Damjana Kenda Hussu: Kulturni duhec in Domišljija: Na simfoničnem koncertu

0
121

Damjana Kenda Hussu, prepoznavna, cenjena literarna ustvarjalka, je slovenski knjižni trg obogatila z zanimivo knjigo. To je Kulturni duhec in Domišljija  Na simfoničnem koncertu. Za zanimive ilustracije, ki pritegnejo otroški in odrasli svet, je poskrbel uveljavljen, izvirni ilustrator, Adriano Janežič. Za izid knjižne novitete je poskrbel Cankarjev dom,  Kulturni in kongresni center Prešernova cesta 10, Ljubljana. Odgovore (ob zaključku knjige, ki jih postavlja junakinja Domišljija) je prispevala Ingrid Gortan, vodja programa resne glasbe, opere in baleta v Cankarjevem domu. Zgodbo je lektorirala Sonja Košmrlj; oblikoval: Edin Alibešter.

Nad besedilom in ilustracijami sva bili s hčerko naravnost očarani. Kulturni duhec in Domišljija sta prav posebna junaka.

Boste videli, drage bralke, dragi bralci, če niste knjige že prebrali, prav posebno literarno-glasbeno potovanje vas čaka. Otroci, skupaj boste potovali s svojimi starši; z Domišljijo in Kulturnim duhcem. Zabavno in poučno bo.

 

Kulturni duhec je sedel za računalnikom. Tako zatopljeno je gledal za zaslon, da ni slišal, kdaj se je Domišljija vrnila z enega svojih potepanj.

»Pa ne da se igraš!? » je vzkliknila za njegovim hrbtom, da je od presenečenja poskočil na stolu.

»Seveda ne!« jo je očitajoče pogledal čez ramo in prijazno nadaljeval. » Na spletu pregledujem spored kulturnih prireditev in predlagam, da greva nocoj na koncert

resne glasbe.«

 

»Hm?« se je zamislila Domišljija. »Da ne bo koncert

preresen. Saj me poznaš; če bo hudo žalostno, se bom

začela na glas jokati in to bo neprijetno za druge ljudi v

dvorani.«

»Oh ne, žalostno pa ne bo. Resni glasbi rečemo tudi klasična

ter je lahko prav razigrana in vedra, ampak tudi počasnejša

in otožna te zagotovo ne bo spravila v jok. Všeč ti bo, ko boš

slišala, kako mogočno zveni simfonični orkester.

 

 

Avtorico zgodbe Damjano Kendo Hussu, sem radovedno vprašala, kako se je rodila ideja, da ustvari tako zanimivo besedilo.

Foto: Vesna Videnovič

»Ilustrirana knjižica Kulturni duhec in Domišljija na simfoničnem koncertu je tako kot že prva – Kulturni duhec in domišljija najdeta dom – nastala v želji, da bi najmlajše navdušili za kulturo in umetnost ter jim predstavili Cankarjev dom in različne zvrsti ustvarjanja. Mimogrede pa še kaj o tem, kako se na prireditvah vedemo – kdaj na primer ploskamo, kar marsikoga spravlja v zadrego. V programu Cankarjevega doma je največ glasbenih prireditev, zato smo kot prvo zvrst umetniške ustvarjalnosti predstavili glasbo, in sicer resno glasbo. Pa simfonični orkester, ki poslušalcem pričara najširši spekter zvokov in očarljivega muziciranja. Na podoben način načrtujemo še predstavitve gledališča in plesa, filmske in likovne umetnosti.  Še marsikaj bi lahko naštela. »

Glede na to, da besedilo še dodatno obogatijo izvirne ilustracije Adriana Janežiča, me je zanimalo, kako sta sodelovala.

Pisateljica nadaljuje:« Otroci vsekakor potrebujejo privlačne ilustracije. Pred izidom prve knjige smo k sodelovanju povabili več ilustratorjev. Tisti, ki so se odzvali, so naslikali našega junaka – Kulturnega duhca in Domišljijo -, izbrali pa smo podobi Adriana Janežiča, ki Kulturnega duhca prikazuje kot uglajenega in lepo urejenega mladeniča ter resnega, a ne preresnega poznavalca umetnosti. Domišljijo pa kot neugnano in živahno deklico, ki je zelo radovedna in ustvarjalna.  Zelo je srečna, ko čara klobuke. Zanjo ni nič nemogoče. Včasih jo mora Kulturni duhec malo brzdati, z veseljem ji odgovarja na vprašanja. Domišljija mu priskoči na pomoč, ko nima idej. Skupaj sta skladen tandem, ki se razgleduje po kulturi in umetnosti.«

O Adrianu Janežiču, ki sta – po mojem mnenju-ustvarila res lepo knjižno novost, še doda: »Adriano Janežič  je v upodobitvah izjemno občutljiv. Vživi se v pripoved, jo likovno nadgradi, nasploh v detajlih, ki izžarevajo njegovo prefinjenost in duhovitost. Njegov slog je dovršen, tehnika mojstrska in teži k popolnosti. Je preprost, globok človek.«

Ventilator besed, želi avtorici zgodbe in ilustratorju, veliko ustvarjalnosti še naprej. Bralkam in bralcem pa prijetno branje.