Galerija Instituta “Jožef Štefan”: Marta Bartolj: “In potegnila sem črto”

0
308

Drage bralke, dragi bralci, ljubiteljice in ljubitelji likovne umetnosti, ste si že ogledali razstavo uveljavljene in izvirne ilustratorke Marte Bartolj:« In potegnila sem črto«  v Galeriji Instituta »Jožef Štefan«, na Jamovi cesti 39, v Ljubljani?

 

Do 8. novembra 2021 lahko obiščete to čudovito razstavo.

O Marti Bartolj in njeni plodoviti ustvarjalnosti, večkrat nagrajenih slikanicah pri nas in v tujini, smo v Ventilatorju besed že pisali.

Na lepo petkovo poletno-jesensko popoldne sva s hčerko radovedno pokukali v Galerijo Instituta »Jožefa Štefana«. Očarale so naju razstavljene ilustracije Marte Bartolj. Večkrat sva se sprehodili po galeriji in se poglobili v ustvarjalnost Marte Bartolj.

Toplo priporočava tudi vam, drage bralke in bralci Revije Ventilator besed, da si polepšate dan in uživate ob likovnih užitkih razstavljenih del Marte Bartolj.

Na voljo imate tudi zloženko Marta Bartolj: » In potegnila sem črto«, izpod peresa likovne kritičarke Tatjane Pregl Kobe.

 

V ČEVLJIH RADOVEDNEGA OTROKA

 

»Na ilustracijah Marte Bartolj kot samogovor nastaja ritmično občuten splet njene subjektivne naravnosti z vidnim svetom, ki od zunaj hkrati vstopa vanjo in prihaja iz nje. V njenih ilustracijah je nekaj zelo etično elementarnega, ne popušča glede svojih želja.«

(Tatjana Pregl Kobe)

 

»Ko rišem ali ilustriram, pogosto obujem čevlje radovednega otroka, ki okolico dojema z veliko začudenostjo, presenečenjem in včasih s šokom. Narava otroka je iskrena, brez pretvarjanja. In želim si, da so takšne tudi moje ilustracije.«

(Marta Bartolj)

Na fotografiji Marta Bartolj. Foto Boštjan Pucelj

 

Ilustratorka, ki suvereno ustvarja v različnih tehnikah, se v svojih vizualnih pripovedih prav tako z vsem sooča. Nič ji torej ni tuje, ko sprejme besedilo v vizualno prevajanje, ko se v čevljih radovednega otroka sooča s pomembnimi življenjskimi pojmi ( tudi za otroke). Ljubezen. Družina. Spomin na otroštvo. Smrt. Sočutje. Strpnost. Sprejemanje drugačnosti. In s tem, kako najmanjšim bralcem ta sporočila prenesti v nazorne podobe.«

(Tatjana Pregl Kobe)