Branka Jurca: Čuj in Katka

0
28

Drage bralke, dragi bralci? V številnih knjigah nastopa kot glavni knjižni junak pes. Nič kolikokrat slišimo, da je pes človekov najboljši prijatelj. Katera knjiga o psih je vas navdušila? Lahko nam pišete na vladka@ventilatorbesed.com

Vam je kdaj prišla v roke knjiga: Branka Jurca: Čuj in Katka, z imenitnimi ilustracijami Marjance Jemec Božič, ki je izšla davnega leta 1976? Zakaj je Čuj za Katko prav poseben kužek?

Kako je Čuj dobil ime

Bil je gospod, ki je imel avto in psa, ki takrat še ni bil Čuj. (Kaj je bilo takrat, ne bomo nikoli izvedeli, pa tudi ni potrebno, da bi morali vedeti.)

S tem psom se je gospod pripeljal v Pokovce in zapeljal avto pod kostanje. A da mu ne bi iz avta česa odnesli, je pustim v njem psa. Toda pes mora dihati, zato mu je gospod spustil šipo na vratih. A jo je spustil pregloboko,  kajti ko se je vrnil, je avto še stal pod kostanji, psa pa ni bilo več v njem.

Gospod ga je klical, žvižgal mu je, tudi na prste – a vse zaman. Pes se ni prikazal od nikoder; nazadnje je gospod sedel v avto se slabe volje odpeljal.

Veliko bralnih potovanj, drage bralke, dragi bralci!