Film na oko

0
189

FNO 2017

Vse je enkrat film!

 

O FESTIVALU

 

>> Dejstva:

 

– Ljubljana: 3.–9. 5. 2017

– Ostala slovenska mesta (Maribor, Slovenska Bistrica, Sežana, Nova Gorica, Idrija, Tolmin, Škofja Loka, Novo mesto in Krško): 30. 9.–8. 10. 2017
– 45 filmov,
– iz 29 držav,
– 2077 minut filmskega programa,

– izbor s svetovnih filmskih festivalov (Berlin, London, Toronto, New York, Zlin, Olympia, TIFF, FSF),

– #vsejeenkratfilm.

 

>> Prizorišča:

 

Ljubljana:

Cankarjev dom, Kino Šiška, Pionirski dom, Kino Bežigrad

 

Ostala Slovenija:

 

Maribor: Kolosej Maribor, GT22 Maribor in Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor

Sežana: Kosovelov dom Sežana

Škofja Loka: Kino Sora Škofja Loka

Nova Gorica: Kulturni dom Nova Gorica

Novo mesto: ATP Anton Podbevšek Teater, Art kino Krka

Slovenska Bistrica: Kino Slovenska Bistrica

Krško: Kulturni dom Krško

Idrija: Filmsko gledališče Idrija
Tolmin: Kino gledališče Tolmin

 

>> Ekipa:

 

Vodja festivala, priprava festivalskega programa: Rok Govednik

Produkcija: Paraskevi Karageorgu

Odnosi z javnostjo in promocija festivala: Daša Ložar

Koordinator festivala in filmskih diskov: Vladimir Peršurič

Pomoč pri administraciji: Patricija Fašalek

 

Koordinacija Mad About Film seminarja: Debora Porenta

Mentorji in predavatelji Mad About Film seminarja: Nina Cvar, Rok Govednik, Tina Poglajen, Nace Zavrl

Mentorji filmske vzgoje: Matic Majcen, Nina Cvar, Tina Poglajen, Rok Govednik, Pia Nikolič, Jan Nalesnik, Maša Ogrizek, Hana Repše, Ema Lukan, Maruša Ivančič

Mentorji delavnic: Urška Djukić, Maša Žmitek Prošič, Maša Ogrizek, Maruša Štibelj, Lučka Berlot

 

Urejanje kataloga: Janina Kos, Vladimir Peršurič

Besedila v katalogu: Rok Govednik, Vladimir Peršurič, Daša Ložar

Urejanje prevodov filmov: Janina Kos

Prevodi filmov: Daša Cerar, Maja Lovrenov, Janina Kos, Vesna Videnovič, Neža Vilhelm, Jasmina Žgank

Prevod kataloga v angleščino in lektura: Prevajalska zadruga Soglasnik

 

Tehnični partner – priprava filmskih diskov: Cankarjev dom, Ljubljana

Pomoč pri pripravi filmskih diskov: Jernej Koren

Distribucija:DPG, Debora Porenta

 

Ilustracija: Zarja Menart

Grafično oblikovanje: Anka Doblekar

Festivalski napovednik: Zarja Menart, Grega Crnković (zvok)

Spletna stran: Vladimir Prešurič

Izdelava maskote: Pirate Piška

 

 

>> Karakter festivala:

 

Film na oko (FNO) je vseslovenski festival za otroke in mlade, ki prikazuje filme z vsega sveta. Gre za filme, ki redkeje dobijo distributerje v posameznih državah in tako le posredno dosežejo večje število ljudi. V ospredju je želja po pripovedovanju pomembnih zgodb odraščanja, zorenja in dozorevanja mladih po vsem svetu. Njihov vsakdan zaznamuje kultura, v kateri živijo, družinsko in politično okolje, osebna doživetja, užitki in preizkušnje.

 

FNO je tudi filmsko-vzgojni festival, ki nadaljuje poslanstvo svojega organizatorja in producenta, Zavoda Vizo. Ta se na nacionalni ravni zavzema za popularizacijo in umestitev filmske vzgoje v splošni izobraževalni kurikulum vzgojno izobraževalnih zavodov na vseh starostnih ravneh.

Filmska vzgoja na festivalu je sestavljena iz kakovostnega filmskega programa (ki ga pripravlja kurator Rok Govednik) in ciljno ter preudarno pripravljenih pedagoških vsebin, ki ga spremljajo. Na pedagoških filmskih pogovorih in delavnicah po projekcijah krepimo kritično argumentacijo, pomagamo artikulirati mnenje, vzpodbujamo ustvarjalnost, vzgajamo empatičen odnos do filmske kulture, odgovarjamo na porajajoča se vprašanja in omogočimo otrokom ter mladim, da (tudi neposredno) spoznajo filmske ustvarjalce.

 

V središče prikazovanja filmskih biserov pa ne postavljamo samo celovečercev in srednjemetražnih filmov, pač pa tudi kratki meter. Mladim želimo približati izredno pomembno vlogo kratkega filma, saj ima ta povsem svojsko veljavo in pomen in ga pogosto neupravičeno označujemo za zgolj “začetniške poizkuse” (še) (ne)izkušenih filmskih ustvarjalcev. Kratki filmi so kuratorsko premišljeno kot predfilmi uvrščeni k celovečercem. S tem bi radi pokazali na enakovredno mesto zastopanosti v prikazovanju, ki si jo ti zaslužijo v naših kinematografih.

 

Novo na festivalu!Z letošnjo edicijo festivala vstopamo na pot prikazovanja izbranih mladinskih filmov z 11. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma ZOOM, ki so jih posneli mladostniki z vsega sveta, stari od 15 do 18 let.

 

FNO si prizadeva biti festival za mlade, ki od filma pričakujejo več kot le instantno zabavo oz. popcorn razvedrilo. Mladost si organizatorji festivala razlagamo zelo sociološko in v njenem opredeljevanju razmišljamo tudi o t.i. vsiljeni (nezaposleni mladi) na eni in podaljšani (postadolescenti, študentje) mladosti na drugi strani, poleg tradicionalnih meril za klasično (šolajoča se mladina do 20 let) ali skrajšano (zaposleni mladi) mladost. Tako je FNO festival z vse nas, za vse mladosti!

 

Sekcijo filmov Nočni horizontismo pripravili za dve starostni skupini – 12+ in 14+ let. Mladostnikom skuša približati zahtevnejše teme in drznejše filmsko-izrazne tehnike, s katerimi se najverjetneje v svojem vsakdanu še niso srečali. S tem odpirajo široka polja za razmislek in debate.

 

Nismo pozabili tudi na otroke in družine. Družinski programse osredotoča na filmske vsebine za otroke od starosti 8 let in dalje, ko lahko že samostojno berejo in sinhronizacija filmov ni potrebna. Ogled teh filmov bo s starši še toliko bolj izrazit, saj vse filme povezuje močna vez družinskih odnosov.

 

Pogledi pa so kar najširše zastavljeni program za vse in vsakršne mlade filmoljube in pod svoje okrilje vključujejo tudi Družinski program.

 
FNO si želi biti in ostati čimbolj dostopen festival vsem generacijam mladih, zato si vsako leto prizadevamo za čimveč brezplačnega spremljevalnega in ugodnega, po dostopnih cenah dosegljivega filmskega programa.

 

 

>> Splošni vodič po filmih FNO 2017:

 

Tekmovalni program:

– Moja prva avtocesta (Belgija, Nizozemska, 2016)

– Cambridge (Bolgarija, 2015)

– Nakom (Gana, ZDA, 2016)

– Nena (Nizozemska, Nemčija, 2014)

– Valderama (Iran, 2016)

 

Producent festivala Zavod Vizobo zmagovalnemu filmu po izboru mlade filmske žirije FNO 2017 v sestavi Staša Popovič, Katjuša Plesničar, Simon Moe, Andraž Žigart in Mark Jacob Cavazza podaril nagrado v vrednosti 500 €.

 

Filmi za mlade (izbor):

– Valderama (Iran, 2016)
– Vsi nas imajo za pošasti (ZDA, 2016)
– Moja šola se potaplja v morje (ZDA, 2016)
– Zadnji dnevi mesta (Egipt, Nemčija, VB, 2016)
– Sveti motorist (Brazilija, 2016)

 

Filmi za otroke, družinski filmi (izbor):

– Deček s planin (Švica, 2015)
– Modro kolo (Turčija, 2016)
– Rara (Čile, Argentina, 2016)
– Vedenje (Kuba, 2014)
– Si-G (Belgija, 2017)

 

Bisera festivala:

– Sanjati brez zvezd (Iran, 2016) – London 2016, Berlin 2016, Full Frame 2016

– Poj! (Madžarska, 2016) – Oskarji 2017: prejemnik oskarja za najboljši kratki film

 

 

NAPOVEDNIK FNO 2017

 

Najboljši mladinski filmi z aktualnih svetovnih festivalov se tudi letos predstavljajo slovenskemu občinstvu. Naj gre za najstniški-obešenjaški animirani  Moja šola se potaplja v morje (My Entire School Sinking into the Sea, 2016), pretanjeno pripoved o odraščanju deklice po ločitvi staršev Rara (2016), odmevnega švicarskega Kekca Deček s planin (Little Mountain Boy, 2015), humoristično odisejado znotraj nevidnih mehiških meja Güeros (2015) ali letošnjega dobitnika oskarja za najboljši kratki film Poj!(Sing, 2016).

 

Organizatorji festivala so za 3. edicijo napovedali 45 filmskih izbrancev evropskega in svetovnega filma iz 29 držav sveta.

 

Festival ponovno ponuja priložnost, da se ljubitelji filma spoznajo s festivalskimi gosti in se udeležijo številnih brezplačnih filmsko-izobraževalnih delavnic. »Kakšen je pomen kakovostnih sodobnih TV serij?« se bo razpravljalo na letošnji okrogli mizi, na nekaterih projekcijah pa bodo obiskovalci lahko sodelovali v pogovorih z ustvarjalci filmov.

 

Filme si lahko spomladi ogledate v Ljubljani. Med 3. in 9. majem bo Film na oko v Cankarjevem domu, Pionirskem domu, Kinu Šiški in Kinu Bežigrad. Jeseni pa bodo posebnega izbora deležni tudi ostali kraji. Tako bo festivalod 2. do 8. oktobra potekal v Mariboru, Slovenski Bistrici, Sežani, Novi Gorici, Idriji, Tolminu, Škofji Loki, Novem mestu in v Krškem.