Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov 8.–17. september

0
39

Znanstveno kazalo

OKOLJSKA ETIKA ALDA LEOPOLDA

Torek, 8. september (19h)

Ameriški biolog, naravovarstvenik, gozdar, lovec in filozof Aldo Leopold velja za začetnika okoljske etike v 20. stoletju, saj je s svojim delom prvič opozoril na problematiko človekovega odnosa do ostale narave. Delo, ki je nastalo v prvi polovici prejšnjega stoletja, je danes, v času vse večjih okoljskih in naravovarstvenih problemov, še toliko bolj aktualno.
Gost: dr. Tomaž Grušovnik

Moderatorja: Sebastjan Kovač in Gregor Simčič

Knjiga: Aldo Leopold: A sand county almanac

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

Delno sofinancira MOL-Oddelek za mladino.

 

 

Nova serija dogodkov!

SVET V MESTU: POOYESH AZIZEDDIN, SHIVA NAZARAHARI IN SARA AFZALI

Sreda, 9. september (19h)

Iranska novinarka in pisateljica Shiva Nazarahari in pesnik Pooyesh Azizeddin živita v Sloveniji; že dve leti bivata v Ljubljani pod okriljem mednarodne organizacije ICORN, Slovenskega centra PEN in Mestne občine Ljubljana. Dogodku se bo pridružila tudi pesnica, publicistka in vizualna umetnica Sara Afzali, moderiral pa ga bo literarni kritik in prevajalec Igor Divjak.

Dogodek bo potekal v angleščini.

 

Serija dogodkov Svet v mestu odpira prostor za spoznavanje in redno predstavljanje tujih avtorjev, imigrantov, ki živijo in ustvarjajo v Ljubljani. Pobuda po eni strani ponuja vpogled v nam manj poznane litearne svetove, spoznavanje vlog, ki jih avtorji in literatura imajo v različnih okolijih ter, ključno, vzpostavljanje dialoga med domačimi avtorji ter publiko in tujimi avtorji, ki so se kot migranti znašli v Ljubljani. Dogodki bodo vsakokrat kombinacija kratkih pogovorov ali predavanj, branj in glasbe.

Serija Svet v mestu nastaja v Ljubljani, Unescovem mestu literature in v sodelovanju z naslednjimi organizacijami: ICORN (International Cities of Refuge Network), Slovenski center PEN, Vrabec anarhist.

 

 

Odprtje razstave

TIHI DIALOG

Razstava Zale Kalan in Lee Zupančič

10.–30. 9. 2020

Galerija Vodnikove domačije Šiška

Odprtje: Četrtek, 10. september (19h)

Umetnici se z razstavo vračata k prvinskemu stiku med dvema človekoma: k dialogu. Tega ne vzpostavljata z besedami, temveč v znakovnem sistemu risbe oziroma likovnega dela. Sprašujeta se, kaj pomeni dialog in preučujeta najgloblje in najmočnejše potenciale odprtega dialoga med dvema posameznikoma. Njuna dela nastajajo kot niz zaporednih likovnih (ilustriranih) replik, ki se vsakič nanašajo na predhodno izjavo in hkrati odpirajo možnost naslednje. V procesu njunega dialoga ni najpomembnejša sama izjava, temveč potencial, ki ga ta nosi za sogovornika/sočloveka/soumetnika. Kaj zbudi v sočloveku določena izjava, kam lahko pelje, kaj daje in odpira? Dialog vselej pomeni priznavanje možnosti, da so tudi sogovornikove misli vredne izjavljanja.

Na razstavi bo na ogled 24 originalov, ustvarjenih v mešani tehniki (akvarel, oglje in pastel) ter 6 povečav, skupaj torej 30 motivov, ki v diptihih premlevajo 15 tem, simbioza linij in barv v risbi pa botruje igrivosti, sanjam, ljubezni in prijateljstvu.

 

—–

 

Zala Kalan (1986) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer restavratorstvo. Za svoje diplomsko delo je dobila priznanje ALUO. Zaposlena je v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer deluje na muzejskem in gledališkem področju. Nekje vmes je tudi ilustracija.

 

Lea Zupančič (1986) je diplomirala iz ilustracije, magistrirala pa s področja tipografije na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Grafične in interaktivne komunikacije. Njena magistrska naloga je bila nominirana za študentsko Prešernovo nagrado. Je samozaposlena v kulturi in deluje na področjih grafičnega oblikovanja, med drugim se ukvarja tudi z ilustracijo in animacijo.

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Nedelja, 20. september (11h) I 5+: Od packe do podobe, likovna delavnica za otroke

Na delavnici bomo z avtoricama razstave ustvarjali po principu stare igre »exquisite corpse«, pri kateri vsak udeleženec riše na del lista papirja, ga zloži oziroma prepogne porisani del, da prikrije svoj prispevek, in ga nato posreduje naslednjemu igralcu. Tako dobimo spontane in zanimive kompozicije, ki nas pogosto tudi precej nasmejijo.

Igra je postala priljubljena v umetniških krogih v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so jo umetniki surrealističnega gibanja sprejeli kot tehniko ustvarjanja skupinskih kompozicij.

 

Obvezne prijave na spela.frlic@divjamisel.org.

 

Odpiralni čas

Torek–petek: 10.00–18.00

Sobota in nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 


Druga godba na domačiji

HOSTNIK PA KREČIČ – premiera novega albuma

Tomaž Hostnik, klavir; Matija Krečič, violina

Sobota, 12. september (20h)

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Matija Krečič je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z mnogimi umetniki in glasbenimi skupinami.
Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe, ki je tik pred izidom. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so pa vseh vrst – o ljubezni, pa o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih… Lahko bi rekli preprosto – o življenju. Poleg tega iz svojih inštrumentov iztiskata vse mogoče zvoke, po potrebi pa se prelevita tudi v triangelista, lončena basista ali skupaj zažgolita kakor ptičice v ranem jutru.

Vstop prost. Brezplačne vstopnice na: pr@drugagodba.si.

 

 

Nedelce

LITERARNI KVIZ Z NAPOTOM

Nedelja, 13. september (11h)

Nedelce, nedeljski otroški program Vodnikove domačije se vrača z dolgih počitnic. Sezono odpiramo z zabavnim literarnim kvizom za vso družino, ki ga bo vodil improvizator, kuhar in radijski voditelj Boštjan Napotnik – Napo. Pomerili se bomo v različnih kategorijah, od skrivnega življenja literarnih junakov preko zagonetnih odlomkov iz knjig do zapletenih ugank. Otroci bodo tekmovali proti odraslim in zmagovalci bodo, kot se za resen kviz spodobi, prejeli lepe nagrade.

 

Navodila za uporabo:

Družine sedijo skupaj, otroci in odrasli pa odgovarjajo ločeno, na vprašanja, ki bodo posebej zasukana za odrasle in malo manj za otroke.

Za odrasle: Plonkanje ali špeganje na telefon v iskanju pravilnega odgovora ne bo dovoljeno.

Otroci: Odrasli ne vedo vsega, zato je vaša pot do zmage na široko odprta.

Na literarni kviz se pripravite tako, da zjutraj vstanete dobre volje in v takem vedrem razpoloženju pridete na Nedelce.

Tekmovali bomo zunaj, na letnem vrtu Vodnikove domačije, na varnih in odrejenih distancah. V skladu s priporočili NIJZ sprejmemo omejeno število tekmovalcev.

 

Vstopnica: 2 EUR

Kupite jo lahko na spletu: https://www.mojekarte.si/si/nedelce-literarni-kviz-za-vso-druzino-z-bostjanom-napotnikom/vstopnice-1134833.html

ali na domačiji v času odpiralnih ur.

Nedeljski otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS. Literarne nagrade podarja Mol v okviru projekta Ljubljana bere.

 

 

Koncert

NIKO NOVAK

Torek, 15. september (20h)

Niko Novak, domača glasbena legenda, nekdanji frontman zasedbe Dicky B. Hardy in ena polovica dua Incurabili, ki ga je tvoril skupaj s pokojnim Brunom Subiottom, je leta 2019 izdal pesniško zbirko z vključenimi tremi studijskimi albumi muzike, zbirko, naslovljeno 1, 2, 3,… 4. Niko Novak, ki je posnel in (ne)izdal skoraj toliko albumov (4), kot je imel samostojnih koncertov, bo igral in pel pesmi o ljubezni, pijači in smrti z omenjenih avtorskih albumov.

 

“V teh pesmih je čutiti močan vpliv glasbe zasedb in avtorjev, kot so The Velvet Underground, Nick Cave in Leonard Cohen… Caveovsko zveni predvsem Nikova mrakobnost v občutju podanih besed, cohenovsko pa njegova hkratna potreba tako po samoti kot po bližini. Nikovim zgodbam verjamemo, podane so s pravo pesniško vrlino ter, kdo bi vedel …, verjetno tudi po dejanskih spominih. Morda so prav vprašanja o mejah med resničnim in izmišljenim v teh pesmih tisto, kar jih ovije v meglico magije, pa tudi ustvari določen šarm. Absolutno je to tisto, zaradi česar je Niko pač Niko. Samotni jezdec, ki po ulicah postopa v vse smeri, izžareva tako bolečino kot ljubezen, vzbuja zanimanje v ljudeh … Ne gre za slavo ne prepoznanje, ne zanima ga promocija, ker dobra glasba dobra ušesa najde. To je 1, 2, 3,… 4. Mi pa smo v njem našli svojega tukajšnjega Leonarda Cohena.”  (Taja Lesjak Šilak, Radio Študent, Tolpa bumov, Niko Novak 1, 2, 3,… 4) Povezava na celotno recenzijo: https://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/niko-novak-1-2-3-4

 

Vstopnina: 10 EUR.
Vstopnice so naprodaj na spletu: https://www.mojekarte.si/si/koncert-niko-novak/vstopnice-1134903.html in na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur.

 

 

Dediščina Valentina Vodnika

KOLESARSKO VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI

Četrtek, 17. september (17h)

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo peljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani. Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje. Palača njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, na Starem trgu nekdanja jezuitska gimnazija, v katero je hodil kot dijak ter nekdanje šentjakobsko župnišče, kjer je deloval kot kaplan. Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor ter Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl, na Ajdovščini pa samostan njegovega prvega mentorja – Marka Pohlina. Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji, kjer vabimo na ogled predstave Bratovščina Sinjega galeba.
Zberemo se ob 17.00 s kolesi na trgu francoske revolucije, pred spomenikom.

 

 

I Z O B R A Ž E V A N J A

 

TEČAJ STRIPA ZA NAJSTNIKE IN ŠTUDENTE Z IZARJEM LUNAČKOM
Sobota, 12. september (10h-14h) in nedelja (15h-19h). Prijave do 4. septembra!

V dvodnevnem tečaju vam bo uveljavljeni risar stripov Izar Lunaček izdal nekaj trikov stripovskega pripovedništva: kako si zamisliti in narisati zanimive like, kako pisati scenarij, kako kadrirati pripoved in kako komponirati posamezno stripovsko stran. Principe vam bo pokazal na primerih kvalitetnih stripov, nato pa boste skupaj ustvarili nekaj strani od začetne ideje pa do končnega izdelka. S seboj lahko za komentarje prinesete tudi že izdelane stripe od doma..
Priporočena starost udeležencev: 12-25 let
Cena: 20 evrov na dan, 40 eur za celotni tečaj.
Prijave zbiramo na: press@divjamisel.org, število mest je omejeno.

 

PRIPOVEDOVALSKA ŠOLA Z ANO DUŠA

Sobote, 3. oktober–19. december (10h-13h). Prijave do 25. septembra!

Pripovedovalski Variete vabi v Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega Varieteja, ki bo potekala 10 zaporednih sobot med 3. oktobrom in 19. decembrom v Vodnikovi domačiji v Ljubljani in se bo zaključila z javnim pripovedovalskim nastopom.

Udeleženci se bodo pod vodstvom mentorice Ane Duša spoznali z naslednjimi vsebinami: ljudska zgodba in pravljica, resnična zgodba, jezik, telo in glas pripovedovalca, pripovedovanje za otroško in odraslo publiko. Pa še z vsem, kar jih bo zanimalo na dano temo.
Cena šole je 150 eur z možnostjo plačila v več obrokih.
Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na pripovedovalskivariete@gmail.com.

 

DELAVNICA STRIPOVSKE SCENARISTIKE Z ANNE BARAOU

Ponedeljek, 5. oktober (16h-20h) in torek, 6. oktober (15h-19h)

Anne Baraou je stripovska scenaristka iz Bordeauxa, ki bo oktobra prišla v Ljubljano skupaj z risarko Fanny Dalle-Rive predstavljat francosko izdajo slovenskega prevoda njune zbirke stripov Fuč fuk.
Ob tej priložnosti bo imela na domačiji dvodnevno delavnico stripovske scenaristike, v kateri vas bo popeljala skozi zgodovino teorij pripovedovanja in vam pokazala, kako lahko zgodbe utemeljite na značajih ali akciji; kako klepate žive dialoge ter kako skrbite za ritem in ton izbrane štorije.
Tečajnina za 8-urno delavnico znaša 40 evrov.
Število udeležencev je omejeno, prijave na  press@divjamisel.org.

Delavnico pripravljamo v sodelovanju s Festivalom Tinta in Ljubljana, Unescovo mesto literature.