Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov 22. sept–4. okt

0
38

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 22. SEPTEMBER–4. OKTOBER 2020

 

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Odprtje virtualne 3D prodajna razstava
NEPOZABNE

  1. 9.–25. 10. (10.00–0.00) / Virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška

Nepozabne prinašajo zgodbe žensk, ki so vsaka na svojem področju orale ledino, pustile neizbrisljiv pečat in na različnih poljih sooblikovale našo skupnost in naš prostor ter mnogim generacijam omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem prepovedano. Nekatere poznamo, večine ne, s to knjigo jih končno postavljamo na dovolj vidno mesto, ki ga v naših zgodovinskih knjigah, učbenikih, kurikulih, spominskih obeležjih in razpravah, praviloma še vedno nimajo. Opozarjamo na nepozabne ženske, ki  vsaka na svoj način, dokazale, kaj zmorejo ženske, ko vzpostavljajo prostore svobode.

Besedila za knjigo so večinoma napisale avtorice, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic žensk, deset likovnih umetnic pa je ustvarilo bogato, raznoliko galerijo podob, s katerimi te junakinje svojega časa postajajo vidne navdihovalke sedanjih in prihodnjih generacij.

Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja, založba Mladinska knjiga

 

Umetnice: Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Samira Kentrić, Tanja Komadina, Polona Lovšin, Huiqin Wang, Andreja Peklar, Sabina Šinko, Helena Tahir, Ana Zavadlav

 

Razstavljena dela lahko kupite v prodajnem kotu te razstave, preko spletnega naročila. Nakup je možen tudi v živo, v galeriji Vodnikove domačije Šiška. 

Kuratorka razstave: Tanja Komadina, avtorica besedil: Alenka Veler, oblikovanje razstave: Maša P. Žmitek

Vodnikova domačija v koprodukciji z Mladinsko knjigo in Mestom Žensk.

 

 

Izbrano

ZORAN PREDIN IN ROMANESKNI PRVENEC MONGOLSKE PEGE

Torek, 22. september (19h)

Glasbenik Zoran Predin bo na vrtu domačije predstavil svoj romaneskni prvenec Mongolske pege, ki je izšel pri mariborski založbi Litera. Pogovor bo usmerjala Bojana Leskovar, avtorju pa se bosta na odru pridružila gosta, Goran Vojnović in Vlado Miheljak. Umanjkal ne bo niti urednik založbe Litera, Orlando Uršič, ki se bo oglasil z nagovorom.

 

Zoran Predin nikdar, ne kot pesnik ne kot pisatelj, ni hotel biti smrtno resen in če bi moral opisati slog njegovega romana, bi rekel, da gre za žlahtno ironijo. Zapeljuje nas z opisi vzplamtele prepovedane ljubezni in besedilo prefinjeno navlaži s prepoznavno nagajivo erotičnostjo, da lahko potem na zaljubljena dekleta kot giljotino spusti turške posiljevalce, korziške letalske nesreče ali podivjane konje. Pri malokom zna biti tragičnost tako vedra kot je pri njem. –Goran Vojnović

 

Vstopnina: 2 EUR. Vstopnice so naprodaj na spletu: https://www.mojekarte.si/si/zoran-predin-in-romaneskni-prvenec-mongolske-pege/vstopnice-1135291.html in na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur.

Pripravljamo v sodelovanju z založbo Litera.

 

 

O afriški literaturi

V SUŽENJSTVO ZAKLETI

Sreda, 23. september (19h)

V letošnjem letu se Serija pogovorov in predavanj o afriški literaturi seli na področje teorije. Znotraj prihajajočih dogodkov se bomo posvetili številnim avtorjem, ki so pomembno zaznamovali afriško postkolonialno miselnost in s tem tudi afriško literaturo.

 

Prvi dogodek bo v središče postavil knjigo V suženjstvo zakleti (Založba /*cf., 2010) enega najbolj znanih piscev dekolonizacije in psihopatologije kolonizacije Frantza Fanona (1925–1961). O knjigi se bomo pogovarjali z dr. Nikolaijem Jeffsom.

»V suženjstvo zakleti (naslov je avtor vzel iz prvega verza Internacionale) je najbolj znana Fanonova knjiga, napisana 1961, med bojem Alžircev za neodvisnost. Je temeljita obtožba kolonializma in njegove dediščine. Fanon se ukvarja z vprašanjem, ali je nasilje prava taktika za boj proti kolonializmu. Sprašuje se, ali domača inteligenca, ki je prevzela zahodni način mišljenja in se zavzema za počasno dekolonizacijo, pravzaprav ne igra na karte kolonizatorjev. Zatrjuje, da kolonizirana ljudstva ne smejo posnemati Zahoda, pač pa razviti popolnoma nov sistem vrednot in idej. Pri tem razkriva metode, s katerimi beli svet obvladuje kolonije in se zavzema za radikalni prelom s kolonialno kulturo.«

 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

 

Vstopnina: 2 EUR. Vstopnice so naprodaj na spletu (https://www.mojekarte.si/…/o-afr…/vstopnice-1135537.html) in na domačiju v odpiralnem času.

Koprodukcija: Divja misel, Založba/*cf. Sofinancira MOL-Urad za mladino.

 

 

Dediščina Valentina Vodnika

KOLESARSKO VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI

Četrtek, 24. september (17h)

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo peljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani. Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje. Palača njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, na Starem trgu nekdanja jezuitska gimnazija, v katero je hodil kot dijak ter nekdanje šentjakobsko župnišče, kjer je deloval kot kaplan. Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor ter Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl, na Ajdovščini pa samostan njegovega prvega mentorja – Marka Pohlina. Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji.

 

Zbor s kolesi: ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

Prijave zbiramo na: press@divjamisel.org

V primeru dežja kolesarsko vodstvo odpade.

 

 

Koncert

ANJA GOLOB IN DRAGO IVANUŠA

Četrtek, 24. september (19.30)

Poezija Anje Golob je glasba.

Glasba Draga Ivanuše je poezija.

Skupaj sta koncert. Globina neba.

 

Po premieri v Klubu CD z velikim veseljem vabimo na veliko ponovitev dogodka ob izidu digitalnega albuma pesniške zbirke Anje Golob!

Anja Golob je slovenska pesnica, urednica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka. Doslej je objavila štiri samostojne pesniške zbirke v slovenščini, eno v nemščini v sodelovanju z Nikolaiem Voglom, ponatis prvih treh zbirk v eni knjigi ter dve zbirki v nemškem in eno v hrvaškem prevodu, izbore pesmi in drugih besedil v številnih slovenskih in tujih medijih ter okoli 750 odrskih kritik. Druga in tretja knjiga sta prejeli Jenkovi nagradi za poezijo (2014 & 2016), četrta knjiga pa nagrado kritiško sito (2020) za najboljšo knjigo minulega leta po izboru članic in članov Društva literarnih kritikov Slovenije.

Drago Ivanuša je skladatelj filmske in gledališke glasbe, pianist in harmonikar. Je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev. Od leta 1991 je ustvaril glasbo za okoli 130 gledaliških in plesnih predstav, 23 filmov in tudi številne samostojne kompozicije za komorne skupine in orkester. Za glasbo za gledališče in film pa prejel tudi več nagrad (dve nagradi Vesna na Slovenskem filmskem festivalu leta 2004 in 2010, Zlata ptica za dosežke na področju gledališke in filmske glasbe leta 1999, AGRFT nagrado Zlatolaska leta 2002 ter dve nagradi za najboljšo glasbo na Slovenskem oglaševalskem festivalu SOF leta 2000 in 2003).

Vstopnina: 15 EUR. Vstopnice so naprodaj na spletu https://www.mojekarte.si/si/koncert-anja-golob-in-drago-ivanusa/vstopnice-1135562.html in na domačiji v času odpiralnih ur.

 

 

Nedelce

PESMI ZA CICIBANE / 4+

Nedelja, 27. september (11h)

Zimzelene pesmi za otroke Otona Župančiča bosta na vrtu domačije interpretirala igralca Barbara Cerar in Blaž Šef. Morda bomo tudi kakšno skupaj zapeli!

Vstopnica: 2 eur

V sodelovanju z ZKP RTV Slovenija.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Program sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 1. oktober (10h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja sekcija upokojenih pedagoških delavk Ljubljana, vodi Lada Zei.

 

 

Izbrano

JAKOB J. KENDA IN VIKI GROŠELJ TER SVEŽA KNJIGA TRANSVERZALA

Četrtek, 1. oktober (19h)

Potopisni roman Transverzala je iskren in iskriv prikaz različnih vidikov naslovne poti, slovenskega planinstva in narave. Hkrati odpira tudi mnogo širše teme, ki jih zrcali Transverzala. Pri tem seže po potrebi v preteklost, a predvsem z utrinki z najrazličnejših zornih kotov daje vpogled v sodobno slovensko stvarnost in ljudi. Bogati preplet tem pa ves čas povezujejo bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah.

 

»Odlična knjiga. Ena najboljših o pohodništvu kot načinu življenja in razmišljanja. Prava zakladnica dobrih idej in pobud, ki jih avtor ne le domisli in utemelji, ampak tudi udejanja. Nevsiljiva hvalnica Sloveniji in njenim lepotam, obenem pa pronicljiv vpogled v dušo njenih prebivalcev.«

–  Viki Grošelj

 

Z avtorjem knjige, ki je pravkar izšla v samozaložbi, Jakobom Kenda, se bo pogovarjal Viki Grošelj.

 

JAKOB J. KENDA je kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Rado se ga pokliče, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. V javnosti je sicer najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja, in v zadnjem času tudi kot avtor večkrat nagrajenega potopisnega romana Apalaška pot.

 

VIKI GROŠELJ, alpinist, himalajec, športni pedagog, gorski vodnik in reševalec. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Je prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Avtor 16 knjig in TV serije Velikani Himalaje. Od leta 2015, ko je doživel in preživel katastrofalni potres v Nepalu, vodi humanitarno akcijo za pomoč nepalskim prebivalcem po tej naravni katastrofi.

 

Vstopnina: 2 EUR. Vstopnice so naprodaj na spletu: https://www.mojekarte.si/si/jakob-j-kenda-in-viki-groselj-ter-sveza-knjiga-transverzala/vstopnice-1135805.html in na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur

 

 

Nedelce

HOČEMO JOKATI! / 6+

Nedelja, 4. oktober (11h)

V knjigi kratkih zgodb Zeb. nizozemskega avtorja Gideona Samsona je tudi duhovita zgodba o protestih proti prepovedi jokanja. Intepretirala jo bosta pripovedovalka Katja Preša in glasbenik Andrej Fon. Pogovor o slišanem bo vodil filozof Janez Ciperle.

Vstopnica: 2 eur

V sodelovanju z Založbo Miš.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Program sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

G A L E R I J A

 

Aktualna razstava v Galeriji domačije

TIHI DIALOG / Razstava Zale Kalan in Lee Zupančič

10.–30. 9. 2020 / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Umetnici se z razstavo vračata k prvinskemu stiku med dvema človekoma: k dialogu. Tega ne vzpostavljata z besedami, temveč v znakovnem sistemu risbe oziroma likovnega dela. Sprašujeta se, kaj pomeni dialog in preučujeta najgloblje in najmočnejše potenciale odprtega dialoga med dvema posameznikoma. Njuna dela nastajajo kot niz zaporednih likovnih (ilustriranih) replik, ki se vsakič nanašajo na predhodno izjavo in hkrati odpirajo možnost naslednje. V procesu njunega dialoga ni najpomembnejša sama izjava, temveč potencial, ki ga ta nosi za sogovornika/sočloveka/soumetnika. Kaj zbudi v sočloveku določena izjava, kam lahko pelje, kaj daje in odpira? Dialog vselej pomeni priznavanje možnosti, da so tudi sogovornikove misli vredne izjavljanja.

Na razstavi je na ogled 24 originalov, ustvarjenih v mešani tehniki (akvarel, oglje in pastel) ter 6 povečav, skupaj torej 30 motivov, ki v diptihih premlevajo 15 tem, simbioza linij in barv v risbi pa botruje igrivosti, sanjam, ljubezni in prijateljstvu.

 

 

Odpiralni čas

Torek–petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 

 

 

I Z O B R A Ž E V A N J A

 

PRIPOVEDOVALSKA ŠOLA Z ANO DUŠA

Sobote, 3. oktober–19. december (10h-13h). Prijave do 25. septembra!

Pripovedovalski Variete vabi v Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega Varieteja, ki bo potekala 10 zaporednih sobot med 3. oktobrom in 19. decembrom v Vodnikovi domačiji v Ljubljani in se bo zaključila z javnim pripovedovalskim nastopom.

Udeleženci se bodo pod vodstvom mentorice Ane Duša spoznali z naslednjimi vsebinami: ljudska zgodba in pravljica, resnična zgodba, jezik, telo in glas pripovedovalca, pripovedovanje za otroško in odraslo publiko. Pa še z vsem, kar jih bo zanimalo na dano temo.
Cena šole je 150 eur z možnostjo plačila v več obrokih.
Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na pripovedovalskivariete@gmail.com.

 

DELAVNICA STRIPOVSKE SCENARISTIKE Z ANNE BARAOU

Ponedeljek, 5. oktober (16h-20h) in torek, 6. oktober (15h-19h)

Anne Baraou je stripovska scenaristka iz Bordeauxa, ki bo oktobra prišla v Ljubljano skupaj z risarko Fanny Dalle-Rive predstavljat francosko izdajo slovenskega prevoda njune zbirke stripov Fuč fuk.
Ob tej priložnosti bo imela na domačiji dvodnevno delavnico stripovske scenaristike, v kateri vas bo popeljala skozi zgodovino teorij pripovedovanja in vam pokazala, kako lahko zgodbe utemeljite na značajih ali akciji; kako klepate žive dialoge ter kako skrbite za ritem in ton izbrane štorije.
Tečajnina za 8-urno delavnico znaša 40 evrov.
Število udeležencev je omejeno, prijave na  press@divjamisel.org.

Delavnico pripravljamo v sodelovanju s Festivalom Tinta in Ljubljana, Unescovo mesto literature.

 

Raziskujemo bralne navade:
VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost intervjuvancev.

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič in vabimo na individualne pogovore o načinih branja, ki skušajo nasloviti in ubesediti materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

  1. Ana Vogrinčič Čepič na pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastnega bralnega stila.

Prosimo, prinesite s sabo tudi nekaj knjig, ki ste si jih zapomnili bolj kot ostale in/ali tiste, za katere se spomnite, kako (kje/kdaj/zakaj) ste jih brali. Če pri sebi nimate knjig, prinesite seznam naslovov.

Na pogovor še posebej vabimo tiste, ki pogosto oz. večinoma berete z zaslona in/ali poslušate zvočne knjige. Dobrodošli, tudi če ne berete veliko – vaše bralne izkušnje bodo dragoceno študijsko gradivo.

Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo