DALIBOR MIKLAVCIC: NASTOP v MOSKOVSKI KATEDRALI

0
98

 

Dalibor Miklavčič, svetovno priznani slovenski klasični glasbenik in edini virtuoz na svetunapedalnem čembalu in pedalnem klavirju, bo od 24. do 26. maja kot prvi slovenski predavatelj predaval na najprestižnejšem ruskem glasbenem konservatoriju State Conservatory P.I. Tchaikovsky v Moskvi, ki velja za valilnico ‘prve lige’ svetovnih koncertantov.

 

Dalibor Miklavčič, slovenski virtuoz na klaviaturah, je z raziskovanjem notnih zapisov odkril,da so bile skladbe Mozarta, Bacha in mnogih njihovih sodobnikov v izvirniku napisane za igranje na danes že izumrli glasbili pedalni klavir in pedalni čembalo – in ne le za klavir, orgle in čembalo. V Miklavčičevi interpretaciji skladbe zazvenijo bistveno lepše in bolj avtentično.

 

O tem bo – po svojem koncertu v Moskvi – kot prvi slovenski predavatelj predaval na moskovskem State Conservatory P.I. Tchaikovsky, drugem najstarejšem ruskem konzervatoriju in najprestižnejši tovrstni ustanovi v Rusiji oz. eni vodilnih na svetu. Govoril bo o avtentični interpretaciji Mozartove, Schumannove, Lisztove idr. glasbe za pedalni klavir klavir in orgle, ter o pedalnem čembalu v opusu Bacha in baročnih sodobnikov.

 

 

Miklavčičev mojstrski talent, ki so ga na londonskem Royal College poimenovali "a revelation, a brilliant young Slovenian keyboardist" (“pravo odkritje, genijalen mladi slovenski klaviaturist”), bomo lahko občudovali tudi na številnih koncertih po vsem svetu. 15. maja je tako pod okriljem slovenske ambasade v Pragi na pedalni klavir in orgle igral na slavnostnem dogodku obeležitve 80. obletnice Plečnikove cerkve in 140. obletnice Plečnikovega rojstva, v maju pa bo koncertiral tudi še po nekaj manjših čeških in ruskih mestih, pri čemer velja še posebej izpostaviti njegov nastop v moskovski katedrali že v petek, 25. maja.

 

Zadnje čase se Miklavčič intenzivno posveča reinterpretaciji in odkrivanju zvočne izvirnosti skladb svetovno priznanih skladateljev kot so Bach, Mozart, Schumanna, Liszt, Gounod in številni drugi, ki so skladali na omenjeni izumrli glasbili.

 

Dalibor je na voljo za morebitne intervjuje ali celo obiske med vadbo na pedalnem klavirju oz. čembalu.

 

Nekaj več informacij o njem je na voljo na spletni strani http://dalibor-miklavcic.com, za seznanitev z nenavadnima glasbiloma pa priporočamo ogled prispevkov, ki so dosegljivi na http://tvslo.si/predvajaj/opus/ava2.97895673/, http://tvslo.si/predvajaj/slovenski-magazin-mozaicna-oddaja/ava2.131253558 (začetek prispevka o Miklavčiču pri 6:00) in na http://www.youtube.com/watch?v=_xBL60BynZM (TEDx Maribor 2012).