Andrej Brvar: Fusnote

0
71

O Andreju Brvarju, pesniku in literarnem publicistu;  o njegovi plodoviti ustvarjalnosti, smo v Ventilatorju besed že večkrat pisali.

Ko  je izšla knjiga: Vladimira Rejc,  Čarovnija pisanja: portreti slovenskih književnikov (Študentska založba, 2005; Knjižna zbirka: Posebne izdaje), je vključen tudi portret Andreja Brvarja.

Naj povzamem nekaj misli.

… vam, ki zamaknjeni ždite v bledi svetlobi TV – ekranov, sporočam: pred dnevi je navsezadnje zapadel sneg…

Samotni pohodnik skozi pohorske gozdove, pesnik, publicist…, razmišlja o tem, da je njegov opus v glavnem zaključen, hkrati pa »beleži« že novo zbirko.

Literarno oziroma umetniško ustvarjanje nasploh je – po mnenju Andreja Brvarja – osrednja človekova skrivnost. Literarno pisanje je v prvi vrsti po-klic, kar pomeni klic nekoga nekomu in s tem zadolžitev. Brvar pravi, da je pisanje zato pisateljeva notranja nuja, potreba, celo zasvojenost ali že kar obsedenost. Veličina pisatelja se kaže prav v intenzivnosti teh notranjih dogajanj…

Več pa si lahko drage bralke, dragi bralci, preberete v knjigi: Čarovnija pisanja.

Najnovejša knjiga Fusnote, izpod peresa Andreja Brvarja (Beletrina, 2020), je izredno privlačno branje.

Na hrbtni strani knjižne novitete si lahko preberemo:

Kako barve na zadnjih Picassovih platnih bledijo v akvamarin, sivo in belo, kako Mušič na zadnjih avtoportretih zgineva v lobanjo, belo na črnem ali žgani sieni; meni pa so ostale fusnote, samo še fusnote kot hipni odzivi na sprotno dogajanje vse bolj razdrobljenega žitja in bitja v vse bolj razdrobljenem, fragmentarnem svetu.

Slovenski knjižni trg je priznani pesnik, Andrej Brvar, obogatil s svojo deseto pesniško zbirko: Fusnote .

Miljana Cunta je o knjigi pesmi zapisala:« Fusnote niso arbitrarni dodatki k tekstu, pač pa zavezujoča sentenca brezkompromisnega pesniškega iskalca, ki je v današnjem času drastične atomizacije vseh segmentov realnosti bržkone ni mogoče izreči drugače kot – v opombi pod črto.

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v spremni besedi Miljane Cunta: Ta vztrajni, intenzivni občutek.

Knjiga pesmi Andreja Brvarja: Fusnote je vsekakor zanimivo literarno potovanje. Ventilator besed vsekakor priporoča v branje in razmišljanje.

Nenadoma, med dopoldanskim plavanjem, rdečkasto rumen, pegast listič – v bazen je kanila jesen.