34. grafični bienale Ljubljana: ISKRA DELTA napoveduje dogodke od 26. do 30. oktobra.

0
81

Na 34. grafičnem bienalu Ljubljana bomo v prihodnjem tednu organizirali štiri raznovrstne dogodke. Prvi bo na sporedu pogovor s pisci prispevkov za zbornik esejev in fikcije Milenijski dosje, osrednja tema pogovora bodo odprte možnosti, ki jih poraja nova tehnološka revolucija z vidika ljubljanskih milenijcev. Naslednji dan bo prek spleta mogoče prisluhniti podcastu Interdependence, v katerem bo Janez Škrubej spregovoril o obdobju informacijske hladne vojne. Sledil bo voden ogled bienalskih projektov v Gradu Tivoli in MGLC Švicariji, ki jih bo podrobneje predstavila kuratorka Tjaša Pogačar. Zadnji dogodek prihodnjega tedna pa bo sobotno spletno vodstvo z umetnikom Juretom Kastelicem, ki vam bo ponudilo vpogled v njegov projekt z naslovom Čarobni spletni denar.

torek, 26. oktobra
18.00 @ Švicarija

Milenijci v četrti industrijski revoluciji, pogovor

Zazrti v prihodnost, ki jo skušajo razumeti z vidika internetnega kozmopolitstva, pisci prispevkov v zborniku esejev in fikcije Milenijski dosje razmišljajo o preteklih prihodnostih, nadidentifikaciji s popom, aktualnih kulturnih vojnah, novih starih svetovnih ontologijah. V trenutku, ko nimajo česa izgubiti, brez tehnofobije, ki je dolgo zaznamovala polje humanistike, premišljujejo o odprtih možnostih, ki jih poraja nova tehnološka revolucija z vidika ljubljanskih milenijcev.

Sodelujejo: Natalija Majsova, Jernej Kaluža, Tibor Hrs Pandur, Anja Radaljac, Urška Preis in Robert Kuret.

Pogovor vodi Muanis Sinanović.

 

Obiskovalci pogovora prejmejo brezplačni izvod Milenijskega dosjeja.

————————

sreda, 27. oktobra
@ splet

 

Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem, podcast

 

V podcastu Interdependence bomo prisluhnili pogovoru z Janezom Škrubejem o njegovi knjigi “Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo”, prvoosebni pripovedi o času, ki ga je preživel kot direktor Iskre Delte. Beseda bo tekla o začetkih gradnje edinega svetovno konkurenčnega evropskega podjetja za osebne računalnike v nekdanji Jugoslaviji, gradnji prvega državnega računalniškega omrežja na Kitajskem in tem, kako se je nepričakovano znašlo v središču hladnovojnega spora med Cio, KGB in jugoslovansko obveščevalno službo.

 

Povezava do podcasta: https://interdependence.fm

————————

četrtek, 28. oktobra
17.00–19.00 @ MGLC Grad Tivoli (zbirno mesto)

Vodstvo po ISKRI DELTI: 34. grafičnem bienalu Ljubljana s kuratorko Tjašo Pogačar
Potek vodstva: Grad Tivoli, MGLC Švicarija.

Ogled po bienalskih razstaviščih v Parku Tivoli bo vodila kuratorka bienala Tjaša Pogačar. Dela so v okviru ISKRE DELTE na ogled tudi v Galeriji TR3 in Podhodu Ajdovščina, v Galeriji ZVKDS pa si lahko ogledate razstavo prejemnika velike nagrade 33. grafičnega bienala Ljubljana.

Ogled razstave je možen le z vstopnico 34. grafičnega bienala Ljubljana, vodstvo je brezplačno.

Zbirno mesto in začetek vodstva pred Gradom Tivoli. Prijave na trgovina@mglc-lj.si.

————————

sobota, 30. oktobra
18.00 @ splet

 

Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar, spletno vodstvo

 

Jure Kastelic je akter, ki ga motivirata temeljni dvom o uveljavljenem denarnem sistemu ter želja po delujočih strategijah izstopa iz njega. Kot umetnik – bitcoin aktivist se ukvarja z »neseksi« platjo denarja, kamor spadajo njegov izvor, izdajanje, upravljanje in s tem na videz povezana naraščajoča neenakost, padajoča kupna moč in fiktivna ekonomija kapljanja. Kakšen je vpliv nastajajoče bitcoinske mitologije na novo ekonomsko resničnost? Kako vrednost izhaja iz redkosti in kakšne so vzporednice denarnosti in slikarstva?

Povezava do spletnega vodstva: https://zoom.us/j/91928864172?pwd=SXdkT3pNS3djckhRV3Jadk02ZWRCZz09