Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov 2.–15. september

0
32

Založba Hart na domačiji

Z JANEZOM BOGATAJEM IN KSENIJO HORVAT O SEDMIH ČUDESIH SLOVENIJE

Sreda, 2. september (19h)

Slovenska potica, kranjska klobasa, lipicanci, teran, kraški ovčarji, kraški pršut, koline, kranjska sivka – vse slovensko, vse naše? O tem, kako Slovenci upravljamo s svojo kulturno dediščino in koliko jo sploh poznamo, se bomo pogovarjali z etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, avtorjem knjige Kokoška Fani o Sloveniji (Založba Hart, 2020).

Pogovoru, ki ga bo vodila Ksenija Horvat, se bo pridružil tudi ilustrator Marko Kočevar.

 

Po pogovoru bo na mizi zadišalo po slastni slovenski potici.

Na dogodku boste lahko tudi nakupili knjigo Kokoška Fani o Sloveniji po prijazni ceni.

 

Vstopnina 2 eur. Število sedežev je omejeno. Vstopnice lahko kupite na spletu https://www.mojekarte.si/si/z-janezom-bogatajem-o-sedmih-cudesih-slovenije/vstopnice-1134562.html ali v času odpiralnih ur domačije.

Pripravljamo v sodelovanju z Založbo Hart.

 

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE

Četrtek, 3. september (10h)

Počitnice so minile, z začetkom šole bomo pod vodstvom Lade Zei spet glasno brali. Za preventivo pred pozabljanjem, za veselo druženje in za dober občutek. Na prejšnjih srečanjih smo brali iz knjige, ki si jo podajamo. Tokrat, za začetek jesenskega branja v pripravah na spremenjen svet bomo brali vsaka iz »svoje« knjige. Tiste, ki vam veliko pomeni, ki bi jo vzele na Robinzonov otok, ali pa take,  ki ste jo z užitkom prebrale med počitnicami. Prinesite svojo knjigo s seboj, govorili bomo o nujnosti branja, ki mu pravimo lahko, trivialno, poletno branje za na plažo. Končali bomo kot vedno z nekaj minutami za poezijo.

 

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Pridružite se nam, potrebujete le bralna očala!
Pripravlja sekcija upokojenih pedagoških delavk Ljubljana.

 

 

Koncert

MÓNIKA LAKATOS IN MIHÁLY ROSTÁS MAZSI / ROMANIMO
Četrtek, 3. september (20h)

Vabimo na vrt domačije na koncert Mónike Lakatos, ene ključnih nosilk glasbene tradicije madžarskih Romov. Različnih romskih slogov petja in plesa se je naučila že v zgodnjem otroštvu. Že kot otrok je nastopala v različnih romskih predstavah in si pridobila dragocene izkušnje. Leta 1994 je ob pomoči romske skupnosti začela resno delati na svojem lastnem repertoarju in se kot pevka, plesalka in igralka pridružila teatru Holdvilág. Z odličnim glasom se je kmalu povzpela na ugledne madžarske odre, širšemu mednarodnemu občinstvu pa se je predstavila na velikem festivalu Womex.
Na nastopih jo spremlja Mihály Rostás, ki je hkrati njen partner in soprog, ter kitarist znamenite madžarske romske zasedbe Romengo.

Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice (5 EUR).
Vstopnice so naprodaj na spletu: https://www.mojekarte.si/si/koncert-monika-lakatos-in-mihaly-rostas-mazsi/vstopnice-1134018.html in na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur.

Ob koncertu lepo vabimo na ogled fotografske razstave Janeza Marolta Mónika in Mazsi. Fotograf je v njej ovekovečil Móniko Lakatos in Mihálya ‘Mazsija’ Rostása, glasbenika, ki predstavljata odličnost sodobne madžarske romske glasbe.
Razstava je na ogled v galeriji Balassijevega inštituta vsak delovnik med 11. in 19. uro.
Javni vodstvi po razstavi:
– Četrtek, 3. september ob 17h (ob prisotnosti glasbenikov)
– Četrtek, 10. september ob 17h
Koncert in razstavo pripravlja Balassijev inštitut – Kulturni center Veleposlaništva Madžarske Ljubljana.

 

Znanstveno kazalo

OKOLJSKA ETIKA ALDA LEOPOLDA

Torek, 8. september (19h)

Ameriški biolog, naravovarstvenik, gozdar, lovec in filozof Aldo Leopold velja za začetnika okoljske etike v 20. stoletju, saj je s svojim delom prvič opozoril na problematiko človekovega odnosa do ostale narave. Delo, ki je nastalo v prvi polovici prejšnjega stoletja, je danes, v času vse večjih okoljskih in naravovarstvenih problemov, še toliko bolj aktualno.

Gost: dr. Tomaž Grušovnik

Moderatorja: Sebastjan Kovač in Gregor Simčič

Knjiga: Aldo Leopold: A sand county almanac

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

 

Dediščina Valentina Vodnika

KOLESARSKO VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI

Četrtek, 10. september (17h)

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo peljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani. Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje. Palača njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, na Starem trgu nekdanja jezuitska gimnazija, v katero je hodil kot dijak ter nekdanje šentjakobsko župnišče, kjer je deloval kot kaplan. Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor ter Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl, na Ajdovščini pa samostan njegovega prvega mentorja – Marka Pohlina. Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji, kjer vabimo na ogled predstave Bratovščina Sinjega galeba.

Zberemo se ob 17.00 s kolesi na trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

Prijavnina: 4 EUR, vstopnico lahko nakupite v času odpiralnih ur na domačiji ali preko portala moje karte.

 

 

Odprtje razstave

TIHI DIALOG

Razstava Zale Kalan in Lee Zupančič

10.–30. 9. 2020

Galerija Vodnikove domačije Šiška

Odprtje: Četrtek, 10. september (19h)

Umetnici se z razstavo vračata k prvinskemu stiku med dvema človekoma: k dialogu. Tega ne vzpostavljata z besedami, temveč v znakovnem sistemu risbe oziroma likovnega dela. Sprašujeta se, kaj pomeni dialog in preučujeta najgloblje in najmočnejše potenciale odprtega dialoga med dvema posameznikoma. Njuna dela nastajajo kot niz zaporednih likovnih (ilustriranih) replik, ki se vsakič nanašajo na predhodno izjavo in hkrati odpirajo možnost naslednje. V procesu njunega dialoga ni najpomembnejša sama izjava, temveč potencial, ki ga ta nosi za sogovornika/sočloveka/soumetnika. Kaj zbudi v sočloveku določena izjava, kam lahko pelje, kaj daje in odpira? Dialog vselej pomeni priznavanje možnosti, da so tudi sogovornikove misli vredne izjavljanja.


Na razstavi bo na ogled 24 originalov, ustvarjenih v mešani tehniki (akvarel, oglje in pastel) ter 6 povečav, skupaj torej 30 motivov, ki v diptihih premlevajo 15 tem, simbioza linij in barv v risbi pa botruje igrivosti, sanjam, ljubezni in prijateljstvu.

 

—–

 

Zala Kalan (1986) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer restavratorstvo. Za svoje diplomsko delo je dobila priznanje ALUO. Zaposlena je v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer deluje na muzejskem in gledališkem področju. Nekje vmes je tudi ilustracija.

 

Lea Zupančič (1986) je diplomirala iz ilustracije, magistrirala pa s področja tipografije na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Grafične in interaktivne komunikacije. Njena magistrska naloga je bila nominirana za študentsko Prešernovo nagrado. Je samozaposlena v kulturi in deluje na področjih grafičnega oblikovanja, med drugim se ukvarja tudi z ilustracijo in animacijo.

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Nedelja, 20. september (11h) I 5+: Od packe do podobe, likovna delavnica za otroke

Na delavnici bomo z avtoricama razstave ustvarjali po principu stare igre »exquisite corpse«, pri kateri vsak udeleženec riše na del lista papirja, ga zloži oziroma prepogne porisani del, da prikrije svoj prispevek, in ga nato posreduje naslednjemu igralcu. Tako dobimo spontane in zanimive kompozicije, ki nas pogosto tudi precej nasmejijo.

Igra je postala priljubljena v umetniških krogih v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so jo umetniki surrealističnega gibanja sprejeli kot tehniko ustvarjanja skupinskih kompozicij.

 

Obvezne prijave na spela.frlic@divjamisel.org.

 

Odpiralni čas

Torek–petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 


Druga godba na domačiji

HOSTNIK PA KREČIČ – premiera novega albuma

Tomaž Hostnik, klavir; Matija Krečič, violina

Sobota, 12. september (20h)

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Matija Krečič je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z mnogimi umetniki in glasbenimi skupinami.
Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe, ki je tik pred izidom. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so pa vseh vrst – o ljubezni, pa o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih… Lahko bi rekli preprosto – o življenju. Poleg tega iz svojih inštrumentov iztiskata vse mogoče zvoke, po potrebi pa se prelevita tudi v triangelista, lončena basista ali skupaj zažgolita kakor ptičice v ranem jutru.

 

Vstop prost. Brezplačne vstopnice na: pr@drugagodba.si.


Nedelce

LITERARNI KVIZ Z NAPOTOM

Nedelja, 13. september (11h)

S katerimi knjižnimi junaki smo se družili čez poletje? Kaj jedo, česa se bojijo in s kom se družijo? Kdo si jih je izmislil in kdo jih je narisal? V odgovarjanju na zagonetna knjižna vprašanja in uganke se bosta pomerili skupini otroci in starši. Neizprosno bitko za zmagovalne točke bo vodil in usmerjal Boštjan Napotnik Napo. Knjižne nagrade za najboljše bralce – kvizne zmagovalce podarja Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Ljubljana bere.

Vstopnica: 2 eur.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodke začenjamo točno ob 11.00, tokratni bo potekal na vrtu domačije.

Nedeljski otroški program delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

Koncert

NIKO NOVAK

Torek, 15. september (20h)

Niko Novak (Dicky B. Hardy, Incurabili), ki je posnel in (ne)izdal skoraj toliko albumov (4), kot je imel samostojnih koncertov, bo igral in pel pesmi o Ljubezni, Pijači in Smrti, ki so lani izžle tudi v njegovi prvi pesniški zbirki (skupaj s prvimi tremi albumi, ki jih je v zadnjih treh letih posnel v tujini.

Vstopnina: 12 eur / 10 eur v predprodaji. Preko sistema mojekarte.si ali na domačiji v času odpiralnih ur.

 

I Z O B R A Ž E V A N J A

 

TEČAJ STRIPA ZA NAJSTNIKE IN ŠTUDENTE Z IZARJEM LUNAČKOM
Sobota, 12. september (10h-14h) in nedelja (15h-19h). Prijave do 4. septembra!

 

DELAVNICA DRAMSKEGA PISANJA S KIM KOMLJANEC

Četrtek, 10. september (18.30-20.30)

 

PRIPOVEDOVALSKA ŠOLA Z ANO DUŠA

Sobote, 3. oktober–19. december (10h-13h). Prijave do 25. septembra!

 

DELAVNICA STRIPOVSKE SCENARISTIKE Z ANNE BARAOU

Ponedeljek, 5. oktober (16h-20h) in torek, 6. oktober (15h-19h)

 

Raziskujemo bralne navade: VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost intervjuvancev.