Častni meščani mesta Ljubljana

0
268

Vljudno vabljeni na odprtje razstave
Častni meščani mesta Ljubljana

Prejemniki naziva in časti kot pričevalci zgodovine mesta

v sredo, 24. aprila 2019, ob 18. uri v Mestnem muzeju Ljubljana na Gosposki ulici 15.
Razstavo bo odprl gospod Zoran Janković, župan mesta Ljubljane.

Ljubljana svojim prebivalcem in drugim posameznikom, ki so zaslužni za ugled, razvoj in blaginjo mesta, že 183 let podeljuje naziv častnega meščana oz. meščanke. Od leta 1836 do 2018 so najvišji ljubljanski upravni organi ta naziv podelili stoosemindvajsetkrat.
Odkar Ljubljana podeljuje častno meščanstvo, je obstajala v treh državnih ureditvah – danes živi v četrti – in prestala dve svetovni vojni. Živela je kot deželno, pokrajinsko, banovinsko in republiško glavno mesto, danes je glavno mesto samostojne Republike Slovenije. Vse to je seveda pustilo sledi v izbiri častnih meščanov.
Ljubljano so dolga stoletja pestile poplave, zato so mestne oblasti zelo cenile regulacijo reke Ljubljanice in izsuševanje barjanske zemlje. Med prvimi prejemniki častnega meščanstva so bili zato največkrat strokovnjaki, zaslužni za uspešno vodenje tovrstnih projektov. Mestni možje prav tako niso pozabili na domače gospodarstvo in so nagrajevali domače podjetnike in industrialce. Drugo polovico 19. stoletja je postopoma že zaznamoval narodnostni konflikt med Nemci in Slovenci, ki ga je moč zaznati tudi med prejemniki častnih meščanskih pravic. Šele v obdobju Kraljevine Jugoslavije je mestni svet med izbrance uvrstil tudi prvo žensko. V času druge Jugoslavije so bili na vrsti politiki, danes pa prejemniki prihajajo predvsem iz kulturno-umetniških in znanstvenoraziskovalnih vrst.
Številke, če jih razporedimo po zgodovinskih obdobjih, kažejo, da je mestni svet v obdobju avstrijskega cesarstva (1836–1918) imenoval 69 častnih meščanov, v času Kraljevine Jugoslavije (1918–1941) 12, v 46 letih jugoslovanske federacije (1945–1991) so mestne skupščine podelile le 9 nazivov »častni občan«, v samostojni Sloveniji pa je mestna občina do leta 2018 naslov podelila osemintridesetim osebam.
Razstava se opira na portrete prejemnikov naziva, izbrane listine in muzejske predmete, ki nam pripovedujejo zgodbo o zaslužnih meščanih Ljubljane.

Gosposka ulica 15, 1000 Ljubljana
Odprto: torek–nedelja, 10.00–18.00, četrtek do 21.00
Vstopnina: 6,00€, znižana 4,00€
e: info@mgml.si
w: www.mgml.si