Vodnikova domačija Šiška │Napovednik dogodkov (5.–17. okt)

0
213

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

NAPOVEDNIK DOGODKOV 5.–17. OKTOBER 2021

 

Znanstveno kazalo
NA KAKŠEN NAČIN NAS OSVAJA UMETNA INTELIGENCA?
Torek, 5. oktober (19h)

Doktorica Janelle Shane je raziskovalka na področju nevroznanosti in umetne inteligence ter avtorica mnogih blogov o nenavadni umetni inteligenci. Ko se je za zabavo lotila razviti čebljavega programskega robota (chatbota), katerega naloga je bila izmisliti si najboljši stavek, s katerim bi osvojili neko osebo, je ta ponudil naslednji stavek: “Videti si kot stvar in rad te imam.” V knjigi z naslovom Videti si kot stvar in rad_a te imam: Kako deluje umetna inteligenca in zakaj z njo postaja svet vse bolj čudaško mesto (You Look Like a Thing and I Love You: How AI Works and Why It’s Making the World a Weirder Place) avtorica na zabaven način približa širši javnosti umetno inteligenco. Iz leta v leto bolj pogosto govorimo o umetni inteligenci, ki bo spremenila naša življenja, v vsakdanjosti se zanašamo na njena priporočila za filme in glasbo, redkokdaj pa se vprašamo, kaj umetna inteligenca pravzaprav je in kako rešuje probleme ter kako se oblikuje odnos med ljudmi in umetno inteligenco.

Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti na tokratnem znanstvenem kazalu. Pridružil se nam bo profesor doktor Janez Demšar, član Laboratorija za bioinformatiko s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s strojnim učenjem in vizualizacijo ter, kot pravi, pozna nekaj malega statistike. Poleg tega sodeluje pri mnogih projektih, ki želijo računalništvo približati otrokom in tudi vsem ostalim, ki jih to zanima.

Pogovor bo vodila Zarja Muršič, Znanstvena redakcija Radio Študent.

Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Radio Študent.

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

 

Za starejše
GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI, V ŽIVO
Četrtek, 7. oktober (10h)
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Skupaj z Lado Zei se družimo vsak prvi (v živo) in tretji četrtek (prek spleta). Za srečanje si pripravite knjigo ali revijo, iz katere nam boste prebrali odstavek ali dva, ter očala za branje.

Ne zamudite ure veselega druženja z Lado Zei!

 

Za sodelovanje pišite na irena.plesivcnik@divjamisel.org in prejeli boste povezavo do spletne sobe.

Pripravlja in vodi Lada Zei.

 

 

Odprtje skupinske razstave v okviru Tinta 2021, festivala stripa

PREOBRAZBE

Odprtje: četrtek, 7. oktober (20h)
Na ogled: 7. 10.–14. 11. 2021, Galerija Vodnikove domačije Šiška

Razstavljajo: Peter Kuper (US), Andrej Štular, Marko Kociper

 

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti.

Med pestrim stripovskim dogajanjem, ki ga prinaša, nedvomno izstopa razstava Preobrazbe. Gre za skupinski projekt, ki združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige – tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah. Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, večkrat nagrajenega stripovskega ustvarjalca z izrazito prepoznavnim slogom in izkušenega ustripljevalca literarnih del. Tokrat se nam predstavlja z udarno predelavo brezčasnih kratkih zgodb enega največjih pisateljev 20. stoletja, Franza Kafke.

Videti bo moč tudi izvirne strani iz monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdanega dela, ki se navdihuje pri poeziji Srečka Kosovela, poleg tega pa še originalne prizore iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper (ki, mimogrede, pridno snuje že njegovo nadaljevanje, za izid predvideno v 2022). Sladostrastna razstava prinaša vrsto originalov oziroma sitotiskov in drugih tiskov iz omenjenih izdaj.

 

Razstava bo na ogled do 14. novembra.

Celoten festivalski program na: www.tinta.si.

 

TINTA 2021 | Festival stripa Ljubljana
6.–10. oktober 2021

www.tinta.si

#tinta2021

_____

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

nedelja, 17. oktober (11h): NEDELCE: POSTAVLJANKA, delavnica za otroke (5+)

Mentor: Andrej Štular

Prijave in informacije: spela.frlic@divjamisel.org

 

sobota, 23. 10. in sobota, 30. 10. (10h–18h): STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA, dvodnevna delavnica (16+)

Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Prijave in informacije: core@mail.ljudmila.org

 

_____

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana

Koprodukcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorka razstave: Katerina Mirović

Razstavo so podprli MOL – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

 


Nedelce na festivalu Tinta 2021

SARDINA V VESOLJU, pripovedovalski dogodek za otroke
Nedelja, 10. oktober (11h)
Sardina je mlada vesoljska gusarka, ki na krovu Noordunge pluje v družbi svojega strica in tropa sirot, skupaj pa se borijo proti z redom obsedenemu predsedniku vesolja, Supermišici in njegovemu zlobnemu znanstveniku, Dr. Gricu. Sardinine pustolovščine so v Franciji zbrane že v dvanajstih knjigah kratkih stripov, Izar Lunaček pa je pri Zavodu Stripolis pravkar poskrbel za prevod in izid prve. Knjigo sta podpisala Emmanuel Guibert (sicer znan kot pisec Ariola) in Joann Sfar (eden od piscev Graščine, sicer pa ata Malega vampirja), ob splavljenju slovenske izdaje pa bo na nedeljskem zaključku festivala stripa Tinta par poglavij v svojem nenadkriljivem slogu prebral Primož Pirnat.

TINTA 2021 | Festival stripa Ljubljana (6.–10. oktober 2021)
www.tinta.si / #tinta2021

Produkcija: Zavod Stripolis in Divja misel/Vodnikova domačija.

 

Izbrano
SVEŽI STRIP PESEM SODOBNEGA MORNARJA IN OKOLJSKI IZZIVI
Torek, 12. oktober (19h)
Skupaj z založbo VBZ vabimo na pogovor ob izidu stripa Pesem sodobnega mornarja (prevedla Jedrt Lapuh Maležič, VBZ, 2021) londonskega ilustratorja, striparja, političnega karikaturista in pisca Nicka Hayesa.  Gre za priredbo apokaliptične klasične romantične pesnitve Pesem starega mornarja (1797 – prevod v slovenščino Janez Menart, 1961) Samuela Taylorja Coleridgea, ki jo je Nick Hayes preoblikoval v ekološko opozorilo.

Stripovska adaptacija ustvarja atmosfero, nabito z nevarnostmi zaradi sodobne malomarnosti do okolja. Ladja s posadko se ujame v plavajočem arhipelagu, nastalem iz plastičnih smeti. Preko lika poslovneža, ki se vkrca na ladjo z ambicijo visokega zaslužka s kitovimi kostmi, pa avtor tiho graja stališče, da takšna dejanja nimajo posledic.

Ekspresivna in lesorezu podobna izrisana zgodba prinaša mračno in z žugajočim akcentom naglašeno opozorilo o posledicah neodgovornega odnosa do narave.

V prvem delu pogovora, ki ga bo usmerjal Žiga Valetič, se nam bo prek spleta pridružil avtor, Nick Hayes. V nadaljevanju bosta kot gosta v živo sodelovala Jure Železnik, terenski raziskovalec v društvu Morigenos, kjer sodeluje pri akustičnem monitoringu velikih pliskavk, ter Nejla Kambič, aktivna članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Izid knjige sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS.

Pripravljamo v sodelovanju z založbo VBZ. Pogovor poteka v okviru pofestivalske Tinte, kot  spremljevalni dogodek razstave Preobrazbe v galeriji domačije.

Mednarodni dan slovarjev 2021 (14. in 15. oktober)
OKROGLA MIZA O NORMATIVNOSTI
Četrtek, 14. oktober (17h)

V Sekciji za leksiko pri Zvezi društev Slavistično društvo Slovenije (ZDSDS) letos že tretjič obeležujejo mednarodni dan slovarjev, tokrat v soorganizaciji z ZRC SAZU. Program ob 16. oktobru, mednarodnem dnevu slovarjev, bo potekal v četrtek, 14. oktobra, na Vodnikovi domačiji in v petek, 15. oktobra, prek Zoom. Krovna tema letošnjega slovarskega praznika je normativnost, osnovna ideja pa ostaja širjenje veselja do uporabe slovarjev in ozaveščanje o  pomenu vsakdanje rabe slovarjev.

Na okrogli mizi o normativnosti bodo sodelovali: Marko Jesenšek (FF UM), Helena Dobrovoljc (ZRC SAZU), Hotimir Tivadar (FF UL), Tanja Mirtič (ZRC SAZU), Kristina Pučnik (Lektorsko društvo Slovenije), Petra Jordan (RTV Slovenija).
Pogovor bo moderiral Boštjan Narat.

 

Program v petek, 15. oktobra (prek platforme Zoom):

9.00–9.30 Primož Jakopin: Slovenski pravopis 2001: prva spletnapostavitev

9.30–10.00 Ivana Lazić Konjik, Slobodan Novokmet (ISJ SANU,Srbija): Srbska normativistika v 21. stoletju s posebnimpoudarkom na rezultatih srbske leksikografije

10.00–10.30 Peter Holozan (Amebis): Slovnični pregledovalnik Besana: prenos pravil do uporabnika

10.30–11.00 Nataša Gliha Komac, Duša Race (ZRC SAZU): Kaj učencem in dijakom o jezikovni rabi povedoslovarske oznake na portalu Franček

11.00–11.10 Odmor

11.10–11.45 Kratke predstavitve slovarskih novosti:

Andreja Legan Ravnikar (ZRC SAZU): Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja
Marko Snoj (ZRC SAZU): Slovar Pohlinovega jezika
Andreja Žele (FF UL, ZRC SAZU): Slovenska vezljivostna Franu
Matej Meterc (ZRC SAZU): Slovar pregovorov insorodnih paremioloških izrazov
Miro Romih (Amebis): Nadgradnja slovarskega portala Termania

11.45–12.15 Iztok Kosem (CJVT), Júlia Bálint Čeh: Veliki slovensko-madžarski slovar: več kot le dvojezični slovarskipriročnik

12.15–12.45 Gjoko Nikolovski (FF UM): Na poti k elektronski izdajimakedonsko-slovenskega in slovensko-makedonskegaslovarja

12.45–13.15 Mojca Žagar Karer (ZRC SAZU): Normativnost interminološki slovarji

13.15–13.30 Zaključek

 

Povezava na Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83941182920?pwd=bVlnNUtwd3Fnc29NaDhHY1pId2xkQT09
Meeting ID: 839 4118 2920
Passcode: 525408

Pripravlja Sekcija za leksiko pri ZDSDS in ZRC SAZU.

 

Nedelce
POSTAVLJANKA, delavnica za otroke (5+)
Nedelja, 17. okrober (11h)

Pod okriljem Andreja Štularja, vsestranskega umetnika in mojstra najrazličnejših likovnih tehnik, se bodo udeleženci preizkusili v vizualnem pripovedovanju zgodb, ustvarjenih s pomočjo najdenega in recikliranega materiala. Štular je v minulih letih pri Stripburgerju izdal dva albuma (Bežimo, svet se podira & Medved), kjer so risbo nadomestili fotografski posnetki skrbno aranžiranih predmetov, ki tvorijo (nemo) stripovsko pripoved. Umetnik bo uvodoma predstavil svoje zbirateljske in ustvarjalne metode, nato pa udeležencem pomagal razviti in uresničiti lastne zamisli.

Zainteresirane pozivamo, da na delavnico prinesejo takšne in drugačne zanimive predmete, tako vsakdanje kot manj običajne, in pa seveda obilo domišljije.

Brezplačna delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 5 let. Število mest je omejeno.
Prijave in informacije: spela.frlic@divjamisel.org

Delavnica je del spremljevalnega programa ob razstavi Preobrazbe, ki bo v galeriji domačije na ogled do 14. novembra.

Organiziramo v sodelovanju s Stripburger/Forum Ljubljana.

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije:
Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo