Bogdan Čobal: Splav meduze

0
89

Drage ljubiteljice in ljubitelji likovne umetnosti, vabljeni v Galerijo Instituta »Jožef Štefan«, Jamova cesta 9, Ljubljana, kjer si lahko do 4. novembra 2020, ogledate razstavo Bogdana Čobala: Splav Meduze.

Bogdan Čobal se je rodil leta 1942 v Zrenjaninu (Srbija), kamor so nacisti pregnali njegovo svobodomiselno družino. Bili so begunci in izseljenci. Po vojni so se vrnili v Maribor. Družina je bila povezana z intelektualno elito mesta.

Bogdan Čobal se je po študiju slikarstva posvetil slikanju in pedagoškemu delu. Imel je številne samostojne in skupinske razstave pri nas in v tujini. Prejel je številne nagrade.

Likovna kritičarka Milena Zlatar je na zloženki zapisala: » V času koronavirusa covid-19, nove resničnosti 21. stoletja, bo na razstavo Splav meduze 21. stoletja, gledalec lahko vstopal bolj ne sam; samoten človek bo potopil svoj pogled v najglobljo in tudi v najbolj presvetljeno modro. Zaobjele ga bodo globine morja in nepredstavljive daljave neba kot na sliki Brodolom upanja nemškega slikarja C.D. Friedricha.«

Ventilator besed priporoča ogled te čudovite razstave. Prijetno likovno potovanje in razmišljanje, drage bralke, dragi bralci.