Diego Ojeda

0
303

Diego Ojeda, uveljavljen španski pesnik mlajše generacije, je bil še večkrat predstavljen v našem mediju, Ventilator besed. Njegova odmevna pesniška zbirka Moja punca revolucionarka ( 2014) je še vedno ena najbolje prodajanih pesniških zbirk v Španiji. Slovenci  smo dobili  prevod  pričujoče zbirke v slovenski jezik (prevedle: Miriam Jereb Batagelj, Zala Miklič,Dhyana Mlakar, Mateja Peršolja, Ketja Petrovec, Katja Rijavec, Maruša Rodič.
Anja Sredić – mentorica in sourednica Marjeta Drobnič, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – revija Mentor, Štefanova 5, Ljubljana ( urednica zbirke: Barbara Rigler).
V predgovoru pričujoče pesniške zbirke je Elvira Sartre zapisala:
“Diego, moj Diego, ki ga poznam jaz, je otrok z odraslimi rokami in aritmičnim bitjem srca. Če mu zreš v oči in on zre vate, lahko vidiš najlepšo obalo njegovih otokov; če ti pusti, da se zaziblješ v njegovem naglasu, se pučutiš kot najlepše dekle na plesu; če imaš srečo, da se ujameš v njegove tekste, izbrišeš praznino v svojem besednjaku. Imeti Diega v svojem življenju pomeni vedeti, da bodo v tebi vedno odprta vrata. ..
Diego je svojo drugo zbirko pesmi naslovil Moja punca revolucionarka, ker je eden tistih ljudi, ki jih ne moreš zgrešiti, saj nosi svojo zavezanost na bolje pripeto na prsih, in to je hvalevredno. To knjigo vodi revolucija vsega, kar v njem povzroča notranji boj: ljubezen v vseh velikostih in oblikah, s katerekoli plati, neogibni razhodi, spomin na pozabo, naključna srečanja, madridske noči, njegovo otroštvo. Z njegovo pripovedjo se zlahka poistovetiš, saj te med branjem z načinom pisanja preoblači v svojo kožo. V tej knjigi Diego poveljuje svoji revoluciji in izpelje jo do konca. Z branjem pa objameš njegovo dlan in slaviš skupaj z njim..
(Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v predgovoru pesniške zbirke Moja punca revolucionarka v prevodu Zale Miklič).
Diego Ojeda: Če ostanem v Madridu,
hočem, da najini poljubi
pozaprejo bare,
da tvoji starši vedo za naju,
da zamujaš na fakulteto,
potem ko si spala le tri ure,

Drage bralke, dragi bralci, kako se pesem nadaljujeje? Zakaj imate radi poezijo? Zakaj vas je pritegnila poezija 
Diega Ojede: Moja punca revolucionarka?
Svoja razmišljanja in dopolnjeno pesem nam lahko pošljete na vladka@ventilatorbesed.com
Veliko poetičnih užitkov..