Feri Lainšček: Kurji pastir

0
107

Drage bralke, dragi bralci, o uveljavljenem, vsestranskem ustvarjalcu Feriju Lainščku, smo v Ventilatorju besed že večkrat pisali. V veliko veselje mi je,  da je izšel njegov portret v  knjigi Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov (Vladimira Rejc, portreti slovenskih književnikov, Beletrina, 2005).

Feri Lainšček je opisovalec melanholije, ujete v prekmurski pokrajini, skozi katero se prepleta ljubezen do prekmurskih ljudi, še posebej pa do ljubljene ženske.

Vse bolj se mi zdi, da pisateljevanje zame ni poklic, niti ne vem kaka poklicanost, temveč kratko malo način življenja. Vse, kar počnem, je tako ali drugače povezano z ustvarjanjem, pesniško doživljanje sveta in lastne pozicije v njem me tako rekoč določa, obenem pa seveda opredeljuje tudi mojo identiteto. Nadvse zadovoljen sem, da je tako in lepo mi je.

Prepričan sem, da je dar za pisanje predvsem božji dar. Tudi navdih je veliko bolj zveličavna kategorija kot priučenost in druge obrtniške vrednosti. No, ker živimo v času simulacij in nadomestkov, je o bistvenem težko in bi bilo preobširno razpravljati.

Svoje ustvarjanje razume kot iskanje in posredovanje občutkov lepega in skozi to tudi iskanje smisla.

(Vladimira Rejc, Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnikov, Beletrina, 2005).

 

Knjižna noviteta, izpod peresa Ferija Lainščka: Kurji pastir, je izjemna.  Izšla je pri Beletrini.

 

Želela pa mu je seveda lahko marsikaj,

saj se je smelo med želje dodajati

tudi iz sanj.

V romanu Kurji pastir (je prva od treh knjig) se avtor posveča svojemu najzgodnejšemu otroštvu v Dolencih (Prekmurje). To je majhna vasica, blizu madžarske meje. Pisateljeva družina je bila del vaške revščine.

Kurji pastir je ganljiv roman, spominska proza, o nenavadnem otroštvu, ki ga je doživljal avtor knjige, Kurji pastir. Prva knjiga nagovori bralca, da prisluhne zgodbi avtorjeve ne več rosno mlade mame ( ima že odraslo hčer); oče pa stremi po boljšem življenju. Pisatelj izpostavi širšo družino in življenje na vasi…

Romana zlahka ne moremo odložiti iz rok. V enem zamahu ga lahko preberemo. Vabi nas k ponovnemu branju in razmišljanju.

Ventilator besed knjižno noviteto velikega ustvarjalca Ferija Lainščka toplo priporoča v branje in razmišljanje.