DEKORACIJE IZ BUČ

0
1157

Buče izvirajo  iz Mehike, vendar dobro uspevajo tudi v našem podnebju. In prav sedaj, z jesenjo, se začenja glavna  sezona buč najrazličnejših sort, oblik in barv. Poleg tega, da so buče zelo pomembne v prehrani tako ljudi, kot živali, jih uporabljamo  tudi v zdravilstvu pa  tudi  za domiselne dekoracije. Vsi poznamo  izrezovanje  buč za noč čarovnic, ki je  v zadnjih letih, ko  praznujemo noč čarovnic, zelo popularno. Poznana so tudi tekmovanja za najtežjo bučo. Verjetno ste že zasledili preko medijev, da  je bila letos najtežja buča težka  658 kg, rekord pa ima  najdaljša buča, ki je dolga kar 4 metre in se bo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov.

DEKORACIJE Z BUČAMI  NA FOTOGRAFIJAH

Fotografija 1. in 2.

BUČKA KOT VAZA. Bučko hokaido prerežemo na 2/3 višine tako, da dobimo posodo in pokrov. To nekoliko izdolbemo. V bučo vstavimo  cvetličarsko gobo, ki smo jo dobro napojili z vodo. Vanjo smo nato  zapičili rože . Bučo lahko tudi pobarvamo z tempero barvo. Taka dekoracija se lepo poda na vrtno mizo, lahko pa krasi tudi stanovanje.

Fotografija 3.

VENČEK ZA DOBRODOŠLJICO JESENI. Jesenski venček bo kot nalašč za  na vhodna vrata, ki bo  poudaril vaš odnos  do  narave  in  obiskovalcem povedal, da so dobrodošli v vašem domu.  Izdelava je dokaj preprosta. Osnovni obroč  naredimo iz šibja,  nanj  pa s sponkami pritrdimo  razno listje in  zelenje iz vrta, ter seveda  lepo bučko.

Fotografija  4. 5. 6.

BUČKE KOT DEKORACIJA. Buče so izredno zanimiva dekoracija, ne glede kako jih aranžiramo. Damo jih enostavno v lepo košaro , ki jo postavimo na mizo ali klop. Na podeželju pogosto vidimo, da buče  zložijo  na lesen voz in ga postavijo pred hišo  ali pa  buče aranžirajo  skupaj z rožami in raznimi jesenskimi okraski. Vse tja do zmrzali bodo take postavitve razveseljevale  mimoidoče.  

Fotografija 7.

NA TRŽNICI. Tudi  na tržnicah in  v večjih trgovskih centrih  v tem času  ne manjka buč. Ne glede kako so zložene, s svojimi barvami in  oblikami  privabijo poglede. Če boste sami  delali kakšno dekoracijo iz buč ali jih rabili v kulinariki, ne boste imeli težav.

Fotografija 8.

IZREZLJANE BUČE ZA NOČ ČAROVNIC. Izrezljane buče, v katere vstavimo čajne svečke, preganjajo zle duhove in čarovnice. Izdelovanje je priljubljeno za noč čarovnic. Na bučo najprej  s  flomastrom narišemo vzorec, saj bomo sicer bučo le težko izrezali na pamet. Najprej z nožkom odrežemo del, ki bo služil za pokrov. Oba dela buče  izdolbemo z žlico. Z nožkom nato v večjem delu izrežemo odprtine za oči, nos in usta. Vstavimo čajno svečko.