dr. Mladen Dolar predstavlja francoskega filozofa Jean-Luca Nancyja

0
129

 

Torek, 31. maja, ob 19 uri, Slovenska kinoteka (Miklošičeva 38, Ljubljana)

predstavitev knjige

JEAN-LUC NANCY: CORPUS, NOLI ME TANGERE, ROJSTVO PRSI

projekcija filma

VSILJIVEC (Claire Denis, 2004)

 

 

dr. Mladen Dolar in dr. Mirt Komel bosta s predavanjempredstavila prevod treh del francoskega filozofa Jean-Luca Nancyja: Corpus, Noli me tangere, Rojstvo prsi, zbranih v eni knjigi in izdani pri zbirki Koda Študentske založbe.

Ob 21h sledi projekcija filma Vsiljivec (L’Intrus, Claire Denis, 2004),ki je bil narejen po filozofskem eseju Jean-Luc Nancyja na podlagi njegove izkušnje presaditve srca: »Dotakniti se srca« je metafora, ki jo je občutil na lastni koži.

 

 

Moderni francoski mislec Jean-Luc Nancy (roj. 1940) je tesno zvezan z dekonstrukcijo druge polovice 20. stoletja. Objavil je številne knjige, med drugim tudi več monografij, posvečenih Heglu, Kantu, Descartesu, Heideggerju in Lacanu. V slovenskem jeziku smo ga doslej spoznali preko del Odpor(nost) poezije (2009) in Evidenca filma: Abbas Kiarostami (2009).

 

Pričujoča knjiga predstavlja izbor iz obsežnega opusa vplivnega francoskega filozofa Jean-Luca Nancyja. Knjiga združuje tri ključna samostojna dela. Zbirka esejev Noli me tangere je pomemben prispevek k avtorjevi dekonstrukciji krščanstva. Hkrati je vzorčni primer Nancyjeve pronicljive pisave o umetnosti, ki zajema analize platen slikarjev, kot so Rembrandt, Tizian, Coreggio, Bronzino in Dürer. Kako je bilo mišljeno telo? Kako ga misliti na novo? Telo smrtnikov, politično telo, telo zakonov, mistično Kristusovo telo – vsa ta telesa nahaja beseda corpus, naslov in tema drugega Nancyjevega besedila, zbranega v tej knjigi. V njem revidira klasične zaznamke telesa pri Platonu, Aristotelu, Descartesu, Heglu, Husserlu in Freudu in pokaže, da so tehnološke, biološke in politične spremembe naše kulture nastavile potrebo novega razumevanja telesa. Delo Rojstvo prsi proučuje, kako v zoru zahodnih metafizik koncipirati prihod, rojstvo, ki označuje bivanje. Prvi del zaznamuje vprašanje, kako obstoju kot golemu obstoju danes podeliti smisel, kaj bi rojstvo prisotnosti v tem oziru lahko bilo. V drugem delu pa se Nancy odprto obrača k umetnosti s slutnjo, da umetnost prisotnost že izpostavlja in ji je izpostavljena.

Cena knjige: 29 eur

Cena na predstavitvi: 20 eur

 

VABLJENI!

 

****

 

 

obiščite tudi

sobota, 28. maj, ob 16. uri, KUD France Prešeren:

okrogla miza z naslovom Emigracije in kultura, ki jo prirejajo Študentska založba, Slovenska Filantropija in SCCA, s podporo Anna Lindh Foundation v okviru mednarodnega projekta Gledališka karavana brez meja.

Okrogli mizi bo sledila satirična komedija Ubogi mali hrčki v izvedbi DRAFT TEATRA iz Tuzle.