Dnevi Jožeta Štefana 2021, 22. – 27. marec 2021

0
69

Dnevi Jožeta Štefana 2021, 22. – 27. marec 2021: od 15.3. do 12.4. 2021 – ogled razstave BRATA KRALJ

Drage bralke, dragi bralci, ljubiteljice in ljubitelji likovne umetnosti, od 15. marca do 12. aprila 2021 vabljeni v Galerijo Instituta »Jožef Štefan«, Ljubljana, kjer si lahko ogledate razstavo z naslovom: BRATA KRALJ ( Izbor del Franceta in Toneta Kralja iz zbirke Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki).

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki si lahko že več desetletij ogledamo bogati ločeni stalni postavitvi obeh avtorjev, Franceta in Toneta Kralja. Njuna umetnost me vedno znova očara.

Goran Milovanović, tudi avtor zloženke: BRATA KRALJ, kjer veliko zvemo o umetnosti Franceta in Toneta Kralja iz zbirke Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, je zapisal:

»S to razstavo  smo želeli počastiti njune okrogle življenjske obletnice, ki smo jih lani zaradi epidemije koronavirusa nekoliko tiše obeležili. Minilo je namreč 125 let od rojstva in 60 let od smrti Franceta Kralja ter 120 let od rojstva in 45 let od smrti Toneta Kralja. Za sodelovanje smo se tako dogovorili z uveljavljenim razstaviščem, lociranim v neposredno bližino njunih domovanj na Gerbičevi ulici, kjer Institut

»Jožef Štefan«, ob obletnici rojstva Jožefa Štefana, vsako leto organizira Dneve Jožefa Štefana. Poglaviten strokovni razlog, da smo z bratoma Kralj tokrat spet skupaj stopili v ljubljanski prostor, pa se skriva v dejstvu, da se je v zadnjih letih, ob 100 letnici konca 1. svetovne vojne, zvrstilo kar nekaj pomembnih prelomnic pri konstituiranju naše nacionalne biti. To je bil čas, ko se je na mnogih področjih staro umikalo novemu in nič drugače ni bilo na področju likovne umetnosti..«

France Kralj ( rojen: 1895, Zagorica pri Dobrepolju, umrl: 1960, Ljubljana) je bil pomemben slikar, grafik in kipar. Tone Kralj (rojen: 1900, Zagorica pri Dobrepolju, umrl: 1975, Ljubljana), je bil prav tako pomemben slikar, grafik, kipar, tudi ilustrator. Le kdo ne pozna njegovih znamenitih upodobitev Martina Krpana?

Drage bralke, dragi bralci, ne zamudite te čudovite razstave: BRATA KRALJ in DNEVOV JOŽEFA ŠTEFANA 2021, 22. – 27. marec 2021.