Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov 3.–10. dec.

0
52

Odpiramo

VI. DECEMBRSKI SEJEM ILUSTRACIJE / 3.–29. 12. 2020 /

Ilustracija je prima darilo!

3. december (10h) – odprtje na Facebook profilu Vodnikove domačije, takoj zatem se bo na spletu odprla trgovina z ilustracijami

Osnovno in tudi razširjene informacije prilagam v posebni priponki: »VI. decembrski sejem ilustracije – press kit«

December je vsako leto čas, ko v Galeriji Vodnikove domačije živi in nas veseli Decembrski sejem ilustracije, ki na ogled in v nakup prinaša najboljše, kar trenutno ponuja slovenska ilustracija, od del častitljivih starost ilustracije do tistih, ki se v polju ilustracije še uveljavljajo, in vseh izjemnih vmes.

Sejem je do zdaj vsako leto privabil več kot 4.000 obiskovalcev, letos, ko je vse drugače, pripravljamo že šesto zapovrstno edicijo!
Ki pa, žal, po sili razmer, letos ne more prinesti sejemskega vzdušja. Letos Decembrski sejem ilustracije odpiramo na spletu. Odpiramo ga v četrtek, 3. decembra (10h) na Facebook profilu Vodnikove domačije, takoj zatem pa se bo na spletu odprla trgovina z ilustracijami – decembrski sejem ilustracije!

 

Decembrski sejem ilustracije, ki se bo med 3. in 29. decembrom namesto v galeriji odvijal v obliki spletne trgovine (www.sejemilustracije.si), prinaša nabor ilustracij domačih avtoric in avtorjev. V ogled in nakup bodo tudi tokrat na voljo tako printi kot originali (z okvirji ali brez), izbirali pa boste lahko med deli 35 ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

Avtorice in avtorji:

Marta Bartolj, Nenad Cizl, Zvonko Čoh, Tina Dobrajc, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Anka Kočevar, Maša Kozjek, Dejan Kralj, Manca Krošelj, Polona Lovšin, Marjan Manček, Ana Maraž, Matija Medved, Teja Milavec, Eva Mlinar, Jernej Myint, Mojca Novak, Silvan Omerzu, Maja Poljanc, Andreja Peklar, Arjan Pregl, Tereza Prepadnik, Peter Škerl, Tinka Volarič, Huiqin Wang, Meta Wraber in Ana Zavadlav.

 

Poleg del na sejmu sodelujočih avtoric in avtorjev bodo na voljo tudi ilustracije iz knjige Nepozabne, ki združuje portrete petdesetih nepozabnih Slovenk izpod rok desetih odličnih slovenskih likovnih umetnic.

Avtorice Nepozabnih:

Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Samira Kentrić, Tanja Komadina, Polona Lovšin, Huiqin Wang, Andreja Peklar, Sabina Šinko, Helena Tahir in Ana Zavadlav.

 

Sejem bo ponudil tudi izbor knjig, ki so jih ilustrirali slovenski avtorji in avtorice.

 

Sejem ilustracije je odprl pomemben prostor za promocijo in prodajo ilustracij, povezuje in druži ustvarjalce in jih pomembno podpira in le pesti lahko držimo, da tudi v pogojih, ko fizični stik, ki je osnova sejma, ni mogoč, tudi letos uspe!

 

PREVZEM

Kupljene ilustracije lahko prevzamete tudi v živo, po sledečem urniku:

Torek—petek: 12.00—18.00

Sobota in nedelja: 10.00—14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 

Kupljene ilustracije bomo redno in hitro odpošiljali, ker pa je težko predvideti, kako hitra in učinkovita bo lahko decembra Pošta, ena najbolj zaželenih storitev, priporočamo, da kupljena dela, v kolikor se vam mudi, prevzamete v Galeriji Vodnikove domačije Šiška.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM DECEMBRSKEGA SEJMA ILUSTRACIJE:
6. 12. ob 11h / 4+ Prosim, nariši mi backa!
13. 12. ob 11h / 5+ Tristo zmerjavcev
20. 12. ob 11h / 5+ Pižama pripoveduje

 

Ker letos tiskovne konference ni bilo, vam v priponki v razpredelku “IZ OZADJA” pošiljam tudi izjave nekaterih sodelujočih avtorjev, vodij galerije in Vodnikove domačije ter obiskovalke.

 

Seveda smo na voljo in bomo hvaležni za vsa izkazana zanimanja, dodatna vprašanja, intervjuje in izjave.

Razpolagamo tudi z tudi bogatim slikovnim / foto gradivom (od del, ki bodo razstavljena, do fotografij preteklih sejmov).

 

Kontakti:

Maša Žmitek, vodja galerije in projekta ter oblikovalka sejemske platforme, galerija@divjamisel.org

Tina Popovič, direktorica Vodnikove domačije Šiška, avtorica ideje o sejmu ilustracije, tina@divjamisel.org

Irena Plešivčnik, stiki z javnostmi, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Veselimo se vaših odzivov, vprašanj, objav!

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 3. december (17h)

»Mi se ne damo, mimo korone se srečujemo na spletu!«, pravi Lada Zei. Glasna branja za starejše potekajo od sedaj vsak prvi in tretji četrtek v mesecu ob 17. uri. Srečujemo se vsak iz svojega naslanjača s pametnim telefonom, računalnikom ali tablico v roki … Za vabilo na spletni sestanek pišite irena.plesivcnik@divjamisel.org, in prejeli boste povezavo do spletne sobe, kjer bo potekalo branje.

 

V četrtek, 3. decembra, si pripravite knjigo ali revijo iz katere nam boste prebrali odstavek

ali dva, pri roki pa imejte očala in Prešernove poezije. Ne zamudite urice veselega

druženja z Lado Zei!

O seriji:
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Pripravlja sekcija upokojenih pedagoških delavk Ljubljana, vodi Lada Zei.

 

 

Spletne Nedelce

PROSIM, NARIŠI MI BACKA! / 4+

Nedelja, 6. december (11h)

Risanje v živo po zgodbah in željah otrok preko zooma izvaja ilustratorka Anka Kočevar. Vabljeni vsi mali risarji, pripravite svinčnike in iskrive ideje!

Obvezna prijava na spela.frlic@divjamisel.org.

Dogodek je del spremljevalnega programa VI. Decembrskega sejma ilustracije.

 

Pretekle Spletne Nedelce Dan za abecedo, ki jih je pripravila Tea Vidmar si lahko ogledate tukaj https://vimeo.com/484443026.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

V priponki vam pošiljam celotni decembrski program Nedelc s predgovorom vodje otroškega programa in izjavami obiskovalcev.

Kontakt za medije: pia.prezel@divjamisel.org.

 

 

O Afriški literaturi

KRITIKA ČRNSKEGA UMA

Torek, 8. december (18h)

Po dogodkih, ki so v središče postavili miselnost Frantza Fanona, Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi nadaljujemo z znamenitim kamerunškim mislecem Achillom Mbembejem in njegovo knjigo Kritika črnskega uma (ZRC SAZU 2019), o kateri se bosta pogovarjali Aleksandra Gačič in Nina Cvar.

 

Achille Mbembe je, kot sta ga označila pisca spremne študije dr. Marina Gržinić in dr. Lev Kreft, eden najprodornejših teoretikov globalnega kapitalističnega neoliberalnega sveta. Rodil se je leta 1957 v nekdanji francoski koloniji Kamerun, izobraževal se je v Franciji in doktoriral iz zgodovine na Sorboni. Danes poučuje na Inštitutu za družbene in ekonomske raziskave Wits (Institute for Social and Economic Research, WISER) v Južnoafriški republiki. Kot neizprosen kritik zahodne dominacije v času postkolonializma, ki razvija in nadaljuje klasično prelomno delo Frantza Fanona, sodi med ključne figure kritične misli danes.

Leta 2013 je izdal provokativno, v več jezikov prevedeno knjigo Kritiko črnskega uma (Critique de la raison negre). Mbembe se v knjigi spoprime z idejo drugosti in razlike, ki sta postali ključen vzvod za učinkovitejše upravičevanje razmerij nadvlade in izkoriščanja, ki so dosegla vrhunec s trgovino s sužnji, kolonizacijo, suženjstvom in z apartheidom; to je pogled, ki ga primerja z »delirijem« in ki je v nedavni evropski zgodovini pripeljal do številnih katastrof. Mbembe trdi, da Evropa izpričuje mišljenje, ki je zakoreninjeno v kolonializmu in ki si ne more zamisliti sveta kot so-pripadanja. Temeljna Mbembejevih teza, da »Evropa ni več težišče sveta« po njegovem tako prinaša »nove možnosti za kritično misel«.

 

Pogovor bo potekal v živo v torek, 8. decembra ob 18. uri, preko platforme Zoom in na FB profilu domačije. Vabimo tudi k vprašanjem.

 

KORAK DO KNJIGE:

Knjigo Kritika črnskega uma lahko po predhodnem dogovoru (pia.prezelj@divjamisel.org) prevzamete tudi na domačiji!
Oglejte si še seznam preostalih knjig iz serije Izbrano, ki so naprodaj in na voljo za prevzem na domačiji: https://docs.google.com/…/1PChZzCuk0hfpJTj8xigk…/edit…

 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Sofinancira MOL- Urad za mladino

 

 

Spletni koncert v živo

BOŠTJAN NARAT, akustična kitara in glas

Sreda, 9. december (20h)

»Strah je odveč, ker konec sveta vedno pride nenapovedano.«

 

Boštjan Narat je idejni vodja in kitarist Katalene, glasbenik, filozof, publicist, moderator, performer, igralec, kritični premišljevalec. Glasbene prakse in ustvarjalnosti se je učil v zasedbi Sfiltrom, ki je nastala leta 1995, izdala dva albuma, nastopila na številnih domačih klubskih in festivalskih odrih, bila predskupina Jethro Tull v Hali Tivoli. S skupino Katalena, ki jo je ustanovil leta 2001, je tik pred izidom devetega studijskega albuma.

Prisoten je na različnih področjih glasbenega ustvarjanja in sodeluje z mnogimi priznanimi ustvarjalci s slovenskega kulturnega prizorišča. Z Neco Falk je leta 2014 soustvaril in izdal album Od daleč.

Na samostojno glasbeno pot se je podal leta 2010 in izdal kantavtorski prvenec Strah je odveč, s katerim je osvojil občinstvo in zlato kanto na festivalu kantavtorjev Kantfest, spomladi 2012 pa je v sodelovanju s skupino glasbenikov izdal svojo drugo kantavtorsko ploščo z naslovom Konec sveta vedno pride nenapovedano.

 

V sklopu praznovanja začetka konca leta 2020 skupaj s KUD Kataman

VABIMO NA SERIJO 3 KONCERTOV!

Vsi koncerti bodo potekali v živo na Vodnikovi domačiji in bodo predvajani preko FB profila Kataman in Vodnikove domačije Šiška.

 

Napoved ostalih koncertov:

17. december: Iztok Koren (iz zasedbe Širom)

22. december: Chris Eckman

Organizira KUD Kataman v sodelovanju z Vodnikovo domačijo.

 

Praznovanje konca 2020 v Šiški se je pričelo, pridruži se!

 

 

Praznujemo začetek konca 2020

NEZAKONITA MELANHOLIJA, literarni kabaret

Premiera: četrtek, 10. december (20h)

Prva ponovitev: sobota, 12. december (20h)

 

Literarni kabaret Nezakonita melanholija je izziv, ki smo si ga v turobnem času zadali v želji po živosti, tudi literarnih dogodkov. Literarno-glasbene spektakle smo z avtorjem v preteklosti na domačiji že pripravljali, s tokratnim pa, poleg predstavljanja glavne zvezde, pravkar izdane knjige Nezakonita melanholija Carlosa Pascuala (prevod Mojca Medvešek; izdala LUD Šerpa 2020), vstopamo tudi v praznovanje začetka konca leta 2020!

 

Predstavitev knjige Carlosa Pascuala bo hkrati tudi predstavitev nove skupine Zuluk (sestavljajo jo Slovenci in tukaj živeči Kolumbijci) in pogovor prevajalke knjige Mojce Medvedšek z Vesno Milek, s plesom bo sodelovala Urške Centa , glasbena gostja bo Katja Šulc. Prisotnost so potrdili tudi Herr P., Mermeida in Matilda iz kabareta Vaudeville, ki je nekoč potekal v Black Box Studiu. S komentarji in branji bodo sodelovali tudi Pascualovi prijatelji in znanci z vseh koncev obeh Amerik, ki so se kot protagonisti znašli v knjigi Nezakonita melanholija.

 

Premiera literarnega kabareta bo v četrtek, 10. decembra ob 20. uri.
Prva ponovitev bo v soboto, 12. decembra ob 20. uri.

 

VSTOP V LITERARNI KABARET, KI BO, KAKOPAK NA SPLETU NUDIMO:

– preko vimeo kanala Divje misli https://vimeo.com/divjamisel.
Pišite z željenim datumom ogleda na press@divjamisel.com in prejeli boste geslo za ogled.

– kot premiera v živo na FB profilu domačije.  Predstava bo po izteku umaknjena in zopet predvajana ob ponovitvah.

 

Jeziki se v literarnem kabaretu mešajo, vsi tuji so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi.

 

 

Pridružite se literarnemu praznovanju začetka konca 2020!
Vabljeni seveda tudi k branju in nakupu knjige:

https://theblackbox.si/izdelek/nezakonita-melanholija!

 

Ko beremo sedem kronik Nezakonite melanholije (…), se srečujemo z različnimi svetovi: z avtobiografskim, novinarskim, refleksivnim, notarskim, faktičnim, večino časa pa se nam zdi, kot da smo v pastoralno-psihedeličnem kalejdoskopu, ki je neskončno čaroben, a hkrati tudi izredno nevaren. Carlosove kronike govorijo o čudežiš, a hkrati tudi o smrtonosnih pasteh (melanholija je predpražnik smrti), in so kot sijoč plamen v tem turobnem času, saj mu dodajajo žive barve in vračajo upanje v umetnost tovarištva in prijateljstva, v fantazmagorije in uresničevanje davnih otroških sanj. – iz spremne besede Uroša Zupana

 

Knjigo Nezakonita melanholija lahko po predhodnem dogovoru (pia.prezelj@divjamisel.org) od srede, 2. decembra prevzamete tudi na domačiji!