62. dubrovniške poletne igre – (10. julija 2011-25. avgusta 2011)

0
208

 

10. julija je na Orlandovem stolpu tradicionalno zaplapolala festivalska zastava Libertas ter tako naznanila začetek 62. dubrovniških poletnih iger. Premierno bodo uprizorjene naslednje drame: drama hrvaške pisateljice in režiserke Ivane Sajko „Prizori z jabolko“, Sofoklov „Kralj Edip“ v režiji slovenskega režiserja Eduarda Milerja, enega najbolj iztaknjenih režiserjev na tem prostoru, ter dubrovniška drama "Kata Kapularica" v režiji Darija Herjačka.

"Prizori z jabolko" je praizvedena v Bernu leta 2009 in predstavlja drugi del trilogije, začete s predstavo "Rose is a rose is a rose". Ivana Sajko je dobitnica nekaj nagrad za književnost, njena dela se pogosto izvajajo v tujini. "Prizori z jabolko" so inspirirani z biblijskimi motivi iz raja, zgodbo, ki v sodobni perspektivi odpira vprašanje, ali je možno konstruirati teritorij rajskega vrta v družbi katastrofe in ali ga je sploh humano želeti.

Raznovrsten glasbeni program 62. iger zajema vse žanre, od baroka do sodobne glasbe, jazza in folklore, od simfonične, operne in komorne glasbe do klavirskih in violinističnih recitalov. Glasbeni program bo odprla zagrebška filharmonija, zaprl pa jo bo simfonični orkester hrvaške radiotelevizije z lanskoletnih dobitnikom Orlanda, svetovno proslavljenim hrvaškim kontratenorjem Maxom Emanuelom Cenčićom. Na zaključnem opernem gala koncertu bo Cenčić izvajal mezzosopranske arije iz opere Bellinija, Donizettija in Rossinija.

 

Med številnimi domačimi in tujimi solisti se vsekakor izpostavljajo Ivo Pogorelić, ki bo po 26-ih letih nastopal na igrah s klavirskim recitalom v Kneževem dvoru, violinistična zvezda Vadim Repiner in kitarist Pepe Romero.

Dubrovniške poletne igre bodo organizirale seminarje za sijajne mlade hrvaške umetnike, ki bodo letos imeli priložnost učiti se od Pepeta Romerja in violinista Pinchasa Zukermana.

 

Več o dubrovniških poletnih igrah si preberite na: www.dubrovnik-festival.hr.

 

Vabljeni!