DALIBOR MIKLAVCIC – KONCERT 12. julija v okviru Poletnih koncertov

0
177

 

12. 7. ob 21:00 / atrij Mestnega muzeja Ljubljana

Dalibor MIKLAVČIČ

čembalo in klavir s pedalnima klaviaturama

“VIRTUOZNI PEDALI. Glasba za čembalo in klavir s pedalnima klaviaturama – od Bacha do Schumanna in francoske romantike.”

Dalibor Miklavčič se posveča raziskovanju in interpretacijam na pedalnem klavirju, pedalnem čembalu in orglah ter je bil za svoje koncertiranje deležen že številnih pozitivnih kritik po vsej Evropi.

Študijsko pot je pričel na dunajski Akademiji za glasbo, kjer se je posvečal orglam in kompoziciju, nato pa se je specializiral za področje stare glasbe pri Lorenzu Ghielmiju v Milanu.

Za svoje dosežke je že kot mladenič prejel mnoge nagrade evropskih tekmovanj (med drugim evropsko nagrado EMCY 1989 in 1992) in kar najbolj ugodne kritike za izdane plošče. Danes nastopa v dvajsetih različnih državah Evrope in Azije. Njegova pedagoška karizma in znanje sta prispevali k sodelovanju v različnih inštitucijah; kot gostujoči profesor je poučeval orgle in improvizacijo na Glasbeni univerzi v Gradcu (2006-2009), od leta 2007 poučuje na Glasbeni akademiji v Ljubljani ter kot organist in učitelj orglanja deluje v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Kot gostujoči profesor deluje tudi na glasbenih akademijah in v mojstrskih razredih širom Evrope: v Nemčiji, na Švedskem, Slovaškem, Poljskem in Norveškem, v Avstriji, Italiji, Latviji, Romuniji, Srbiji, Veliki Britaniji in v Sloveniji. Prav tako je član žirije na mednarodnih orglarskih tekmovanjih, kot je Bach-Wettstreit an der Bachorgel v Arnstadtu, in nastopa kot solist na izvirnih glasbilih z orkestrom Haydn Sinfonietta Wien.

::

Dalibor je na voljo za morebitne intervjuje ali celo obiske med vadbo na pedalnem klavirju oz. čembalu. Nekaj več informacij o njem je na voljo na spletni strani http://dalibor-miklavcic.com, za seznanitev z nenavadnima glasbiloma pa priporočamo ogled prispevkov, ki so dosegljivi na http://tvslo.si/predvajaj/opus/ava2.97895673/, http://tvslo.si/predvajaj/slovenski-magazin-mozaicna-oddaja/ava2.131253558 (začetek prispevka o Miklavčiču pri 6:00)in na http://www.youtube.com/watch?v=_xBL60BynZM (TEDx Maribor 2012).