Februar – mesec praznikov

0
88

»Če ne bi bilo praznikov, bi bilo življenje pusto…« Tako večkrat slišim govoriti ljudi.

Februar je zaznamovan s številnimi prazniki in pomembnimi dogodki. Kaj vam pomenijo prazniki, drage bralke, dragi bralci? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

2.2. – svečnica, svetovni dan mokrišč.

3.2. – se spomnimo pomembnega slovenskega ustvarjalca, prvega slovenskega pesnika, intelektualca: Valentina Vodnika.

8.2. – državni praznik in slovenski kulturni praznik, spomin na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Umetnikom podelijo najvišja priznanja za njihove dosežke.

Ta dan mi veliko pomeni. Že kot deklico me je nad tem praznikom in kulturo nasploh navduševala moja mami. Udeležili sva se različnih kulturnih prireditev na praznični dan. Večkrat sem sodelovala z branjem svoje in Prešernove poezije. Ljubezen do branja in ustvarjanja sva starša prenesla na najino hčerko.

9.2. se spomnimo na rojstni dan pomembnega slovenskega pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Nad branjem njegovih knjig me je navdušila moja mami, velika ljubiteljica knjig.

V Idriji, kjer imamo počitniško hišo, se naša ulica imenuje Finžgarjeva. V Ljubljani živimo blizu Finžgarjeve ulice.

14.2. –Valentinovo praznujemo po tradiciji, da vsako leto počastimo spomin tega svetnika. Zgodovina praznovanja vključuje najrazličnejše teorije, mite, ugibanja, razmišljanja.

21.2. – Svetovni dan materinščine. Ta praznik mi veliko pomeni. Na ta dan se je rodila tudi moja babica Danica, ki sta ji slovenski jezik in literatura veliko pomenila. Ljubezen do obojega je privzgojila tudi moji mami.