Alenka Spacal: Razstava ilustracij PLASTELINČICA IN ČASOPIS

0
157

Alenka Spacal

Razstava ilustracij PLASTELINČICA IN ČASOPIS

  1. april–15. maj 2023

 

 

 

Alenka Spacal se v knjigarni Lutkovnega Gledališča Ljubljana predstavlja z originalnimi ilustracijami iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS (Bajalka, 2022). Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Avtorica je slikanico posvetila časopisni kulturi, saj postaja časopis kot tiskani medij v digitalni dobi vse bolj ogrožen.

 

 

 

Ilustratorka je vse naslikane figurice predhodno oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Vse ilustracije je naslikala ročno, z najtanjšimi možnimi čopiči, v tehniki akvarela in deloma akrila.

 

Avtorska slikanica Plastelinčica in časopis je namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju. Najmlajšim razkriva različna umetniška področja. Seznanja jih z bralno kulturo ter z likovno, gledališko, glasbeno in s plesno umetnostjo.

 

Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica otrokom pripoveduje pravljice ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru, kjer ji je MOM dodelila umetniški atelje. Več na spletni strani: www.bajalka.si.

 

Pravljičarka bo pripovedovala otrokom iz slikanice Plastelinčica in časopis v knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana 17. aprila 2023, ob 17. uri.