28. mednarodna karnevalska povorka v Reki

0
125

To nedeljo, 6. 3. 2011, bo v bližnjem mestu Reka na Hrvaškem potekal veliki spektakel, ki bo naznanil konec karnevalske norosti oziroma zaključek 28. mednarodne karnevalske povorke. Maskirane povorke, ki predstavljajo vrhunec karnevala, bodo v nedeljo marširale vzdolž reške rive preko Delte do Korza. V povorkah bodo sodelovale domače in tuje skupine, ki bodo tekmovale v domišljavosti, izvirnosti, duhovitosti, hkrati pa poskrbele za dobro vzdušje. Povorka je prežeta tako s tradicionalnimi kakor tudi modernimi motivi, pogosta tema povork pa je posmehovanje aktualni politični sceni.

 

Reški karneval je eden najbolj znanih evropskih karnevalov. Mnogi ga uvrščajo celo takoj za Beneški karneval. Pred 100-timi leti, v času Avstro-Ogrske monarhije, je bila Reka priljubljeno karnevalsko središče. Avstrijsko in madžarsko plemstvo je z gosti iz drugih evropskih dvorcev organiziralo bale in maskirane povorke. Na temelju te tradicije je leta 1982 v organizaciji Turistične skupnosti mesta Reke skromno obnovljen karneval, na katerem so se sprehodile le tri maskirane skupine, in tedaj ni nihče slutil, da bo festival v nekaj letih dosegel mednarodno razsežnost. Reški karneval beleži vsako leto večje število tako sodelujočih kot tudi tistih, ki si želijo omenjeni dogodek le ogledati. Podatek, da je na lanskoletnem karnevalu v Reki sodelovalo 9000 udeležencev, obiskalo pa ga je 100.000 gledalcev, je najboljše zagotovilo za obisk „karnevalskega ludila“ pod maskami.

 

Mednarodni reški karneval se ne sestoji samo iz povorke. Na voljo so tudi različne manifestacije, kot so karnevalske fešte, izbor kraljice reškega karnevala, karnevalski bal v Guvernerjevi palači, karnevalski koncerti in razstave, otroške karnevalske igre in podobno.

 

V današnjih časih moramo ne samo ohranjati tradicijo, temveč jo tudi ustvarjati. Ustvarjamo jo skozi nova doživetja, nove zabave, nove maske in nove čase.

 

Reški karneval je težko opisati z besedami in dočarati s fotografijami, reški karneval je enostavno potrebno doživeti. Zato vabljeni na reški karneval, kjer ste lahko to, kar želite biti!