Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov (15.–22. sept)

0
45

Vodnikova domačija Šiška napovednik

 

Mlade rime odslej na Vodnikovi domačiji!

144. MLADE RIME

Sreda, 15. september (20h)

Na Vodnikovi domačiji odslej domujejo Mlade rime! Prve Mlade rime so se zgodile leta 2005, najprej so domovale v Menzi pri koritu na Metelkovi, nato v Modrem kotu Avtonomne Tovarne Rog. Zdaj se prvič podajajo v Šiško, kjer bodo potekale enkrat mesečno ob sredah, na sredini meseca.

 

Na tokratni, 144. izvedbi bodo brali:

Veronika Dintinjana

Nika Gradišek

Liu Zakrajšek

Aljaž Primožič

Vid Kavčič

Bojana Jovićević

Blaž Božič

 

Mlade rime so pesniški večeri namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice v goste, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom. Na večeru Mladih rim se običajno predstavi 5 do 6 pesnikov ali pesnic. Prijavi se lahko vsak, ekipa Mladih rim uredniško ne izbira, čeprav obstaja nekaj pravil: pesniki ali pesnice berejo nekje do 7 minut. Sovražni govor ni dovoljen.

 

Prijave za 144. Mlade rime se že zapolnjene, prijavite pa se lahko za oktobrske rime!

Prijave prek FB strani Mlade rime ali prek kentaver@gmail.com.

 

 

Pripovedovalsko-pogovorni dogodek
AMERIŠKI LITERARNI MOJSTRI: SHIRELY JACKSON IN LYDIA DAVIS
Ana Geršak, Nataša Keser, Mojca Kumerdej, Anja Novak, Tadeja Spruk

Torek, 16. september (19h)

Ko je leta 1948 v The New Yorker izšla zgodba Shirley Jackson (1916–1965) z naslovom Loterija, je v ameriški bralski javnosti odjeknila prava eksplozija; uredništvo revije je zasulo na stotine pisem bralcev, ki so zahtevali pojasnila in preklicevali naročnino, avtorici pa grozili s smrtjo. Ogorčenost bralcev je spremljalo navdušenje kritikov in dve leti pozneje se je zgodba znašla v ameriških šolskih berilih, kjer kot obvezno čtivo ostaja še danes. Kritiška recepcija je avtoričin opus umestila med naslednike tradicije ameriške gotike, ki se je uveljavila z deli Nathaniela Hawthorna, Hermana Melvilla in Henryja Jamesa. Kot so zapisali pri založbi LUD Literatura, kjer so leta 2018 v prevodu Tadeje Spruk izdali kratkoprozno zbirko Shirley Jackson Loterija in druge zgodbe, v jedru njene proze »tli suspenz, ki izvira iz odsotnosti vsega odvečnega, iz virtuozne rabe tihosti, ki najstrašnejšega ne izreka, da se v prostranosti tišine še bolj bujno razrašča«.
Leta 2015 je založba LUD Literatura izdala tudi kratkoprozno zbirko mojstrice sodobne ameriške kratke (in kratke kratke) zgodbe Lydie Davis (1947), ki v prevodu Jerneja Županiča in pod naslovom Samuel Johnson je ogorčen prinaša zgodbe, ki »štrlijo iz praznine, varčne so z besedami in še bolj z metaforiko; to so zgodbe, ki jih bralno dejanje povsem spremeni, zgodbe, ki so dostikrat samo osnutki zgodb – a takšni, da bralca uspešno povabijo, da jih napolni, razširi. Njihova lapidarnost ni zapirajoča in njihova abstraktnost ni pretenciozna, pač pa abstraktnost, ki komaj čaka na konkretno vsebino.«

Dramski igralki in pripovedovalki Nataša Keser in Anja Novak nas bosta v večer povedli z interpretacijo kratkih zgodb Shirely Jackson in Lydie Davis, pripovedim pa bo sledil krajši literarni pogovor, ki ga bo moderirala pisateljica, filozofinja in kritičarka Mojca Kumerdej. Z njo se bosta o Shiley Jackson in Lydii Davis ter njunem delu pogovarjali kritičarka in urednica Ana Geršak ter kritičarka in prevajalka Tadeja Spruk.

Dogodek je del serije Ameriški literarni mojstri, ki poteka na Vodnikovi domačiji Šiška in jo podpira Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

 

 

Bobri na domačiji
KIOSK LEPIH ŽELJA, delavnica za otroke / 5+
Nedelja, 19. september (11h)
Duhovita večkrat nagrajena animacija Kiosk latvijske ilustratorke Anete Melece pripoveduje o sladkosnedi prodajalki Olgi, ki prebiva kar v kiosku. Ob večerih, kadar se počuti osamljeno, pa prebira kataloge potovalnih agencij in sanjari o morju. Zgodbo lahko prebiramo tudi v istoimenski slikanici (založba Sodobnost, 2018).

Na delavnici bodo otroci iz kartona zgradili kiosk in ga poselili s čudovitimi stvarmi, ki niso naprodaj, pa bi bilo res lepo, če bi se jih dalo dobiti v bližji trafiki. Delavnico vodi animatorka in pedagoginja Andreja Goetz.

Delavnica je del spremljevalnega programa razstave Kiosk avtorice Anete Melece, ki si jo lahko v Galeriji Vodnikove domačije Šiška ogledate do 3. oktobra.

 

Delavnica je za obiskovalce brezplačna. Obvezne prijave do zapolnitve mest na prijava@divjamisel.org.

Celoten program festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri poiščite na spletni strani: http://bobri.si/

Produkcija: Vodnikova domačija Šiška.
Delavnica poteka v okviru 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

 

Izbrano
L’HOMME ÉTOILÉ – ZVEZDNATI ČLOVEK, POGOVOR S FRANCOSKIM STRIPARJEM!
Torek, 21. september (19h)

Skupaj s Francoskim inštitutom v Sloveniji vabimo na pogovor z imenitnim francoskim striparjem, Zvezdnatim človekom!

Roger aka Zvezdnati človek (L’homme étoile) je dvometrski bradač s tatuji in zlatim srcem. Tip, ki je sprva videti kot nevaren bajker, v resnici z izjemno empatijo in humorjem spremlja umirajoče na njihovi zadnji poti ter stripovske utrinke svojega poklicnega  vsakdana objavlja na Instagramu, kjer mu sledi že več kot sto tisoč ganjencev. Z enim pacientom plešeta na rok klasike, spet druga ga nauči norveško in tretji navduši nad sladoledom z vodko, ko vsakemu izmed njih pomaga, da še zadnjič pred slovesom pomoči prste v svoja največja življenjska veselja.

Njegove objave so v Franciji pravkar zbrali v knjigi, ki je zdaj na voljo tudi v slovenščini. Ob priliki prevoda bo Roger obiskal Slovenijo, kjer bo o njegovih stripih z njim kramljal Izar Lunaček.

Pogovor bo v francoskem jeziku, zagotovljen bo prevod v slovenščino.

Pripravljamo v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Izobraževanje za strokovne delavce v šolstvu
PRIPOVEDOVANJE V PEDAGOŠKEM PROCESU
Sreda, 22. september (14h–19h)
Pravljični studio je laboratorijski projekt Vodnikove domačije Šiška, ki je namenjen spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Ekipa sodelujočih pripovedovalk, pedagoginj in strokovnjakov s področja psihologije in pedagogike se usmerja v razvoj kontekstov, pripovedovalskih elementov in metodologije za delo z otroki na področju besednega izražanja. V okviru projekta razvijamo tudi praktična in teoretična izobraževanja za strokovne delavce v šolstvu, ki želijo metodologijo pripovedovanja intenzivneje vključevati v svoje pedagoško delo.

Urnik izobraževanja

14.10 – 15. 10  dr. Ljubica Marjanovič: Otroci pripovedujejo zgodbe: razvojnopsihološki pogled

15. 10. – 16. 10 dr. Robi Kroflič: Zgodba kot način razumevanja sveta ter pripovedovanje in poslušanje kot način vstopanja v svet

16. 30. – 17. 30 Špela Frlic: Pripovedovanje kot igra / predstavitev projekta Pravljični studio

17.30 – 19.00 Praktične delavnice uporabe pripovedovalskih kock in pripovedovalskih prosojnic; vodita pedagoginji Maša Jazbec in Nuša Jurjevič.

Izobraževanje je za udeležence brezplačno. Obvezna prijava do zapolnitve mest na pravljicnistudio@divjamisel.org.

Izobraževanje je del programov bralne kulture, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo RS. V letih 2020 in 2021 v sklopu javnega razpisa Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij s finančno podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za kulturo RS v okviru projekta razvija tudi pripovedovalska orodja, ki jih bomo predstavili na dogodku.

 

 

Palestina v besedah

PALESTINSKA ZEMLJA, kjer se vse začne in konča / pogovor in dokumentarni film
Sreda, 22. september (18.30)


Gosta iz Ramale, Fareed Taamallah, novinar in soustanovitelj Sharake, prostovoljske iniciative za ohranitev tradicionalnega kmetovanja, ter njegov sin Eyad Taamallah, palestinski aktivist in podiplomski študent, bosta prek video-konference osvetlila vsakodnevni boj na zemlji in za zemljo, ki poteka na okupiranih območjih Palestine pod  izraelskim nadzorom.
Iz Berlina bo v Ljubljano na Kulturno ambasado Palestine prišla Fidaa Zaanin, palestinska aktivistka in študentka, ki bo spregovorila o sledeh, ki jih zemlja pušča tudi v palestinski literaturi in kulturi.

 

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku, povezovala ga bo novinarka Kristina Božič.

 

Pogovoru bo sledilo predvajanje dokumentarnega filma Nun Wa Zaytoun (Črka v besedi oljka, Palestina, 2014, 50’, angleški podnapisi), ki ga je leta 2014 posnela Emtiaz Diab. Film prikaže popotovanje filmarja, ki želi prebivalcem v odročnih vaseh na okupiranem Zahodnem bregu omogočiti ogled filma. Pot po palestinskem podeželju pokaže, da je vez med Palestinci ter njihovo zemljo kljub razlaščanju vsaj tako trdna kot med oljko, njenimi koreninami in vejami.

 

Tokratni dogodek iz serije Palestina v besedah poteka v okviru letnega dogodka Kulturna ambasada Palestine, v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev. Njen namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in nenazadnje, skozi palestinski glas, širiti razumevanje o dogajanju v Palestini. Letošnji dogodki  (Ljubljana, 21.– 23. 9. 2021) na temo Al Ard – Zemlja potekajo na Vodnikovi domačiji, v Galeriji Janeza Boljke ter v Slovenski Kinoteki.

 

 

PROGRAM letošnje KULTURNE AMBASADE PALESTINA NA OSTALIH DVEH LOKACIJAH:

 

Torek, 21. september (18h):

Galerija Janez Boljka, Gornji trg 16, Ljubljana

Otvoritev Kulturne ambasade Palestine s fotografsko razstavo

Al Ard – Zemlja

Z razstavo želimo prikazati nezlomljivo vez med palestinskim narodom in njihovo zemljo.

Naš gost, palestinski pesnik Fawzi Abder Rahim iz Maribora, bo prebral nekaj pesmi iz svoje zadnje zbirke Do kdaj. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s fotografinjo in raziskovalko palestinskih vezenin, Fatimo Abbadi ter s priznanim palestinskim slikarjem Khaledom Houranijem. Sledila bo manjša pogostitev.

 

Četrtek, 23. 9. 2021 ob 20. uri:

Slovenska kinoteka, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana

Predvajanje celovečernega filma Al-mor wa al rumman (Granatna jabolka in mira, Palestina, Nemčija, Francija, Kuwait, 2008, 1’35”), režiserke Najwa Najjar z angleškimi podnapisi. Filmu bo sledil pogovor s filmsko kritičarko Petro Meterc.

 

 

 

Vabljeni na odkrivanje Palestine skozi zgodbe o zemlji.

Pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem za pravico Palestincev.

 

 

 

G A L E R I J A

 

Razstava litvanske ilustratorke in animatorke
ANETE MELECE: KIOSK
Galerija Vodnikove domačije Šiška / 1. 9. – 3. 10. 2021

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled razstava originalov litvanske ilustratorke in animatorke Anete Melece.

Anete Melece (1983) je litvanska ilustratorka in animatorka, ki živi in ustvarja v Švici. Na likovni akademiji v Latviji je študirala vizualne komunikacije, na Luzernski Univerzi aplikativne znanosti in umetnosti v Švici pa animacijo. Kot precizna opazovalka detajlov vsakdana in z vizualnimi pripovedmi ustvarja drzne vzporednice literaturi. Razstavljala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah po svetu, sodeluje tudi z različnimi založbami in kulturnimi institucijami. Doslej je ustvarila 3 animirane filme in ilustrirala 10 knjig za otroke in mladostnike.

Na razstavi se v veliki večini predstavlja z izvirniki iz svojega kratkega animiranega filma Kiosk (2013) in istoimenske knjižne izdaje.

Animirani film je ustvarila kot diplomsko delo na Univerzi v Luzernu in v hipu je navdušil domače in tuje občinstvo. Zanj je prejela več kot 20 nagrad, izbran pa je bil za predvajanje na več kot 100 festivalih po svetu. Prevod v slikaniško obliko je sledil nekaj let kasneje, saj si je avtorica prizadevala ustvariti enako prepričljivo in samosvojo pripoved v novem mediju. Za nekaj časa je morala pozabiti na animacijo in poiskati nov način pripovedovanja zgodbe, ki ne bi bil le poceni kopija filma. Pomanjkanje zvoka in gibanja je nadomestila z vizualnimi učinki in v vsaki ilustraciji izpostavila zapletene podrobnosti. Tudi knjiga je doživela velik uspeh, do sedaj je bila prevedena v 17 jezikov, v slovenščini je lani izšla pri založbi Kud Sodobnost International.

Dela Anete Melece s premišljenimi podrobnostmi izoblikuje like in prostor ter ustvari raznolika vzdušja. Ilustracije v smislu ilustriranja zgodbe sledijo tradiciji, ob tem pa ubirajo sodobne pristope in nosijo samosvoj glas. Njeno delo zaznamujejo šarm, humor in svojstvena poetičnost, ob tem pa izkazuje odlično obvladanje slikarske veščine in uporabo različnih tehnik in orodij. Kiosk je ilustrirala z akrilnimi barvami v kombinaciji s svinčnikom, v svojih delih pa dobro vihti tudi konice flomastrov. Krepke poteze njenim stvaritvam dodajo bolj lahkotno noto ter ustvarjajo otroški slog z veliko čudovitimi detajli in barvami.

O KIOSKU
Kiosk je zgodba o debeli gospe Olgi, ki obtiči v kiosku, v katerem svoje trenutke preživlja v družbi strank in ob branju revij, njen vsakdanjik pa je poln tudi hrepenenja po potovanju. Njene sanje, da bi odpotovala na jug in uživala v sončnem zahodu na plaži, se nekega dne po nizu nepričakovanih dogodkov uresničijo. Olga skupaj s kioskom pade v mestni kanal in tok jo počasi odnese v sanjsko mesto palm in sonca.

Pri ustvarjanju animiranega filma Kiosk je avtorica našla navdih v lastnih občutkih, da ji življenje vse bolj omejuje delo. Tudi osrednji lik Kioska pesti občutek ujetništva na delovnem mestu. Si še upamo sanjati in znamo iz dane situacije potegniti največ, kar lahko?

Vabljeni k ogledu!