Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov (12.–23. okt)

0
150

 

Izbrano
STRIP PESEM SODOBNEGA MORNARJA IN OKOLJSKI IZZIVI
Torek, 12. oktober (19h)
Skupaj z založbo VBZ vabimo na pogovor ob izidu stripa Pesem sodobnega mornarja (prevedla Jedrt Lapuh Maležič, VBZ, 2021) londonskega ilustratorja, striparja, političnega karikaturista in pisca Nicka Hayesa.  Gre za priredbo apokaliptične klasične romantične pesnitve Pesem starega mornarja (1797; prevod v slovenščino Janez Menart, 1961) Samuela Taylorja Coleridgea, ki jo je Nick Hayes preoblikoval v ekološko opozorilo.

Stripovska adaptacija ustvarja atmosfero, nabito z nevarnostmi zaradi sodobne malomarnosti do okolja. Ladja s posadko se ujame v plavajočem arhipelagu, nastalem iz plastičnih smeti. Preko lika poslovneža, ki se vkrca na ladjo z ambicijo visokega zaslužka s kitovimi kostmi, pa avtor tiho graja stališče, da takšna dejanja nimajo posledic.

Ekspresivna in lesorezu podobna izrisana zgodba prinaša mračno in z žugajočim akcentom naglašeno opozorilo o posledicah neodgovornega odnosa do narave.

V prvem delu pogovora, ki ga bo usmerjal Žiga Valetič, se nam bo prek spleta pridružil avtor, Nick Hayes. V nadaljevanju bosta kot gosta v živo sodelovala Jure Železnik, terenski raziskovalec v društvu Morigenos, kjer sodeluje pri akustičnem monitoringu velikih pliskavk, ter Nejla Kambič, aktivna članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Izid knjige sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS.

Pripravljamo v sodelovanju z založbo VBZ. Pogovor poteka v okviru pofestivalske Tinte, kot  spremljevalni dogodek razstave Preobrazbe v galeriji domačije.

Mednarodni dan slovarjev 2021 (14. in 15. oktober)
OKROGLA MIZA O NORMATIVNOSTI
Četrtek, 14. oktober (17h)

Sekcija za leksiko pri Zvezi društev Slavistično društvo Slovenije (ZDSDS) v soorganizaciji z ZRC SAZU letos že tretjič pripravlja program ob mednarodnem dnevu slovarjev (16. oktober). Osnovna ideja ostaja širjenje veselja do uporabe slovarjev in ozaveščanje o  pomenu vsakdanje rabe slovarjev.

Vabimo na okroglo mizo, namenjeno tako strokovni kot splošni javnosti na temo normativnosti. Normativne informacije so najbolj izpostavljene v normativnih jezikovnih priročnikih, kot so pravopis, slovarji in slovnica, vsakodnevno pa se z normativnostjo srečujemo ob pisanju raznoraznih besedil s pomočjo slovničnega pregledovalnika, med učenjem maternega in tujih jezikov ali v terminologiji. …

Na okrogli mizi, ki bo potekala na Vodnikovi domačiji, bodo sodelovali: Marko Jesenšek (FF UM), Helena Dobrovoljc (ZRC SAZU), Hotimir Tivadar (FF UL), Tanja Mirtič (ZRC SAZU), Kristina Pučnik (Lektorsko društvo Slovenije), Petra Jordan (RTV Slovenija).
Pogovor bo moderiral Boštjan Narat.

 

Vstop prost.

 

Program v petek, 15. oktobra (prek platforme Zoom):

9.00–9.30 Primož Jakopin: Slovenski pravopis 2001: prva spletnapostavitev

9.30–10.00 Ivana Lazić Konjik, Slobodan Novokmet (ISJ SANU,Srbija): Srbska normativistika v 21. stoletju s posebnimpoudarkom na rezultatih srbske leksikografije

10.00–10.30 Peter Holozan (Amebis): Slovnični pregledovalnik Besana: prenos pravil do uporabnika

10.30–11.00 Nataša Gliha Komac, Duša Race (ZRC SAZU): Kaj učencem in dijakom o jezikovni rabi povedoslovarske oznake na portalu Franček

11.00–11.10 Odmor

11.10–11.45 Kratke predstavitve slovarskih novosti:

Andreja Legan Ravnikar (ZRC SAZU): Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja
Marko Snoj (ZRC SAZU): Slovar Pohlinovega jezika
Andreja Žele (FF UL, ZRC SAZU): Slovenska vezljivostna Franu
Matej Meterc (ZRC SAZU): Slovar pregovorov insorodnih paremioloških izrazov
Miro Romih (Amebis): Nadgradnja slovarskega portala Termania

11.45–12.15 Iztok Kosem (CJVT), Júlia Bálint Čeh: Veliki slovensko-madžarski slovar: več kot le dvojezični slovarskipriročnik

12.15–12.45 Gjoko Nikolovski (FF UM): Na poti k elektronski izdajimakedonsko-slovenskega in slovensko-makedonskegaslovarja

12.45–13.15 Mojca Žagar Karer (ZRC SAZU): Normativnost interminološki slovarji

13.15–13.30 Zaključek

 

Povezava na Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83941182920?pwd=bVlnNUtwd3Fnc29NaDhHY1pId2xkQT09
Meeting ID: 839 4118 2920
Passcode: 525408

Pripravlja Sekcija za leksiko pri ZDSDS in ZRC SAZU.

 

Nedelce
POSTAVLJANKA, delavnica za otroke (5+)
Nedelja, 17. okrober (11h)

Pod okriljem Andreja Štularja, vsestranskega umetnika in mojstra najrazličnejših likovnih tehnik, se bodo udeleženci preizkusili v vizualnem pripovedovanju zgodb, ustvarjenih s pomočjo najdenega in recikliranega materiala. Štular je v minulih letih pri Stripburgerju izdal dva albuma (Bežimo, svet se podira Medved), kjer so risbo nadomestili fotografski posnetki skrbno aranžiranih predmetov, ki tvorijo (nemo) stripovsko pripoved. Umetnik bo uvodoma predstavil svoje zbirateljske in ustvarjalne metode, nato pa udeležencem pomagal razviti in uresničiti lastne zamisli.

Zainteresirane pozivamo, da na delavnico prinesejo takšne in drugačne zanimive predmete, tako vsakdanje kot manj običajne, in pa seveda obilo domišljije.

Brezplačna delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 5 let. Število mest je omejeno.
Prijave in informacije: spela.frlic@divjamisel.org

Delavnica je del spremljevalnega programa ob razstavi Preobrazbe, ki bo v galeriji domačije na ogled do 14. novembra.

Organiziramo v sodelovanju s Stripburger/Forum Ljubljana.

 

Mlade rime na domačiji
145. MLADE RIME
Sreda, 20. oktober (20h)
Mlade rime so pesniški večeri namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice v goste, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom. Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

Prijave za 155. Mlade rime so možne prek FB strani Mlade rime ali prek kentaver@gmail.com.

 

Ispeci pa reci
LANA BASTAŠIĆ IN MAIDA DŽINIĆ
Četrtek, 21. oktober (19h)

V tokratni ediciji serije Ispeci pa reci, ki enkrat mesečno poteka na Vodnikovi domačiji in se posveča piscem s področja nekdanje Jugoslavije, bo Maida Džinić prek spleta gostila mlado pisateljico Lano Bastašić (1986), rojeno v Zagrebu, ki živi na relaciji Barcelona-Beograd. V Barceloni je ustanovila Šolo književnosti Bloom.

Lana je za svoj romaneskni prvenec Uhvati zeca  (Buybook 2019) prejela evropsko nagrado za književnost. V slovenščino je z naslovom Ujemi zajca izšel pri založbi Sanje v prevedu Dijane Matković. Za udarni roman obstaja izjemno zanimanje, preveden je že v trinajst jezikov. Lano Bastašić pa razglašajo za Eleno Ferrante Balkana.

V prvencu se avtorica potopi globoko v kalne vode prijateljstva in odraščanja. Roman pripoveduje o dveh nekoč nerazdružljivih prijateljicah, ki sta delili najbolj intimne skrivnosti. Sara, pripovedovalka zgodbe, odide v tujino, Lejla ostane v Bosni. Po dvanajstih letih Sara prejme Lejlin klic, naj nujno pride do nje. Hitro spakira kovčke in se iz Dublina odpravi v Mostar. Skupaj se odpravita na Dunaj kjer se nahaja Lejlin brat Armin. Njuno srečanje in obujanje preteklosti vam bo pričaralo zanimivo in napeto branje vse do zadnje strani romana.

Lana je objavila tudi zbirke kratkih zgodb Trajni pigmenti in Ognjemeti, knjigo zgodb za otroke Nastja riše sonce in zbirko poezije Naivni triptihi o Bosni in umiranju.

Dogodek bo potekal v bosanskem jeziku. Pridružite se nam. Zadnji del pogovora bomo namenili tudi vašim vprašanjem.

Pogovor bo potekal v živo v dvorani Vodnikove domačije.
Prenos v živo bo na FB profilu Vodnikove domačije.

KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka nabor knjig avtorjev s področja bivše Jugoslavije, ki ga je kurirala Maida Džinić Poljak in jih predstavljamo na domačiji, med njimi tudi knjiga Ujemi Zajca Lane Bastašić. Odpiralni čas knjigarne: TOR-PET (10h- 18h).

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Literarni večer društva Novi dijak – Nodi
LITERARNI VEČER SPEKTER: MUZA
Petek, 22. oktober (19h)
»Le odkrita ljubezen, s pomočjo alkimije jezika, spremeni kup blata v zrna čistega zlata«, so besede ljubega pesnika Josipa Ostija, s katerimi bi najbolje opisali pot nastanka tokratnega literarnega večera društva Novi dijak.
Tradicionalni literarni večer Spekter bo tokrat potekal na domačiji in nosil naslov Muza. Skozi zvoke glasbe glasbenika Petra Pongraca bo moč prisluhniti branju večjezične ljubezenske literature priznanih avtorjev in ljubezenskim pismom dijakov, ki bodo po večini opevali kratke poletne romance, posvečene tistim, ki so jim v navdih; njihovim muzam.
Dogajanje bodo popestrili tudi manjši plesni vložki, ob koncu pa bo za vzdušje poskrbel še manjši rap koncert.

Pripravlja Društvo Novi dijak – Nodi.

Festival Tinta
STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA, dvodnevna delavnica (16+)
Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Soboti, 23. 10. in 30. 10. (10h–18h)
Dvodnevna delavnica, vezana na aktualno Stripburgerjevo razstavo Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije, je namenjena izkušenejšim ustvarjalcem stripa, katerih znanje bosta obklesala prekaljena striparja David Krančan in Gašper Rus. Udeleženci bodo pod njunim vodstvom zasnovali kratke stripe po basnih.

Brezplačna delavnica je namenjena mladim (vsakovrstnim rekreativnim striparjem brez izdanih avtorskih stripov v knjižni obliki) od 16. leta starosti dalje. Število mest je omejeno. Ob prijavi pošljite za boljši vtis še svoj cv in portfolio, primere stripov oziroma drugih likovnih del.

Prijave in informacije: core@mail.ljudmila.org

Delavnica je del spremljevalnega programa ob razstavi Preobrazbe, ki bo v Galeriji na ogled do 14. novembra.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.

Vstop prost.

 

G A L E R I J A

 

Odprtje skupinske razstave v okviru Tinta 2021, festivala stripa

PREOBRAZBE

Na ogled: 7. 10.–14. 11. 2021, Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavljajo: Peter Kuper (US), Andrej Štular, Marko Kociper

 

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti.

Med pestrim stripovskim dogajanjem, ki ga prinaša, nedvomno izstopa razstava Preobrazbe. Gre za skupinski projekt, ki združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige – tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah. Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, večkrat nagrajenega stripovskega ustvarjalca z izrazito prepoznavnim slogom in izkušenega ustripljevalca literarnih del. Tokrat se nam predstavlja z udarno predelavo brezčasnih kratkih zgodb enega največjih pisateljev 20. stoletja, Franza Kafke.

Videti bo moč tudi izvirne strani iz monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdanega dela, ki se navdihuje pri poeziji Srečka Kosovela, poleg tega pa še originalne prizore iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper (ki, mimogrede, pridno snuje že njegovo nadaljevanje, za izid predvideno v 2022). Sladostrastna razstava prinaša vrsto originalov oziroma sitotiskov in drugih tiskov iz omenjenih izdaj.

 

Razstava bo na ogled do 14. novembra.

Celoten festivalski program na: www.tinta.si.

 

TINTA 2021 | Festival stripa Ljubljana
6.–10. oktober 2021

www.tinta.si

#tinta2021

_____

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

nedelja, 17. oktober (11h): NEDELCE: POSTAVLJANKA, delavnica za otroke (5+)

Mentor: Andrej Štular

Prijave in informacije: spela.frlic@divjamisel.org

 

sobota, 23. 10. in sobota, 30. 10. (10h–18h): STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA, dvodnevna delavnica (16+)

Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Prijave in informacije: core@mail.ljudmila.org

 

_____

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana

Koprodukcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka razstave: Katerina Mirović

Razstavo so podprli MOL – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.