Dioklecijanovi dnevi v Splitu

0
170

 

Če doma nimate toge, jo naredite. Ali pa si nadenite rjuho, saj se boste le v takšni odpravi lahko spustili v Dioklecijanovo klet, ki se nahaja v sklopu Dioklecijanove palače v centru Splita. Tako boste vsaj za štiri dni postali pravi civis Romanus – Rimljan.

Tako kostumirana zabavno-glasbena manifestacija bo ponovno predstavila zgodovinski spektakel, ki bo na verodostojen način prikazal vladavino cesarja Dioklecijana v Splitu pred 1700 leti, ko se je izgradila veličastna palača.

Na ulicah in trgih bodo postrojene rimske legije. Cesar Dioklecijan se bo s kočijo, ki jo bo spremljala povorka rimske legije, vozil po splitski rivi, kjer bo pozdravljal zbrano množico. Predstavili se bodo tudi Dioklecijanovi sovladarji in družine, po mestu pa se bodo slišali zvoki fanfar, bobnjev in rimske glasbe. Na voljo bo bogata gastro ponudba, v okviru katere bodo postrežene stare rimske jedi. Ogledali si boste lahko tudi starorimski nogomet, predstave uličnih zabavljačev, koncert dalmatinskih klap v togah ter številne druge glasbene in plesne dogodke.

Atraktiven program se bo pričel 19. avgusta s pozdravom cesarja Dioklecijana in bo trajal vse do 23. avgusta, ko se bo cesar vrnil v svojo palačo.

 

Vabljeni na Dioklecijanove dneve v Split!