Ana Schnabl: Mojstrovina

0
39

Založba Beletrina je zopet obogatila slovenski knjižni trg z zanimivo knjižno noviteto. Ana Schnabl(1985) je svoje delo poimenovala Mojstrovina. To je njen romaneskni prvenec. Sicer je Ana Schnabl širši javnosti poznana kot pisateljica in urednica pri mednarodni spletni reviji Versopolis Review.  Za svoj kratkoprozni prvenec Razvezani je leta 2017 prejela nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma.

Nihče noče biti prah.

Ponuditi bi ji moral še kakšno vljudnost več, ji morda znova seči v roko, ji natresti puhlic, izkoristiti priložnost in vzdušje priviti v kolegialnost, vendar ga je njena zbranost, nekakšna nežna, nevsiljiva nonšalanca napeljala, da je v svoji redkobesednosti začel sproščati. In bolj ko se je medil, jasneje je zaznaval, da vsakokrat, ko zaradi njegovega omahovanja izgubita očesni stik, urednica s pogledom zastane na njegovem obrazu.

»Ne bi vam rada kradla časa, » je  dejala ugnezdena v ogromnem stolu in iz predala mize izvlekla debelo mapo s papirji, » vem, da je to precej stresna situacija, čeprav sem v resnici jaz tista, ki jo lahko naredim stresno.«

Skozi njeno prostodušno samoironijo je prvič pokukala njena mladost. Kazala je komaj trideset let, pa je z usodami razpolagala z enakim spokojnim upravičenjem, s kakršnim si večina ljudi pripravlja obroke. Pomislil je, da je verjetno ni težko občudovati niti ji zavidati. Kar je oddajala, je klicalo po idealizaciji.

»Vse mi povejte, » se je zlagal in se prisilil v nasmešek. Zadnji dve noči ni spal, ampak zmečkan ležal pod prisilnimi mislimi. Njuno srečanje se je v njegovih prividih tisočkrat izjalovilo in stokrat uspelo.

Srce mu je ob obetih poskakovalo kot cenen multikultivator, znojil se je in večkrat zamenjal pižamo.

Glavna knjižna junaka se zapleteta v prešuštniško ljubezensko razmerje. Njuno prvo srečanje je profesionalno. Adam je profesor književnosti. Po dvajsetih letih poskuša zopet pisati. Njegov roman nosi naslov: Mojstrovina.

Ana je urednica, ki se ukvarja z njegovim rokopisom. Adam je tudi eden izmed sodelavcev v krogu Nove revije. V romanu spremljamo ljubezensko in politično dramo.

Drage bralke, dragi bralci, prijetno branje in razmišljanje. Izredno dragocena knjiga, ki je zlepa ne boste mogli odložiti iz rok.