit itd.