Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov (25. maj–4. junij)

0
37

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 25. MAJ–4. JUNIJ

Pogovor ob dnevu Afrike

O NAGUIBU MAHFOUZU IN KAIRSKI TRIOLOGIJI Z BARBARO SKUBIC IN ERVINOM HLADNIKOM MILHARČIČEM

Torek, 25. maj (19h)

Ob dnevu Afrike, s katerim se vsako leto, obeležuje ustanovitev Organizacije afriške enotnosti, bomo tokratni dogodek posvetili egiptovskem nobelovcu Naguibu Mahfouzu (1911-2006) in njegovi znameniti Kairski trilogiji, ki je v celoti izšla pri založbi /*cf. Na pogovoru bosta sodelovala prevajalka iz arabščine in avtorica spremne besede Barbara Skubic in novinar ter dolgoletni dopisnik z Bližnjega vzhoda Ervin Hladnik Milharčič.

 

Kairsko trilogijo sestavljajo knjige Pot med palačama, Palača poželjenja in Cukrarska cesta, ki so poimenovane po treh kairskih ulicah. Popeljejo nas skozi tri generacije družine Ahmeda Abd el-Džavada, v družbeno politično ozračje egiptovske družbe od prve svetovne vojne pa vse do sredine 20. stoletja.

 

Pripravljamo v sodelovanju z založbo *cf.

 

Pogovor bo potekal v živo preko platforme Zoom (https://us02web.zoom.us/j/83418945044?pwd=dkF2ejA3Q0V1by9adlIxSDZ1VWJpQT09) in na FB profilu domačije.

V primeru lepega vremena bo pogovor potekal na vrtu domačije, kjer lahko gostimo manjše število obiskovalcev. Obvezna je predhodna rezervacija na press@divjamisel.org.

 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in vodi Aleksandra Gačić.

 

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

_______

VABIMO MED KNJIGE!
Najmanjša knjigarna v Šiški, ki v svojem naboru ponuja tudi sklop afriške književnosti (tako leposlovja kot teorije), se letošnjemu dnevu Afrike pridružuje z videom, v katerem nam urednica Amelia Kraigher, novinar Ervin Hladnik Milharčič, književna prevajalka Katja Zakrajšek, operna pevka in promotorka branja Irena Yebuah Tiran, urednik Aljoša Harlamov ter vodja serije pogovorov O afriški literaturi Aleksandra Gačić predstavijo široko, razvejano in raznoliko področje afriške književnosti, razkrijejo nekaj zagat in specifik prevajanja afriških avtoric in avtorjev, ponudijo odlične bralne predloge, predvsem pa nas spomnijo, kako ključno je prebirati literature, ki nas vodijo na druge celine, v druge kontekste in drugačne domove ter nas soočajo z neznanim. Video bo od 25. maja dalje dostopen na Facebook strani Vodnikove domačije in Vimeo profilu Divje misli.
Vabljeni k ogledu, vabljeni k prebiranju afriške književnosti!

Ob tem smo v Najmanjši knjigarni v Šiški pripravili tudi nabor knjižnih paketkov, ki jih boste lahko kupili s prazničnimi popusti. Prvi paket, posvečen Kairski trilogiji, vsebuje knjige Pot med palačama, Palača poželjenja in Cukrarska cesta egiptovskega nobelovca Naguiba Mahfouza, drugi leposlovni paket združuje knjige Razpad (Chinua Achebe), Pivo v biljardnici (Waguih Ghali) in Murambi, knjiga o okostjih (Boubacar Boris Diop), tretji paket, ki se posveča teoriji, pa prinaša knjige Breme črnega človeka: Afrika in prekletstvo nacionalne države (Basil Davidson), Sodobni imperializem: Spisi o kapitalizmu, imperializmu in revoluciji (Samir Amin) ter Razprava o kolonializmu (Aimé Césaire).
Omenjene knjige so izšle pri založbi /*cf. v zbirkah Kaif (leposlovje) in Rdeča zbirka (teorija).

 

 

Striparna na domačiji

POGOVOR Z MOO ROMANOVO!

Četrtek, 3. junij (20h)

Junija se na domačiji veselimo še enega Stripolisovega spletnega intervjuja s finimi tujimi striparji in to, juhej, kar v živo na vrtu, ob stenski projekciji! Tokrat bo naša gostja Moa Romanova, švedska risarka in jadrno vzhajajoča zvezda svetovne indie strip scene. Romanova je komaj lani dočakala ameriški prevod svojega prvenca Goblin girl, ki so ga na plano dali pri sloviti čezlužni založbi Fantagraphics, požel pa je same superlative. V njem skozi skrivenčeno, stilizirano risbo sladolednih barv pripoveduje svojo izkušnjo čudaškega zapletanja z nekim švedskim teve fejmičem, ki jo sprva peca, nato ponudi mecensko podporo, se ji za lep čas preda kot očetovski klic v sili, nato pa kar na lepem pusti na cedilu, ko izve, da ima na gležnju tatu. Moa ves ta čas skuša splezati iz depre in narisati kaj pametnega, vmes pa visi s prijateljicami po kafičih, kjer se tolažijo in si kažejo fotke herpetičnih muf. Brez krivde, brez moraliziranja in brez zadržkov. Čudovit avtorski izraz in risarka, ki jo je treba spoznati v živo. Na dogodku bo naprodaj tudi par komadov Goblin girl po akcijski ceni.

 

Z avtorico se bo pogovarjal Izar Lunaček.

 

Organiziramo v sodelovanju z Zavodom Stripolis.

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 3. junij (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Skupaj z Lado Zei se na spletu družimo vsak prvi in tretji četrtek. Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje.

Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org in prejeli boste povezavo do spletne sobe.
Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Dediščina Valentina Vodnika

KOLESARSKO VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI

Petek, 4. junij (17h) / Zbor s kolesi na trgu francoske revolucije, pred spomenikom

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo popeljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani.

Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje. Palača njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, na Starem trgu nekdanja jezuitska gimnazija, v katero je hodil kot dijak ter nekdanje šentjakobsko župnišče, kjer je deloval kot kaplan.

Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor, in Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl.

Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji.

Zbor s kolesi: ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

Prijave zbiramo na: press@divjamisel.org

 

Udeležba na vodstvu je brezplačna in je možna le ob upoštevanju pogojev PCT. Kolesarje prosimo, da se držijo predpisane distance, če to ni možno, je obvezna nošnja maske.

 

V primeru dežja kolesarsko vodstvo odpade.

 

 

Le še nekaj dni do zaprtja razstave!

VENDI VERNIĆ: ČEZ ČRTO

Razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke

  1. 3.–28. 5. 2021 / Galerija Vodnikove domačije Šiška

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je na ogled pregledna razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke Vendi Vernić, ki je leta 2018 prejela glavno nagrado na knjižnem sejmu v Bologni.

Razstava predstavlja preko 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugèna Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz / El abrigo, Saposcat, 2019).

 

Vendi Vernić v svojih ilustracijah v koherentno celoto spaja mnoge tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in s preciznimi detajli komunicirajo like, karakterje ter vzdušje. Ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas. Delo Vendi Vernić zaznamujejo šarm, humor, teža in svojstvena poetičnost.

– Maša Žmitek, kuratorka

 

Odpiralni čas galerije:

Torek-petek: 10.00-18.00

Sobota: 10.00-14.00

 

Informacije: galerija@divjamisel.org

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:

Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo