Dnevi poezije in vina

0
79
Drage bralke in dragi bralci,pošiljamo vam seznam aktualnih Beletrininih dogodkov.
Dnevi poezije in vinaKončno je napočil dan, ko začenjamo z letošnjim festivalom Dnevi poezije in vina, na katerih bo nastopilo 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav. Od danes pa vse do sobote, 27. avgusta 2022, vas na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezijo, čaka pestro dogajanje, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.Častna gosta letošnjega festivala bosta ameriška pesnica Carolyn Forché in poljski pesnik Tomasz Różycki, katerih izbrane pesmi so že izšle v dvojezičnih knjigah. Odprto pismo Evropi je letos napisala svetovno znana galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato. Prvič ga bo javno prebrala na otvoritvi festivala, v četrtek, 25. avgusta 2022, ob 20.30, na mestni tržnici na Ptuju.V času festivala se bo na številnih prizoriščih zvrstilo več kot 60 dogodkov, poleg poezije in vina, ki sta glavna festivalska poudarka, pa organizatorji pripravljajo tudi bogat program s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine. Večere bodo obogatili koncerti priznanih glasbenih skupin (Elis Noa, Hamo & Tribute 2 Love, Moveknowledgement ter Masayah).Več o festivalskem dogajanju si lahko preberete na spletni strani festivala.
Beletrina v živoToplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo Beletrine v živo. Tokrat se bo pogovor vrtel okrog pesniške zbirke Teorija praznine, v kateri so zbrane pesmi poljskega pesnika, prevajalca in univerzitetnega predavatelja Tomasza Różyckega. Z avtorjem se bo pogovarjala slovenska novinarka in televizijska voditeljica Mojca Mavec. Pesnikova teorija praznine, do roba napolnjena z odsotnostjo, je polna vprašanj o minljivosti, obstoju in o tem, kaj pride po njem. Pri tem ni obupana ali prestrašena, temveč se pogosto zasanjano ozira za mogočim, za tistim, kar čaka za obzorjem, na bregu jezera, na papirju med črkami.
Beletrinina debataMed letošnjim festivalom Dnevi poezije in vina, vas v torek, 23. avgusta 2022, ob 19.00 vljudno vabimo na 9. Beletrinino debato z naslovom Mistika malih krajev, ki oči odprejo, ko pade tema in se prižgeta kultura in kulinarikaPogovarjali se bodo etnolog prof. dr. Janez Bogataj, pisatelj Tone Partljič in prof. dr. Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije.Debata bo potekala v zdaj že ustaljeni hibridni obliki, v živo, na Južnem dvorišču Dominikanskega samostana na Ptuju, ter preko neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem kanalu Youtube.Več o tokratni debati si lahko preberete tukaj.