7. Otroški knjižni festival na Vodnikovi domačiji

0
59

Otroški knjižni festival 2021

sobota, 12. junij, 9.30–19.00 / vrt Vodnikove domačije Šiška

Otroški knjižni festival je na Vodnikovi domačiji Šiška postal priljubljena stalnica – ob koncu šolskega leta in pred začetkom poletnih počitnic za otroke vsako leto pripravimo celodnevno rajanje s knjigami. Založniki po ugodnih cenah ponujajo kakovostno literaturo za otroke (tako za najmlajše kot tudi malce starejše, pa tiste, ki počasi že vstopajo v puberteto), sejem pa spremlja pester knjižni program, s katerim želimo otrokom in odraslim branje približati prek predstav, ki temeljijo na knjižnih predlogah, kvizov, pogovorov in obiskov priljubljenih avtorjev in avtoric, vsako leto pa festival zaključimo tudi s koncertom.
Doslej so nas med drugim obiskali Andrej Rozman Roza, Desa Muck, Anja Štefan, Boštjan Gorenc – Pižama, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič in Neca Falk, gostili pa smo tudi številne predstave, kot so Kako je Oskar postal detektiv, Muca Copatarica, Palačinkova torta, Gospa s klobukom, Deček in oblak.

Otroški knjižni festival, ki se osredotoča na predstavljanje literature za otroke, bo letos (12. junija med 9.30 in 19.00) na sporedu že sedmič. Knjige so odlične in pomembne spremljevalke v življenju otrok, širijo in hranijo otroško domišljijo ter spodbujajo spreminjanje besed v podobe. Nekatere knjige nas svojimi podobami in vsebino spremljajo vse življenje; zato je spodbujanje pristnega veselja do branja knjig, ki se razvija tako ob samostojnem vstopanju v svet knjig kot ob skupnem branju z odraslimi, potrebno skrbno negovati. Veselje otrok, ko si sami izberejo knjigo, ki postane del njihove domače otroške knjižnice, je nezamenljivo, knjige pa so vselej odlična družba – tudi med dolgimi poletnimi počitnicami.

 

Na letošnjem Otroškem knjižnem festivalu se poleg knjižnega sejma obeta tudi odprtje Pravljičnega studia, namenjenega spodbujanju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Ekipa sodelujočih pripovedovalk, pedagoginj in strokovnjakov s področja psihologije in pedagogike se usmerja v razvoj kontekstov, pripovedovalskih elementov in metodologije za delo z otroki na področju besednega izražanja. Na festivalu vas bo ob tem pričakal tudi zabaven literarni kviz za vso družino Literarni 1-2-3 z Boštjanom Napotnikom, igralka Elena Volpi bo interpretirala slikanico Obisk pisateljice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav, duhovito zgodbo iz zbirke Zeb. pa bo na dogodku Hočemo jokati interpretiral dramski igralec Blaž Šef (sledila bo delavnica pisanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah). Obiskal nas bo tudi priljubljeni pesnik in pisatelj za otroke Peter Svetina, otroci bodo zgodbe lahko pripovedovali ob glasbeni spremljavi Janeza Dovča, s starši pa bomo razpravljali tudi o tem, kako izbirati prave knjige ter širiti ljubezen do branja in pripovedovanja v družinskem okolju. Za zaključek smo tudi tokrat pripravili koncert, na katerem bodo uživali tako otroci kot starši – koncert uglasbene poezije za otroke Backi iz klavirja je nastal na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev. Backe iz klavirja je uglasbil Andrej Hočevar, igrajo pa jih Aleksandra Ilijevski (glas), Rok Zalokar (klavir), Justin Durel (bendžo) in Andrej Hočevar (bas).

 

Festival v primeru dežja odpade.

 

 

 

 

 

Program Otroškega knjižnega festivala 2021

 

10.00-19.00 / Otroški knjižni sejem
S katero zgodbo pod pazduho bomo zakorakali v poletje?

 

09.30-12.00 (5+) / Odprtje Pravljičnega studia: Odpotuj v pravljico
S pomočjo domišljije in tehnike bomo tokrat skoraj zares odpotovali v pravljične svetove. Pripravili smo green screen, videe pravljičnih svetov in glasbo za vse priložnosti, vi prinesite ideje in zgodbe. Delavnico pripravljamo v sodelovanju z društvom Slon.

 

09.30 (3+) / Obisk
Lenivec in tapir sta prijatelja, čeprav si ne bi mogla biti bolj različna. Eden je najraje v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden je ves poskočen, drugega vsak gib utrudi. Kako se torej obiskovati, da bo dobro za oba? Odlično slikanico pisateljice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav (Mladinska knjiga, 2020) bo interpretirala igralka Elena Volpi.

 

10.00 (6+) / Hočemo jokati *
Četrto sredo v oktobru so ukinili jok. Očeta to ni pretirano ganilo, ker tako ali tako nikoli ni jokal. Mama pa je bila odločena, da je treba protestirati. In ni bila edina. Z velikimi transparenti Hočemo jokati, so se ljudje zbrali na velikem trgu. Duhovito zgodbo iz zbirke Zeb nizozemskega pisatelja Gideona Samsona (Založba Miš, 2019) pripoveduje in z otroki o njej razpravlja igralec Blaž Šef. Sledi delavnica pisanja transparentov s tipografinjo Aljo Herlah.

 

11.00 (za starše) / Knjiga in zgodba v družinskem okolju *
Starše vabimo k razpravi o tem, kako izbirati prave knjige in v družini širiti ljubezen do branja in pripovedovanja. Pogovor bosta usmerjali in vsebinsko vodili programska vodja festivala Bobri Tadeja Pungerčar in vodja otroškega programa na Vodnikovi domačiji Špela Frlic.

 

12.00 (5+) / Literarni 1-2-3 z Boštjanom Napotnikom – Napotom
Pridružite se nam na zabavnem literarnem kvizu za vso družino. Pomerili se bomo v različnih kategorijah, od skrivnega življenja priljubljenih literarnih junakov preko zagonetnih odlomkov iz knjig do zapletenih ugank. Otroci bodo tekmovali proti odraslim in zmagovalci bodo, kot se za resen kviz spodobi, prejeli lepe nagrade.

 

15.00-19.00 / Pravljični studio: Pripovedovanje je lahko tudi zabavna igra

Vstopite v Pripovedovalsko igralnico, igrajte se s pripovedovalskimi kockami in prosojnicami in skupaj s starši ali sami pripovedujte zgodbe. Med pravljične junake vas bodo vodile izkušene pedagoginje.

 

16.00 (5+) / Otroci pripovedujejo zgodbe
Otroci ste lahko odlični pripovedovalci in tokrat oder odpiramo prav za vas. Vabimo vas, da stopite na oder in nam poveste svojo zgodbo. S seboj na oder lahko pripeljete pomočnika – očka ali mamico, svojega prijatelja, najljubšo igračko ali pa predmete, ki vam bodo v navdih pri pripovedovanju. Z glasbo vas bo pospremil glasbenik Janez Dovč. Lahko se prijavite za svoj nastop, lahko pripovedujete tudi skupaj z mamo ali dedkom, s prijateljem. Rezervirajte si mesto na pravljicni.studio@divjamisel.org

 

17.00 / Pisatelj na obisku: Peter Svetina
V goste prihaja priljubljeni pisatelj in pesnik za otroke, tudi avtor prikupno prismuknjenih zgodbic in posebnežih, obstrancih, ljudeh s posebnimi usodami in življenskimi dogodivščinami. Saj poznate Debelo pekovko in gospoda Kostantina, ki bi skoraj izgubil klobuk, pa Ježevce … Petrovi sogovorniki na odru bodo otroci. Tudi vas vabimo, da ga kaj vprašate, ali pa mu samo v podpis prinesete svojo najljubšo knjigo.

 

18.00 / Koncert uglasbene poezije za otroke: Backi iz klavirja
Backi iz klavirja so nastali na podlagi izbrane otroške poezije znanih in manj znanih avtorjev. Otroci se bodo lahko prepustili zazibanim melodijam, odkrivali pravljične svetove backov in se zabavali ob njihovih vragolijah, odrasli bodo mogoče prepoznali glasbene vzorce in uživali v njihovih domiselnih sopostavitvah, saj backi iz klavirja nenehno širijo tudi svoja lastna glasbena obzorja. Backe iz klavirja je uglasbil Andrej Hočevar. Igrajo jih: Aleksandra Ilijevski (vokal), Rok Zalokar (klavir), Justin Durel (bendžo) in Andrej Hočevar (bas). Koncert pripravljamo v sodelovanju s festivalom Druga godba.

 

 

* Dogodka podpira festival Bobri.

 

____

Informacije:
E pia.prezelj@divjamisel.org
M +386 40 256 585

 

Produkcija:
Divja misel

Dodgodek poteka v okviru Dnevov četrtne skupnosti Šiška. Festival izvajamo v skladu s smernicami za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom.

Otroški knjižni festival sofinancira MOL – Oddelek za kulturo in je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Partnerji: Založniki, Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev Druga godba, Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon.