Vodnikova domačija Šiška │Odprtje razstave Vendi Vernić in napovednik dogodkov

0
50

Znanstveno kazalo

NESMRTNO ŽIVLJENJE HENRIETTE LACKS

Torek, 23. marec (19h)

Leta 1951 je umrla Henrietta Lacks, preživele so le njene rakave celice. Celice se niso in niso prenehale deliti in tako je nastala prva celična linija z imenom HeLa. Celice so se zaradi svojega potenciala za raziskave hitro razširile po laboratorijih, vendar se je ob tem malo ljudi vprašalo, kdo je ženska za nesmrtnimi celicami. Henrietta je ostala zelo dolgo anonimna, tako da niti njena družina ni vedela, da so celice njihove matere in žene postale standardni del laboratorijske opreme.

 

Pisateljica Rebecca Skloot nam v svoji knjigi predstavi Henriettino življenje in družino ter pokaže, da je bila Henrietta več kot le nekaj hitro rastočih celic. Popelje nas skozi znanstveni napredek v drugi polovici 20. stoletja, predstavi takratne etične dileme in pokaže močno prisotnost rasizma v medicini. Vendar nam ob tem predstavi tudi drugo plat zgodbe – o družini, ki matere skorajda ni poznala.

 

Gosta: prof. dr. Mojca Narat in doc. dr. Miomir Kneževič.
Pogovor bo vodila: Dora Adamič, članica uredništva Znanstvene redakcije Radia Študent

 

O gostih:
Dr. Mojca Narat je redna profesorica na Biotehniški fakulteti s katedre za genetiko, animalno biotehnologijo in imunologijo. Pomemben del njenega raziskovanja predstavlja delo z živalskimi celičnimi kulturami, kar vključuje tudi delo s HeLa celicami. Nesmrtno življenje Henriette Lacks pogosto priporoča v branje svojim študentom, ko začnejo s predavanji o živalskih tkivnih kulturah.

Doc. dr. Miomir Kneževič je direktor podjetja Educell, ki se ukvarja s celično biologijo. Je strokovnjak za živalske in človeške celice, celično terapijo in tkivni inženiring. Svoje obširno znanje o celicah širi naprej s predavanji na Biotehniški fakulteti, pogosto pa je tudi strokovni svetovalec številnim farmacevtskim podjetjem.

 

Pogovor se bo v živo predvajal na FB profilu Vodnikove domačije Šiška in preko aplikacije Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87947934981?pwd=bTBqWmtsdEVtN3NvNHNHS0IyblB5dz09
Pridružite se, tudi z vprašanji.

 

KORAK DO KNJIGE:

Knjigo lahko od ponedeljka do petka (med 10.00 in 16.00) prevzamete na Vodnikovi domačiji.

 

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

Literarne prireditve na Vodnikovi domačiji financirata MOL Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

Odprtje razstave

VENDI VERNIĆ: ČEZ ČRTO

Razstava originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke

26. 3.–30. 4. 2021

Galerija Vodnikove domačije Šiška

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška odpiramo pregledno razstavo originalov mednarodno prepoznavne zagrebške ilustratorke Vendi Vernić, ki je leta 2018 prejela glavno nagrado na knjižnem sejmu v Bologni.

Razstava predstavlja preko 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugèna Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz / El abrigo, Saposcat, 2019).

Vendi Vernić v svojih ilustracijah v koherentno celoto spaja mnoge tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in s preciznimi detajli komunicirajo like, karakterje ter vzdušje. Ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas. Delo Vendi Vernić zaznamujejo šarm, humor, teža in svojstvena poetičnost.

 

Vendi Vernić (1991) je ilustratorka in vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Je dobitnica mednarodne nagrade za ilustracijo na knjižnem sejmu v Bologni (2018), za svoje delo pa je prejela tudi več drugih nagrad, med njimi nagrado Grigor Vitez za otroško ilustracijo na Hrvaškem (2020) in na Mors festivalu ilustracije v Moskvi (2017). Njeno delo je bilo prikazano na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiu in Zagrebu. Vendi Vernić je doslej ilustrirala pet knjig za otroke in mladostnike, kot ilustratorka in oblikovalka pa sodeluje z različnimi založbami in kulturnimi institucijami.

 

 

SPREMLJEVALNI DOGODEK

Torek, 30. marec ob 20h

Pogovor z avtorico
Z ilustratorko Vendi Vernić se bo prek zooma pogovarjal Izar Lunaček.

 

 

Odpiralni čas galerije:

Torek-petek: 12.00-18.00

Sobota: 10.00-14.00

 

Informacije: galerija@divjamisel.org

Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek

Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavo je podprl MOL—Oddelek za kulturo.

 

Spletne Nedelce

RDEČI PAKET / 4+

Nedelja, 28. marec (11h)

Zgodba se prične z dečkom. Z dečkom rdečih ličk in modrih las, z modrimi čeveljci in z rdečim klobukom na glavi. Nekega dne deček prejme rdeči paket in se z njim odpravi na pot. Kaj se skriva v paketu? Kdo ve? In kam je namenjen deček? Kdo ve?

Slikanica brez besedila priznane francoske ustvarjalke Clotilde Perrin vabi bralce, da berejo podobe in se podajo na pustolovščino skupaj z dečkom. Brez rdeče niti, zagotovo pa z rdečim paketom slikanica ponuja številna branja, predvsem pa otroke vabi, da podobam vnesejo še lastno domišljijo.

Dogodek pripravlja: Maša Jazbec.

Avtorica ilustracije: Clotilde Perrin

 

Dogodek bo dostopen na FB Vodnikove domačije.

 

V prejšnjih spletnih Nedelcah je pesmi za otroke iz pesniške zbirke Fantek in punčka pesnika Blaža Lukana interpretiral igralec Tadej Pišek. Posnetek si lahko ogledate tule: https://vimeo.com/527187700.

 

Spletne Nedelce so nedeljski dopoldnevi v zavetju doma, čas, ki ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Za vas izbiramo in predstavljamo najboljše otroške knjige, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 1. april (11h)

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

 

Med pandemijo se še vedno družimo na spletu pod vodstvom Lade Zei vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po novem ob dopoldanski 11.00 uri. Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org in prejeli boste povezavo do spletne sobe.

 

Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Striparna

POGOVOR Z EMMANUELOM GUIBERTOM!

Četrtek, 8. april (20h)

Distančni strip pogovori v sodelovanju z Zavodom Stripolis se nadaljujejo s pogovorom z velikim Emmanuelom Guibertom! Pri nas je najbolj znan kot pisec odlične otroške strip serije Ariol, izpod krila VigeVageKnjig, a v Franciji je eden najbolj razvpitih risarjev sploh, z vrsto odmevnih knjig za pasom.

Kariero je začenjal v skupnem ateljeju z ostalimi novovalovci – Trondheimom, Sattoufom, Blainom, Sfarjem – in se skupaj s slednjim konec devetdesetih prebil pod žaromete z družnimi projekti: v čudovitih akvarelih je po Sfarjevem scenariju zrisal Profesorjevo hči, nagrajenko Angoulema za najboljši prvenec leta ’98, nato pa je po scenariju istega mojstra ilustriral še serijo Črne olive in pobasal nagrado za najboljšo risbo na istem festivalu leta 2002.

Zdaj je bil že dovolj suveren za solo scenarije in tako na plan dal Alanovo vojno po spominih prijatelja, upokojenega ameriškega vojaka, ter Fotografa po spominih drugega znanca, ki je kot fotoreporter haral po Afganistanu. Kot čisti scenarist se je na terenu otroške literature preizkusil s Sardino v vesolju (kjer mu je Sfar vrnil uslugo z risbo), pozneje pa je teren zabave malčkov do kraja izmojstril v Ariolu z risbo Marca Boutavanta.

Za vse te uspehe je pred tremi leti v Angoulemu prejel nagrado Reneja Goscinnyja za scenarista leta, lani pa so mu podelili celo Grand prix istega festivala, ki mu letos predseduje ter ga krasi z veliko razstavo v tamkajšnjem muzeju devete umetnosti.

 

Če bo epidemija dala, se Guibert na jesenski Tinti oglasi tudi v živo, z razstavami in novimi prevodi svojih knjig, a za vsak slučaj – pa tudi zato da ga pred obiskom bolje spoznate – se nam bo pridružil še na virtualnem klepetu!

 

Pogovor bo potekal prek FB live in prek zooma (https://us02web.zoom.us/j/87567078063?pwd=ZUxGajFxVkYvSXVRc0RtdURlaG1CQT09#success).

Priklopite se, perfektno bo!

 

KORAK DO STRIPOV:

Stripe lahko po predhodnem dogovoru prevzamete v Striparni na Poljanski (lunacekizar@gmail.com)!