Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov (21. sept–1. okt)

0
198

Izbrano
L’HOMME ÉTOILÉ – ZVEZDNI ČLOVEK, POGOVOR S FRANCOSKIM STRIPARJEM!
Torek, 21. september (19h)

Skupaj s Francoskim inštitutom v Sloveniji vabimo na pogovor z imenitnim francoskim striparjem, Zvezdnim človekom!

Roger aka Zvezdni človek (L’homme étoile) je dvometrski bradač s tatuji in zlatim srcem. Tip, ki je sprva videti kot nevaren bajker, v resnici z izjemno empatijo in humorjem spremlja umirajoče na njihovi zadnji poti ter stripovske utrinke svojega poklicnega  vsakdana objavlja na Instagramu, kjer mu sledi že več kot sto tisoč ganjencev. Z enim pacientom plešeta na rok klasike, spet druga ga nauči norveško in tretji navduši nad sladoledom z vodko, ko vsakemu izmed njih pomaga, da še zadnjič pred slovesom pomoči prste v svoja največja življenjska veselja.

Njegove objave so v Franciji pravkar zbrali v knjigi, ki je zdaj na voljo tudi v slovenščini. Ob priliki prevoda bo Roger obiskal Slovenijo, kjer bo o njegovih stripih z njim kramljal Izar Lunaček.

Pogovor bo v francoskem jeziku, zagotovljen bo prevod v slovenščino.

______
Drugi dogodki ob obisku Zvezdnega človeka:
V sredo, 22. septembra, bo v Kinu Šiška potekala okrogla miza, na kateri bodo gosti, med njimi tudi Zvezdni človek, razpravljali, kaj je tisto, kar stripu omogoča tako neposreden vstop v Človeško.
______

Pripravljamo v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

Izobraževanje za strokovne delavce v šolstvu
PRIPOVEDOVANJE V PEDAGOŠKEM PROCESU
Sreda, 22. september (14h–19h)
Pravljični studio je laboratorijski projekt Vodnikove domačije Šiška, ki je namenjen spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Ekipa sodelujočih pripovedovalk, pedagoginj in strokovnjakov s področja psihologije in pedagogike se usmerja v razvoj kontekstov, pripovedovalskih elementov in metodologije za delo z otroki na področju besednega izražanja. V okviru projekta razvijamo tudi praktična in teoretična izobraževanja za strokovne delavce v šolstvu, ki želijo metodologijo pripovedovanja intenzivneje vključevati v svoje pedagoško delo.

Urnik izobraževanja

14.10 – 15. 10  dr. Ljubica Marjanovič: Otroci pripovedujejo zgodbe: razvojnopsihološki pogled

15. 10. – 16. 10 dr. Robi Kroflič: Zgodba kot način razumevanja sveta ter pripovedovanje in poslušanje kot način vstopanja v svet

16. 30. – 17. 30 Špela Frlic: Pripovedovanje kot igra / predstavitev projekta Pravljični studio

17.30 – 19.00 Praktične delavnice uporabe pripovedovalskih kock in pripovedovalskih prosojnic; vodita pedagoginji Maša Jazbec in Nuša Jurjevič.

Izobraževanje je za udeležence brezplačno. Obvezna prijava do zapolnitve mest na pravljicni.studio@divjamisel.org.

Izobraževanje je del programov bralne kulture, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo RS. V letih 2020 in 2021 v sklopu javnega razpisa Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij s finančno podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za kulturo RS v okviru projekta razvija tudi pripovedovalska orodja, ki jih bomo predstavili na dogodku.

 

Palestina v besedah

PALESTINSKA ZEMLJA, kjer se vse začne in konča / pogovor in dokumentarni film
Sreda, 22. september (18.30) 


Gosta iz Ramale, Fareed Taamallah, novinar in soustanovitelj Sharake, prostovoljske iniciative za ohranitev tradicionalnega kmetovanja, ter njegov sin Eyad Taamallah, palestinski aktivist in podiplomski študent, bosta prek video-konference osvetlila vsakodnevni boj na zemlji in za zemljo, ki poteka na okupiranih območjih Palestine pod  izraelskim nadzorom.
Iz Berlina bo v Ljubljano na Kulturno ambasado Palestine prišla Fidaa Zaanin, palestinska aktivistka in študentka, ki bo spregovorila o sledeh, ki jih zemlja pušča tudi v palestinski literaturi in kulturi.

 

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku, povezovala ga bo novinarka Kristina Božič.

 

Pogovoru bo sledilo predvajanje dokumentarnega filma Nun Wa Zaytoun (Črka v besedi oljka, Palestina, 2014, 50’, angleški podnapisi), ki ga je leta 2014 posnela Emtiaz Diab. Film prikaže popotovanje filmarja, ki želi prebivalcem v odročnih vaseh na okupiranem Zahodnem bregu omogočiti ogled filma. Pot po palestinskem podeželju pokaže, da je vez med Palestinci ter njihovo zemljo kljub razlaščanju vsaj tako trdna kot med oljko, njenimi koreninami in vejami.

 

Tokratni dogodek iz serije Palestina v besedah poteka v okviru letnega dogodka Kulturna ambasada Palestine, v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev. Njen namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in nenazadnje, skozi palestinski glas, širiti razumevanje o dogajanju v Palestini. Letošnji dogodki  (Ljubljana, 21.– 23. 9. 2021) na temo Al Ard – Zemlja potekajo na Vodnikovi domačiji, v Galeriji Janeza Boljke ter v Slovenski Kinoteki. 

 

Vabljeni na odkrivanje Palestine skozi zgodbe o zemlji.

Pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem za pravico Palestincev.

 

 

Vodnikova domačija na Festivalu Bobri

VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI / 10+

Petek, 24. september (17h) // Zbor pred spomenikom na Trgu francoske revolucije, zaključek na Vodnikovi domačiji Šiška

Obudili bomo spomin na prostore, v katerih je teklo Vodnikovo življenje, in odkrivali zanimivosti iz preteklosti našega mesta. Sprehodili se bomo do palače Žige Zoisa, kjer so se zbirali takratni intelektualci, pa do mesta nekdanje jezuitske gimnazije, v katero je Vodnik hodil kot dijak, in izvedeli, kako so se šolali otroci v tistem času. Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je Vodnik deloval kot profesor in za poučevanje napisal tudi prve učbenike v slovenskem jeziku.

Po Vodnikovi Ljubljani bo vodil dr. Luka Vidmar.

 

Prijave in informacije: prijava@divjamisel.org

 

Produkcija: Vodnikova domačija Šiška.
Vodstvo poteka v okviru poteka v okviru 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

 

Vodnikova domačija na Festivalu Bobri 

BACKI IZ KLAVIRJA, koncert uglasbene poezije za otroke

Sobota, 25. september (17h), dvorana Tabor

Na prvi pogled se zdi, da se pod pokrovom klavirja skrivajo samo strune in kladivca. Toda če dobro pogledaš, vidiš, da se tam prekopicavajo še nekakšne glasbene bolhe. To so backi.

Backi so pisana druščina pravljičnih bitij, zaljubljenih v glasbo, ki najraje od vsega razgrajajo in nagajajo. Nekateri so majhni in kosmati, drugi beli in puhasti. Če jim pozorno prisluhneš, te povabijo v zgodbe o svojih vragolijah: na potep skozi čudežni gozd, kjer srečajo zlobnega škrata, ali globoko v morje, kjer živi riba, ki ima v ustih glavnike namesto zob. Zvečer vsi backi pridrvijo v sovino krčmo, kjer do jutra naročajo čaje, kačje strupe in še kaj. Nekateri se sicer stepejo že na pragu, a večina se jih domov vendarle varno vrne po vseh štirih.

 

Backe iz klavirja je uglasbil Andrej Hočevar. Igrajo jih: Aleksandra Ilijevski (glas), Rok Zalokar (klavir), Justin Durel (bendžo) in Andrej Hočevar (bas).

 

____

PREVZEM BREZPLAČNIH VSTOPNIC

Brezplačne vstopnice so še na voljo. Prevzamete jih lahko v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5. Odprta je vsak delavnik od 12.00 do 17.30, ob sobotah od 10.00 do 13.00.

 

Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Druga godba.

Koncert poteka v okviru poteka v okviru 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

 

 

Festival Bobri na domačiji

TRISTO BRATOV ZMERJAVCEV

Nedelja, 26. september (11h)

Pisatelj Lojze Kovačič je pred več kot pol stoletja napisal zgodbo O dveh zmerjavcih, ki sta s svojim zmerjanjem v svojo hišico priklicala cel kup prepirljivih živali. Na koncu je k hišici iz gozda prihrumelo tudi tristo bratov zmerjavcev. Zgodba se je srečno končala, živali so se vrnile v hlev, živalski vrt in cirkus. A kam so šli bratje zmerjavci? So se res vrnili v gozd? Kaj pa, če so se naselili v naše mesto in se zdaj zmerjajo in prepirajo po naših ulicah.

O prepiru in o tem, kako prepir srečno končati, bo govorila tudi naša zgodba. Za vas jo bodo ustvarjalci pripovedovali, risali, animirali in odpeli v živo. K soustvarjanju vsebine pa boste povabljeni tudi otroci.

 

Idejna zasnova, scenarij in pripoved: Špela Frlic, ilustracije: Ana Zavadlav, animacije ilustracij: Timon Leder, glasba: Tea Vidmar, produkcija: Vodnikova domačija Šiška

Zgodba se navdihuje pri slikanici Dva zmerjavca Lojzeta Kovačiča.

 

Predstava poteka v okviru 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

____

PREVZEM BREZPLAČNIH VSTOPNIC

Brezplačne vstopnice so še na voljo. Prevzamete jih lahko v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5. Odprta je vsak delavnik od 12.00 do 17.30, ob sobotah od 10.00 do 13.00.

 

Festival Bobri na domačiji

VAMPIRČEK GRE V ŠOLO
Sreda, 29. september (17h)

Mali vampir je otroška stripovska klasika francoske legende Joanna Sfara. Govori o vampirčku iz lokalne hiše duhov, ki si lepe noči zaželi družbe otrok svojih let in se odpravi v šolo. A gorje, učenci ponoči ne hodijo med klopi! Kljub temu prek dopisovanja v zvezek mali mrliček sklene prijateljstvo z Marcelom, siroto judovskega rodu, ki živi z dedkom in babico in se nekega dne pridruži duhovom v stari hiši.

Interpretacija: Izar Lunaček, produkcija: Zavod Stripolis

S finančno podporo mreže Teatroskop in Francoskega inštituta v Sloveniji.

Predstava poteka v okviru 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

____

PREVZEM BREZPLAČNIH VSTOPNIC

Brezplačne vstopnice so še na voljo. Prevzamete jih lahko v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5. Odprta je vsak delavnik od 12.00 do 17.30, ob sobotah od 10.00 do 13.00.

 

Ispeci pa reci

DARKO CVIJETIĆ in MAIDA DŽINIĆ POLJAK
30. september (19h)

Prvi dogodek četrte sezone serije Ispeci pa reci, ki enkrat mesečno poteka na Vodnikovi domačiji in se posveča piscem in piskam s področja nekdanje Jugoslavije, prinaša spletni pogovor z bosanskim pesnikom, pisateljem, dramaturgom in režiserjem, Darkom Cvijetićem (r. 1968)!

Avtor je za svoj prvi roman Schindlerjev lift (založba Buybook, 2018) dobil nagradi Fric in Kočićevo pero. Po romanu je v letošnjem letu Kamerni Teatar 55 v Sarajevu na oder v režiji Kokana Mladenovića postavil predstavo in občinstvo jo je pospremilo z ovacijami. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, knjige objavlja v Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Banja Luki in se ima za postjugoslovanskega avtorja.

Knjigo Schindlerjev lift je je pri založbi Buybook dopolnil še z izdajama Što na podu spavaš (2020) in v letošnjem letu izdanim romanom Nočna straža. Vsem trem je skupna izkušnja bosanskohercegovske vojne, občutki kolektivne odgovornosti, sramu in krivde. Cvijetić piše o ljudeh, ki so obsojeni na življenje v preteklosti ter jim je odvzeta pravica do prihodnosti, tudi sedanjosti.

Darko Cvijetić je tudi prvi prejemnik novo ustanovljene nagrade Amra Prutina, ki ime nosi po nedavno preminuli mladi igralki Mostarskega gledališča mladih in jo Mostarski festival podeljuje za umetniški pogum.

»Književnost Darka Cvijetića hrabar je i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju.«
−Miljenko Jergović

Z avtorjem se bo preko spleta Maida Džinić pogovarjala o njegovih knjigah in ustvarjanju, naraščajočem fašizmu ter o mestu kulture in umetnosti in vlogi pisateljev danes.

Dogodek bo potekal v bosanskem jeziku. Pridružite se nam. Zadnji del pogovora bomo namenili tudi vašim vprašanjem.

Pogovor bo predvajan v živo na FB profilu Vodnikove domačije in prek Zooma https://us02web.zoom.us/j/86441374752?pwd=U0RKRk9RcmdwOHk1L2ZTQUpudWgwdz09


KORAK DO KNJIGE:
V Najmanjši knjigarni v Šiški vas čaka nabor knjig avtorjev s področja bivše Jugoslavije, ki ga je kurirala Maida Džinić Poljak in jih predstavljamo na domačiji, med njimi tudi knjigi Schindlerjev lift in Šta na podu spavaš Darka Cvijetića. Odpiralni čas knjigarne: TOR-PET (10h- 18h).

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Pripovedovalski večer
PRIPOVEDOVALSKI VEČER RADIA ŠTUDENT
Petek, 1. oktober (19h)

Radio Študent z oktobrom vstopa v novo sezono jutranjega programa, ki jo bodo RŠ-evci otvorili s tradicionalnim pripovedovalskim večerom. Na odru Vodnikove domačije bo stopil pripovedovalski cvetober iz RŠ-evih vrst, v njem pa bo najti tako mlajše glasove kot tudi prekaljene zgodbnike in zgodbnice.

Sproščeno pripovedovanje se bo nadaljevalo s še bolj sproščenim druženjem ob ereševsko kurirani glasbeni podlagi.

Lepo vabimo.

Brezplačne vstopnice si lahko zagotovite preko Mojekarte.si.

Pripravlja Radio Študent.

 

G A L E R I J A

 

Razstava litvanske ilustratorke in animatorke
ANETE MELECE: KIOSK
Galerija Vodnikove domačije Šiška / 1. 9. – 3. 10. 2021

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled razstava originalov litvanske ilustratorke in animatorke Anete Melece.

Anete Melece (1983) je litvanska ilustratorka in animatorka, ki živi in ustvarja v Švici. Na likovni akademiji v Latviji je študirala vizualne komunikacije, na Luzernski Univerzi aplikativne znanosti in umetnosti v Švici pa animacijo. Kot precizna opazovalka detajlov vsakdana in z vizualnimi pripovedmi ustvarja drzne vzporednice literaturi. Razstavljala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah po svetu, sodeluje tudi z različnimi založbami in kulturnimi institucijami. Doslej je ustvarila 3 animirane filme in ilustrirala 10 knjig za otroke in mladostnike.

Na razstavi se v veliki večini predstavlja z izvirniki iz svojega kratkega animiranega filma Kiosk (2013) in istoimenske knjižne izdaje.

Animirani film je ustvarila kot diplomsko delo na Univerzi v Luzernu in v hipu je navdušil domače in tuje občinstvo. Zanj je prejela več kot 20 nagrad, izbran pa je bil za predvajanje na več kot 100 festivalih po svetu. Prevod v slikaniško obliko je sledil nekaj let kasneje, saj si je avtorica prizadevala ustvariti enako prepričljivo in samosvojo pripoved v novem mediju. Za nekaj časa je morala pozabiti na animacijo in poiskati nov način pripovedovanja zgodbe, ki ne bi bil le poceni kopija filma. Pomanjkanje zvoka in gibanja je nadomestila z vizualnimi učinki in v vsaki ilustraciji izpostavila zapletene podrobnosti. Tudi knjiga je doživela velik uspeh, do sedaj je bila prevedena v 17 jezikov, v slovenščini je lani izšla pri založbi Kud Sodobnost International.

Dela Anete Melece s premišljenimi podrobnostmi izoblikuje like in prostor ter ustvari raznolika vzdušja. Ilustracije v smislu ilustriranja zgodbe sledijo tradiciji, ob tem pa ubirajo sodobne pristope in nosijo samosvoj glas. Njeno delo zaznamujejo šarm, humor in svojstvena poetičnost, ob tem pa izkazuje odlično obvladanje slikarske veščine in uporabo različnih tehnik in orodij. Kiosk je ilustrirala z akrilnimi barvami v kombinaciji s svinčnikom, v svojih delih pa dobro vihti tudi konice flomastrov. Krepke poteze njenim stvaritvam dodajo bolj lahkotno noto ter ustvarjajo otroški slog z veliko čudovitimi detajli in barvami.

O KIOSKU
Kiosk je zgodba o debeli gospe Olgi, ki obtiči v kiosku, v katerem svoje trenutke preživlja v družbi strank in ob branju revij, njen vsakdanjik pa je poln tudi hrepenenja po potovanju. Njene sanje, da bi odpotovala na jug in uživala v sončnem zahodu na plaži, se nekega dne po nizu nepričakovanih dogodkov uresničijo. Olga skupaj s kioskom pade v mestni kanal in tok jo počasi odnese v sanjsko mesto palm in sonca.

Pri ustvarjanju animiranega filma Kiosk je avtorica našla navdih v lastnih občutkih, da ji življenje vse bolj omejuje delo. Tudi osrednji lik Kioska pesti občutek ujetništva na delovnem mestu. Si še upamo sanjati in znamo iz dane situacije potegniti največ, kar lahko?

Vabljeni k ogledu!

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška
Koprodukcija ob prenosu razstave v Kranj: Mestna knjižnica Kranj
Kuratorka: Maša P. Žmitek

Besedila: Maša P. Žmitek

Oblikovanje: Liana Saje Wang

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.