Emanat Novice, September 2020

0
29
Emanat september ’20

Se sporočilo ne prikazuje pravilno? Odpri v brskalniku.

Drage in dragi,

smo že dobro v drugi polovici 2020, vendar nas do konca leta čakajo še številni dogodki. Pester bo že september, ko bomo razgrnili še drugi del festivala Sindikat odklonskih entitet. Zgodile se bodo ponovitve Emanatovih uspešnic Maja Delak: Samo za danesMatija Ferlin: Staging a Play: Antigona ter Jan Rozman: MEMEMEME. Aktivni bodo tudi Tatovi podob, vendar so žal vsa mesta za septembrsko ponovitev že zasedena. V drugem tednu septembra bomo zagnali celoletni program Praktikum sodobne plesne umetnosti in vas povabili na brezplačne spoznavne klase. Na področju založništva pa nas čaka sveže natisnjena knjiga Anatomija joge, ki bo poleg drugih knjižnih izdaj na voljo kar na dveh knjižnih sejmih.
Pri založbi Kamizdat je le nekaj dni nazaj izšel novi album Noise for Strings vol.2, avtorice beeplip, ki se bo z Zergonom ta vikend predstavila v dunajskem klubu Rhiz.

Spremljajte dogodke na http://www.emanat.si  in se nam pridružite v burnem septembru.

P.S. če ne želite prejemati naših novic se enostavno odjavite.

 

 

Jan Rozman: MEMEMEME

05.09., ob 20:00, Platforma sodobnega plesa, Lutkovno gledališče Maribor, SI
22.09., ob 20:00, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, SI

 

foto Nada Žgank

 

Pred belim projekcijskim platnom in na belem plesnem podu na stojalih za mikrofone stojijo štirje pametni telefoni. Vsak pošilja sliko na svoj del platna. Ko pade plesni beat, na oder prikoraka četverica performerjev s pretiranimi nasmehi. It’s showtime! Povodenj popularnih plesnih štanc zgodnjih devetdesetih, evergreenov in R&B monstrumov odnese plesalce v kolektivno drvenje, gruvanje, žuranje. V njem vsak po svoje posnema gibe drugih, ponavlja malo prej izvedene gibe, šarmantno pogleduje v kamero, s pogledom čekira soplesalce. Nasmehi se nalimajo in odlimajo z obrazov. Na platnu črke v fontu internetnih memov zapovedujejo mantro uživanja: You Only Live Once! – Samo Oleami, Radio Študent

VSTOPNICE
10 EUR / 7 EUR (dijaki, študenti, upokojenci) / 4 EUR (dijaki SVŠGUGL)
Informacije in rezervacije: info@emanat.si

 

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/jan-rozman–memememe/

 

 

Maja Delak: Samo za danes

21.9., ob 20.00, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, SI

 

foto: Nada Žgank

 

Pet koreografinj s svojimi močnimi referenčnimi telesi, naseljenimi s sedimenti, je vse prevečkrat odložilo trenutke odločitve, veliko se je čakalo in puščalo, kot da ne bi želele biti preveč vsiljive v pogajanjih. Vse več je bilo izstopanj iz odrske situacije, s katerimi so skušale trasirati poteke, preverjati razmerja in iskati nove načine vstopa. A prav v tej ranljivosti in odprtosti je čar, ki nas zaveže skupni stvari, v kateri minorni dogodki tvorijo nekaj zelo lepega, včasih povsem naključnega, ki, smešno, določi in sestavi nadaljnje poteke stvari. In tako je tudi s sceno, včasih neskončnim naporom z vseh koncev prav ničesar ne uspe premakniti, zlasti kadar so to osamela prizadevanja posameznih satelitov, potem pa nastopi čas, ki sestavi naključja in srečanja v nekaj, kar to preseže. – Kriterij.si, Alja Lobnik

VSTOPNICE
Vstopnice: 10/7EUR (dijaki, študenti, upokojenci)
Informacije in rezervacije: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/maja-delak—samo-za-danes/

 

 

Matija Ferlin: Staging a Play: Antigona

22.9., ob 20.00, Pelzverkher, Celovec, AT
23.9., ob 20.00, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, SI

 

foto: Nada Žgank

 

To vztrajanje v nenehni odrski sedanjosti, ki jo je Ferlin izpostavil v enem izmed intervjujev, in nenehno vračanje v performativni trenutek tukaj in zdaj služi kot temeljno gibalo predstave, ali kot je to imenoval sam: »Ozaveščanje trenutka, ozaveščanje mene na odru, z določeno vsebino pred publiko.« Ritualnost te predstave, ki deluje v interconi med plesom in dramo, me je spomnilo prav tako na Jungovo definicijo sanj, kjer je »sanjalec hkrati igralec, prizorišče, režiser, producent, šepetalec, publika in kritik«, saj na podoben sanjski ali ritualni način deluje Ferlinovo telo, na katero s pomočjo posnete projekcije svojega glasu uprizarja temeljna stanja Antigonine tragedije. – Tibor Hrs Pandur, Kriterij.si

VSTOPNICE
Vstopnice: 10/7EUR (dijaki, študenti, upokojenci)
Informacije in rezervacije: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/matija-ferlin–staging-a-play–antigona/

 

 

 

Sindikat odklonskih entitet

15.-19.9.Klub Gromka, Ljubljana, SI

 

 

Sindikat odklonskih entitet je platforma robnih urbanih žanrov nove komedije, performativnega humorja, ironije, satire, parodije in družbenega komentarja. Namenjen je namenjen vsem, ki jim je blizu zabava, smeh, drznost, provokacija in druge grenko-sladke profesionalne kot tudi »diletantske« radosti.

Drugi del letošnje “koronske” edicije bo potekal v klubu Gromka in na dvorišču pred njim. Predstavljamo vam: sladko-kičasti performans Aje Zupanec, žonglerski girl-boyband Mismo Nismo, prvo damo Melanio ob asistenci Žižka in Petersona v queer tragikomediji Loupa Abramovici, bufonsko Čudovito Gogo gledališko-aktivistične skupine Transformator, ljubljanski podtalni bunkerpop bend balans, Sindikalni maskenball na prostem DJ-ja DVMIR (SNIF), sodobni klovnovsko-groteskni vairete Za Crknt in za posladek še akustični koncert mlade primorske raperke Masayah.

VSTOPNICE
Enotna cena za vse predstave in koncerte v klubu Gromka je 5 EUR. Na dvoriščnih dogodkih pred klubom Gromka bo vstop prost.

Zaradi omejenega števila gledalcev priporočamo rezervacije vseh plačljivih dogodkov neposredno preko spletnega obrazca ali na elektronski naslov sindikat@emanat.si

▶▶ https://sindikat.emanat.si/
▶▶ Facebook

 

 

Tehnoburleska Tatovi podob

24.9., ob 21.00, Klub Gromka, AKC Metelkova, Ljubljana, SI

 

foto: Nada Žgank

 

Tatovi podob se napajajo iz dveh virov: aktualnosti (družbe) in avtoironije. Prva sestavina, torej reagiranje na dane družbene okoliščine, je tista vitalna snov, ki tehnoburlesko pravzaprav ohranja pri življenju. Nenenhno sklicevanje na aktualne dogodke (družinski zakonik, begunstvo, Evropska unija idr), osebe (Melania Trump) ali konflikte (Rimskokatoliška cerkev), je temeljno gonilo posameznih kabarejskih točk, ki z obilico avtoironije, lucidne imitacije in samokritičnosti izrisuje svet v namenoma popačeni/karikirani podobi, ta pa ostaja sporočilno verodostojen in piker. Serija posameznih točk, ki jih vsakič povezuje kvirovsko naravnan konferansje, se sestavlja v celoto celovečernega druženja nastopajočih in občinstva, med katerimi se pogosto spleta naelektreno zavezništvo, ključni temelj dogodka. – Zala Dobovšek, Revija Dialogi

Vstopnice niso več na voljo.

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/

 

 

Praktikum sodobne plesne umetnosti

začetek sezone in teden brezplačnih klasov

7. – 10.9.od 17.00 do 18.30, SVŠGUGL, Ljubljana, SI

Počitnic je za večino uradno konec in začenja se nova sezona! Polni novonabrane energije se vračamo v šolske klopi ter na delovna mesta, kjer bomo proizvajali čim manj ogljičnega odtisa, dihali nežneje kot sicer, pridno vzdrževali osebno higieno ter predvsem higieno rok, pazili na starejše, se veliko ukvarjali z mlajšimi, drug z drugim ter predvsem sami s seboj, kupovali samo toliko kolikor potrebujemo, ter še in še. Zagotovo ne bomo, sprijaznjeni s situacijo, pasivno sedeli in strmeli v svet. Pri tem vam bo tedensko (z izjemo nekaterih počitnic) pomagal naš zdaj že uveljavljeni ljubljenec in ljubimec Praktikum! Ker telesna vadba sproža veliko hormonov sreče in akcije, boste z rednimi obiski Praktikuma lažje reševali manjše ali večje težave, se več smejali ter ponovno ugledali luč na koncu predora.
Zato se nam pridružite čimprej, saj začenjamo z uvodnim, brezplačnim tednom, v katerem lahko vsaj malo poizkusite sladke radosti, ki vam jih z navdušenjem pripravljajo naši dragi stari znanci:

v ponedeljek, 07.09.2020 ob 17.00 – Kristina Aleksova: Balet
v sredo, 09.09.2020 ob 17.00 – Jan Rozman
v četrtek, 10.09.2020 ob 17.00- – Beno Novak

Informacije in prijave:  praktikum.svsgl@gmail.com

▶▶ https://emanat.si/si/izobrazevanje/praktikum

 

 

Blandine Calais-Germain: Anatomija joge; Mišice v jogi

4. – 6.9.  Sejem na zraku, Vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljana, SI
10. – 11.9. Sejem knjig v okviru Simpozija ob 100. obletnici Maske, SMEEL, Ljubljana, SI

 

 

Ta mesec je v zbirki Prehodi izšla nova knjiga avtorice Blandine Calais-Germain, z naslovom Anatomija joge; Mišice v jogi, ki je pregled različnih stanj mišic pri izvajanju jogijskih položajev. Gre za vodnik do boljšega razumevanja joge, ki vam bo omogočilo boljše izvajanje joge.

Knjigo lahko naročite na naslovu info@emanat.si ali pa nas obiščete na tretjem Sejmu na zraku, ki bo potekal na vrtu Društva slovenskih pisateljev med 4. in 6. septembrom ter na sejmu ob 100. obletnici revije Maska, ki bo 10. in 11. septembra v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Čakajo vas tudi ostale Emanatove knjižne izdaje in sejemski popusti.

▶▶ https://emanat.si/si/založništvo/blandine-calais-germain–anatomija-joge-misice-v-jogi/
▶▶ https://emanat.si/si/zaloznistvo/prehodi

 

 

 KAMIZDAT

 

beepblip: Noise for Strings, Vol.2

 

oblikovanje Luka Prinčič

 

Konec avgusta je pri založbi Kamizdat izšel novi album beepblip z naslovom Noise For Strings, Vol. 2. Gre za nadaljevalno izdajo, ki jo sestavljajo terenski posnetki, sintetizirani zvočni vzorci in nežni skupki glasov raznolikih barv. Ida Hiršenfelder – beepblip opisane elemente nadzorovano kombinira enkrat v ozadju, drugič v ospredju in lahko na eni točki potonejo v tišino, drugje pa dosegajo doneče odmevanje, kar nakazuje na širok spekter pristopov te domače umetnice.

Seznam skladb

  1. Supersymmetry
  2. Protons
  3. Extra space
  4. Time travel
  5. Vibrations
  6. Entropy
  7. Infinite values

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com in www.kamizdat.si.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji] – Attribution-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence

▶▶ https://kamizdat.si/releases/noise-for-strings-2/
▶▶ https://emanat.si/si/založništvo/beepblip–noise-for-strings-vol-2/

 

 

Kamizdat x Rhiz: beepblip, Zergon

5.9., ob 20.00, Rhiz, Sunaj, AT

 

 

Kamizdat predstavlja prvega v nizu dogodkov v dunajskem klubu Rhiz, ki bo avstrijski prestolnici kontinuirano predstavljal pomembne akterje slovenske elektronike. Zvočni umetniki, eksperimentalna elektronika, modularni / analogni synth navdušenci in programerji. Na prvem dogodku bosta nastopila zvočna in intermedijska umetnica – beepblip, za njo pa producent in DIY navdušenec – Zergon. Oba zanimajo sonična raziskovanja: beepblip navdušujejo zvočne pokrajine, terenski posnetki in ambientalna glasba, Zergon pa teži k raziskovanju elektronske klubske glasbe.