Arjan Pregl: Razstava Strašljivi infantilizem

0
82

Drage bralke, dragi bralci, ljubiteljice in ljubitelji likovne umetnosti! Vljudno vabljeni v Galerijo Instituta »Jožef Štefan« (Jamova 10, Ljubljana), kjer si lahko ogledate razstavo Arjana Pregla z naslovom: Strašljivi infantilizem. Razstava je na ogled od 10.5. – 7.6.2021. V zloženki, ki jo je pripravila Maja Antončič, si lahko preberete o umetniku in njegovi ustvarjalni poti.

Arjan Pregl se je rodil 5.7. 1973 v Ljubljani. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorja Bojana Gorenca. Na isti akademiji je zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom profesorja Bojana Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP Indiana University of Pennsylvania  (ZDA). Uspešno je zaključil magistrski študij grafije.

Posveča se slikarstvu, grafiki in ilustraciji. Piše strokovne članke, kolumne in leposlovje. Poučuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na Akademiji umetnosti Nova Gorica in na Pedagoški fakulteti, v Mariboru.

Sodeloval je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah – pri nas in v tujini. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja.

Vir fotografije: splet, sloart.si

 

»Preglove slike si nadenejo masko otroške geste, s katero se umetnik navezuje na strah pred neobremenjeno in s tem nevarno, nenadzorovano in nevodeno ustvarjalnostjo ter neposrednostjo otroške risbe; a hkrati v navidezni igrivi sproščenosti brez cinizma poskuša vrniti veljavo slikarjevi integriteti in otrokovi kreativnosti, ki nikakor ne stojita kar sami na sebi. Obe v osnovi gradita na temah realnega sveta, konstruiranega skozi kompleksne razvojne in kognitivne procese, kot to ugotovili že navedeni mojstri slikarstva prejšnjega stoletja.

Pregl se z otroškostjo v slikah zoperstavlja otročji kritiki vizualne umetnosti…«( Odlomek iz zloženke: Maja Antončič: Arjan Pregl: Strašljivi infantilizem)

Drage bralke, dragi bralci, prijetno ustvarjalno potovanje in razmišljanje po razstavi Arjana Pregla.