Ganljiv zgodovinski roman Urške Klakočar Zupančič o ženski moči

0
3834

Ali veste, da je Urška Klakočar Zupančič, nekdanja sodnica, podpredsednica Gibanja Svoboda in kandidatka za predsednico državnega zbora, lani napisala izjemen roman Gretin greh?

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu. Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona.

Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

V tem času Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom skriva prepovedane knjige, pomaga pri pogostitvi kmečkih upornikov in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.

»V glavni junakinji Greti se lahko kljub drugim in zelo drugačnim časom prepozna marsikatera ženska. Jaz sem se nedvomno našla v njeni želji po znanju. Ljubezenska zgodba Grete je opisana tako, da bralec čuti prav vsako njeno bit, njene notranje bitke, ženskost, čustva, dileme, nemoč ravnati drugače in neizmerno moč na koncu zgodbe, ko mi je čustveno nabit epilog izvabil solze na oči.«

Nataša Pirc Musar

»Zgodba je pravi vrtinec čustev, ki prehajajo od groze in obupa do radosti in spet nazaj. In pri tem se kot bralec lahko sprehajaš skozi izjemno natančno in bogato ustvarjen svet 17. stoletja. Avtoričina sposobnost, da zgodovinske detajle preplete z vsakdanjimi skrbmi navadnih ljudi, te ponese tako globoko v Gretin svet, da lahko vidiš, slišiš in celo vonjaš to, kar je videla, slišala in čutila ona, ko se je borila za preživetje v svetu velikanskih sprememb, kjer je nevednost še vedno nadvladovala znanje.«

Urša Trebušak