Gostovanje Računalniškega muzeja v MGLC

0
114

Gostovanje Računalniškega muzeja v MGLC

Piksli: od visoke tehnologije do ulične umetnosti
Retro gaming dogodek

Predavanje in razstava

torek–nedelja, 1.–6. junij, 10.00–18.00, Grad Tivoli

 

 • Gostovanje Računalniškega muzeja bo med 1. in 6. junijem v Gradu Tivoli. Gostovanje sestavljata predavanje o pikslih in razstava eksponatov iz Računalniškega muzeja.
 • Predavanje Piksli: od visoke tehnologije do ulične umetnosti bo v torek, 1. junija, ob 20. uri in je brezplačno.
 • Predava Borut Kumperščak iz Računalniškega muzeja.
  • Razstava eksponatov Računalniškega muzeja v MGLC:
  torek–nedelja,
  1.–6. junij, 10.00–18.00, Grad Tivoli, Predavalnica (1. nadstropje), brezplačno
 • Predavanje in gostovanje sta v spremljevalnem programu razstave Invader, Grafike na papirju.
 • Razstava Invader, Grafike na papirju je podaljšana do nedelje 15. avgusta 2021.

 

 

 

 

Piksli: od visoke tehnologije do ulične umetnosti
Retro gaming dogodek

torek, 1. junij, ob 20. uri, dvorišče Gradu Tivoli, brezplačno

Predavanje izvaja Borut Kumperščak, Računalniški muzej

 

Piksli so zadnjih 50 let eden vidnejših znanilcev vzpona digitalne tehnologije. Njihove začetke najdemo v akademskih in komercialnih eksperimentih, v ključnem trenutku so z barvitostjo in dinamiko izrinili konkurenčno tehnologijo vektorjev, danes pa jih s prostim očesom sploh ne opazimo več, kljub temu da (ali prav zato ker) nam milijoni njih konstantno sijejo v oči. Ob spominih na romantične čase, ko so se zdeli računalniki še obvladljivi, bomo iz tehnološkega diskurza prešli v vsebinskega, kjer piksle danes častimo kot metaforični pripomoček za razumevanje kompleksnih konceptov in kot orodje kritičnega izraza.

Predavanje bo v primeru slabega vremena izvedeno v galeriji v MGLC v skladu z veljavnimi ukrepi.

 

Gostovanje Računalniškega muzeja v MGLC
torek–nedelja,
1.–6. junij, 10.00–18.00, Grad Tivoli, Predavalnica, brezplačno

 

Ob predavanju bomo otvorili tudi razstavo, ki bo omogočala retro gaming izkušnjo na eksponatih računalniškega muzeja. Na njej bomo lahko iz prve roke spoznali in preizkusili igre naše in vaše mladosti, ter raziskovali pikslasto estetiko zgodb iger iz prelomnih časov, ko še ni bilo čisto vse digitalno.


Borut Kumperščak
je ustvarjalec, kreativni inženir in podjetnik na področju računalniške grafike, interaktivnih izkušenj, virtualne in razširjene resničnosti ter napredne zdravstvene in okoljske senzorike.

Računalniški muzej s svojo bogato zbirko in s pomočjo povezanih programov omogoča širši javnosti razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo, ter posameznike spodbuja, da postanejo njeni soustvarjalci. Več: www.racunalniski-muzej.si

 

————————————————————————————————————————-

Invader, Grafike na papirju

 1. 12. 2020–15. 8. 2021

 

Enigmatični francoski umetnik Invader je v mednarodnem okolju znan po svojih pikseliranih mozaičnih umetniških delih, ki so bila izvedena po vsem svetu ter razstavljena v številnih svetovnih galerijah in muzejih, vključno s prvo predstavitvijo v Ljubljani na razstavi Street Art–Stensili, Posterji, Stikerji/Low-Tech Re-akcija v MGLC leta 2006.

 

Razstava z naslovom Grafike na papirju, ki je na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, ponuja opazovalcu priložnost, da odkrije manj znan vidik umetnikovega delovanja – grafiko.

 

Na retrospektivi bomo predstavili vse, od sitotiskov do litografij, od lesorezov do grafik v štiribarvni tehniki in od invazijskih zemljevidov do vodnikov. Več kot sto del na papirju je nastajalo od leta 2001 do 2020 in jih na razstavi dopolnjuje še Invaderjev izbor kratkih avtorskih filmov.

 

Poseben sklop na razstavi zavzemajo grafike rubikkubizma, katerih lastnost je, da z omejeno barvno paleto, kakor je določena na znameniti rubikovi kocki, odslikavajo ikonične podobe ovitkov gramofonskih plošč (Rubik Low Fidelity). Pridružujejo se jim dela iz sveta zgodovine umetnosti (Rubik Masterpieces) in premišljeno izbrani portreti filmskih upodobitev negativcev (Rubik Bad Men). Serija dokazuje, kako aplikativna je metoda poenostavljanja motivov, saj lahko tako rekoč vsako podobo prevede v specifično vizualizirano sliko, sestavljeno iz samo šestih barv.

 

Kustos razstave je Božidar Zrinski.

—————————————————————————————————————-

Podpisi za fotografije

 

Postavitev razstave Invader, Grafike na papirju v MGLC. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

———————————————————————————————————————–

 

Informacije

 

Več informacij, stiki z javnostmi MGLC, Karla Železnik: karla.zeleznik@mglc-lj.si, 01/241 38 09

Kustos razstav, Božidar Zrinski, bozidar.zrinski@mglc-lj.si, 01/241 38 04

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana