Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike, Beletrina, 2021

0
129

O ustvarjanju Cvetke Lipuš; o njeni najnovejši pesniški zbirki: ODHAJANJE ZA ZAČETNIKE, ki je izšla pri Beletrini (2021).

 

VSE SE ZAČNE, KO NAMESTO NE REČEŠ JA.

 

Cvetka Lipuš je izredno zanimiva literarna ustvarjalka. Na Univerzi v Celovcu je zaključila študij primerjalne književnosti in slavistike. Na Univerzi v Pittsburghu pa študij bibliotekarstva in informacijskih ved. Petnajst let je živela in ustvarjala v Ameriki. Danes prebiva – v Avstriji; in se posveča ustvarjanju.

Je izvrstna pesnica. Njena poezija je prevedena v številne tuje jezike; prebiramo jo v slovenskih, nemških in ameriških revijah ter antologijah. Izdala je že sedem pesniških zbirk. Za svoje ustvarjalno delo je prejela števila priznanja in nagrade. Leta 2016 je prejela nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Kaj smo, ko smo.

 

Pri Založbi Beletrina je izšla letos zanimiva pesniška zbirka svetovljanke, literarne ustvarjalke in pesnice, Cvetke Lipuš, z naslovom: Odhajanje za začetnike.

Večkrat nagrajena pesnica v zbirki pesmi izpeljuje temo odhajanja na vse mogoče načine. Skozi poezijo nam pokaže, kako je človek pri vsakem možnem odhajanju vedno nekakšen začetnik, kajti celotno življenje je sestavljeno iz množice odhajanj, ki se približujejo zadnjemu odhajanju – smrti naproti…

Cvetka Lipuš se odhajanja ne loti »zateženo«; nasprotno – skozi posamezne pesmi veje mnogo pripovedovalske svetlobe.

Sama zbirka je sestavljena iz petih sklopov, ki imajo nekako priročniške naslove: Kako se skriti;  Kako oditi; Poti; Kako potovati sam; Kako zajeti luč. V začetku poglavja: Kako se skriti, zašepeta:« Kako ste, ko vas ni?«

Drage bralke, dragi bralci, preizkusite to izkušnjo z branjem celotne zbirke.

To vrhunsko pesniško zbirko Cvetke Lipuš: Odhajanje za začetnike, toplo priporočam v branje in razmišljanje, drage bralke, dragi bralci!