Aurelie Chien Chow Chin: Rožle je sramežljiv

0
54

Draga bralke, dragi bralci, danes vas bo presenetila knjiga: Rožle je sramežljiv. Knjižnega junaka Rožleta smo v Ventilatorju besed že večkrat predstavljali.

Tokrat ga boste spoznali, kako se počuti, ko je sramežljiv. Knjiga, ki jo lahko vzamemo kot priročnik, je izšla v knjižni zbirki Prepoznavam čustva, pri založbi Primus. Napisala in ilustrirala jo je Aurelie Chien Chow Chine, ki je sofrologinja in zaposlena v vrtcu. Naj obudimo spomin, kaj je sofrologija. Sofrologija, sodobna metoda sproščanja, vključuje nadzorovano dihanje, globoko sproščanje, vizualizacijo in osredotočenost.

Preusmerja pozornost k pravilni telesni drži, ravnotežju in gibanju.

Kako se Rožle počuti, ko je sramežljiv? Danes se v njegovem srcu podijo oblaki. Izvedeli boste, zakaj. Kako pa se vi danes počutite, drage bralke, dragi bralci?

Zakaj se Rožle ne počuti zares dobro? Največkrat živahen samorogec, ki s svojimi norčijami rad zabava domače in prijatelje. Danes praznuje rojstni dan in poštarica ga preseneti z voščilnico. Nerodno mu je, zato se sramežljivo skriva za mamin hrbet. V vrtcu učiteljica napiše na tablo: »Vse najboljše, Rožle!« Rožle je vesel in ponosen, hkrati pa mu je nerodno, saj ga vsi otroci gledajo. Ne ve, kako bi reagiral. Nerodno mu je. Ko se z mamico vračata iz vrtca, se na poti domov ustavita v slaščičarni, saj morata za slavljenca kupiti torto. Prijazni slaščičar samorogcu podari liziko. Rože je tako sramežljiv, da si ne upa sprejeti lizike, čeprav le-te naravnost obožuje. Popoldne Rožleta obiščejo še prijatelji. Zelo mu je nerodno, saj je v središču pozornosti. V tem trenutku bi bil najraje neopazna miška. Hm, ali ne bi bilo bolje, da bi se spremenil raje v ogromnega tigra in premagal sramežljivost z nadzorovanim dihanjem.

Drage bralke, dragi bralci, ko je vam neprijetno, da ste center sveta, si zamislite, da se spremenite v močnega tigra, ki bo sramežljivost pregnal.

Kako to Rožletu v štirih korakih uspe?

Rožle zapri oči. Zamisli si lepo tigrovo obleko. Vdihne skozi nos. Napihne trebuh in pred seboj stegne roke.

Nato samorogec zadrži dih. Z rokami zgrabi tigrovo obleko, kakor da bi imel kremplje, in si jo obleče.

Sledi močan izdih skozi usta. Pri tem sprosti ramena in roke.

Naposled Rožle misli na moč, ki ga objema prav zaradi tigrove obleke.

Rožle vajo ponovi trikrat. Tako lahko – ob takih trenutkih – naredite tudi vi, drage bralke, dragi bralci.

Rožle je zopet dobro volje. Njegova mogočna griva in rep sta mavrično obarvana.

Prijetno branje in raziskovanje, drage bralke, dragi bralci.