Godalni otoki, 10. 9., Glavni trg

0
60

Nepozaben vstop v jesensko glasbeno ponudbo Narodnega doma Maribor

Glavni trg bo znova postal oder!

Lani smo bobnali. Gotovo niste pozabili neponovljivega doživetja, ki ga je na Glavnem trgu pričaralo sto bobnarjev vseh generacij iz vse Slovenije. Ves Glavni trg je bil en sam velik oder, vse mesto pa je utripalo v ritmu glasbe. Odlični odzivi so nas spodbudili, da smo staknili glave in razmislili, kako bi tako razburljivo ustvarjalno vrvenje in brbotanje ponudili tudi letos, ko mineva trideset let od ustanovitve Narodnega doma Maribor in deset let, odkar je bil Maribor kulturna prestolnica Evrope? Kako v jesen pospremiti enega najdaljših in najuspešnejših Festivalov Lent? Kako odmevno zaključiti uspešen in odmeven sklop Lent po Lentu ter mesto pripraviti na septembrsko glasbeno slavje, Festival Maribor? In sploh: je to, kar smo doživeli lani, sploh mogoče ponoviti?

 

Prepričani smo, da je. Dobrodošli med otoki glasbe!

 

Tokrat bodo Glavni trg zavzeli godalci. A tokrat ne bo le oder, temveč bodo na njem nastali – otoki. Nanje se bo povzpelo štirideset slovenskih godalcev vseh generacij in nas povabilo na razburljivo popotovanje skozi večdimenzionalno glasbeno pokrajino, ki jo bodo ustvarjali zvoki godal, pa tudi disko glasba iz sedemdesetih in osemdesetih.

 

Ob virtuoznih interpretacijah in improvizacijah mladih, ljubiteljskih in vrhunskih profesionalnih godalcev se bomo soočili z lokalnim in globalnim, ob tem pa (po)iskali odgovore na celo vrsto vprašanj. Kje v današnjem svetu, v katerem tudi glasba postaja globalni produkt in vse bolj uniformirana po nareku trendov in komerciale, je prostor za individualnost, za lastno izražanje? Kako se v glasbeno izražanje posameznika preliva regionalna tradicija – tista, ki je politične meje (še) niso uspele ukalupiti? Kako glasen je glas razmišljujočega posameznika? Je sploh še lahko slišan, ali tudi ta potrebuje »pomoč« globalnosti, da ga zaznamo?

 

Sliši se zapleteno, a če povemo, da je glasbeno predstavo Godalni otoki – ritmi sobivanja zasnoval vrhunski vsestranski godalec, glasbeni raziskovalec in oče godalkanja Bojan Cvetrežnik, je jasno, da nas čaka izjemna in nepozabna koncertna izkušnja. Se vidimo 10. septembra na Glavnem trgu v Mariboru.

 

»Disko glasba sedemdesetih in osemdesetih je že sama po sebi vsebovala veliko violinskih sekcij, zato smo se odločili, da violine poudarimo tam, kjer, poleg klasične glasbe, že tradicionalno blestijo – v disko glasbi. Strukturo smo si zamislili kot otoke – odre. Sedem otokov v obliki evropskega tonskega sistema (DO RE MI FA SO LA TI) bo namenjenih violinam, na centralnem otoku pa bomo DJ, kitara, klaviature in jaz.«

Bojan Cvetrežnik

 

__________________________________________________________________________________________

GODALNI OTOKI – RITMI SOBIVANJA

GLAVNI TRG, MARIBOR, 10. SEPTEMBER OB 20.00, vstop prost

V primeru slabega vremena bo predstava prestavljena na nov termin. Spremembe bodo pravočasno objavljene na spletni strani Narodnega doma Maribor, na družabnih omrežjih in lokalnih radijskih postajah.

 

Bojan Cvetrežnik – MC, audio vizualni koncept, priredbe, dirigent

 

JAMirko – DJ, beat&bass, audio produkcija; Nejc Škofic – klaviature; Filip Vadnu – kitara; Damaris Potočnik – vokal

 

Godalkanje Fiddle Gang: Barja Drnovšek, Anja Šoštarič, Ajda Cvek, Nika Škodič, Clarisse Petrovič Duret, Eva Rojko, Izabela Hace

 

Profesionalni učitelji in poklicni godci: Andrej Božič, Klemen Bračko, An Černe, Vesna Čobal, Monika Debelič, Maša Golob, Dejan Gregorič, Petra Jurič, Hermina Matjašič, Jan Šoštarič, Margarita Ulokina, Barbara Upelj

 

Violine: učenci in dijaki glasbenih šol Maribor, Celje, Velenje, Idrija, Ljutomer, Slovenj Gradec, Hobi Godalkanje