Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja!

0
421

Verjamem, da ste zagotovo že kdaj imeli opravka ali pa vsaj videli trmastega otroka, ki je negodoval, metal stvari ali celo tulil, ker ni bilo po njegovem, ker ni dobil svojega. Trma je pri otrocih kar precej običajna in normalna, hkrati pa je to del zdravega čustvenega razvoja pri otroku. Kar naenkrat se otrok, ki je do nekje drugega leta le pridno kimal mamici in očku, spremeni v vriščečo srako. Takrat začne otrok uveljavljati svojo voljo in se izražati, čeprav vam s tem kravžlja živce, jemlje sapo.  Toda kaj storiti, kako odreagirati? Zelo pomembno je, da se starši že zelo zgodaj naučimo, kako ravnati z izbruhi jeze, ker se bo to obdobje ponovno vrnilo v obdobju najstništva, ko bodo ponovno želeli potrditi svojo osebnost in neodvisnost, se zraven ubadali še s hormoni, medtem pa še vedno potrebovali veliko podpore, razumevanja in spodbude svojih staršev.

V roke mi je prišla slikanica Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja!, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Marko je slabo prenašal razočaranja. Če ni bilo po njegovem, je bilo zelo hudo! Če je pri igri izgubil, se je bilo pametneje umakniti se. Toda v šoli je moral pozabiti na izpade trme, saj je bilo pravilo njegovega učitelja: Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja!

Nekega večera, pa je bil Marko na vrsti, da izbere film, ki si ga bo ogledal skupaj s svojo družino. Kaj kmalu se je njegova sestrica razjezila, saj je želela gledati drugi film. In takrat se je Marko spomnil učiteljevega pravila: Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja! Starša sta okamenela in se zastrmela v Marka, saj od njunega trmastega sina nista pričakovala tako modrega stavka. Se bo zdaj to pravila nanašalo tudi nanj doma? Marko svojih besed ni mogel vzeti nazaj. Šele po tem izgovorjenem stavku se je Marko zavedal, da je njegovim trmastim izbruhom doma prišel konec.

Slikanica na izviren način vabi k pogovoru o izzivih, s katerimi se srečujejo mali nadobudneži, in ponujajo ogrodje za dobre odnose v družini, šoli, družbi. Navihano-poučno, vsestransko dobrodošlo branje!