GraFEM 2020: Nez Pez

0
151

RogLab, ustvarjalno vozlišče, ki od leta 2012 deluje na Petkovškovem nabrežju v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je v začetku oktobra 2020 odprl poslikavo kontejnerskega objekta RogLab, ki jo je ustvarila slovenska umetnica Nez Pez v sklopu novega programa GraFEM, namenjenega spodbujanju ženske grafitarske in street art kulture.

***

O programu GraFEM
Tako v svetu kot pri nas so bile grafitarke in streetartistke že od nekdaj redke ptice. Poleg običajnih ovir so morale preskočiti tudi ovire mansplaininga, mizoginije in spolnega nadlegovanja. Vendar to ni zaustavilo njihovega pohoda. Na sceni vztrajajo in ostajajo, med njimi mnoge v vrhu grafitarske in streetartistične ustvarjalnosti. Kljub individualnim biografijam, ki pričajo o vrhunskih dosežkih grafitark, pa je na sistemski ravni grafitiranje še vedno scena, v kateri prevladujejo moški. Ne le zaradi šovinizma – čeprav tudi zato – temveč zlasti zato, ker v družbi niso zagotovljene razmere, ki bi ustvarjalkam grafitov in street arta omogočile enak občutek varnosti na ulici, kot ga imajo moški.

RogLab z GraFEMom vzpostavlja progresiven program, ki bo ženskam omogočil lažji dostop do varnih prostorov ustvarjanja v močni ženski skupnosti. RogLab takšen varen prostor in močno žensko skupnost namreč že vrsto let ima, saj je med njegovimi uporabniki kar 70 odstotkov žensk, kar je evropski unikum na področju tehnoloških organizacij. Ker ima izkušnje s spodbujanjem ženske udeležbe na področju, kjer sicer dominirajo moški, in odlične partnerje, ki se spoznajo na grafite in street art, je RogLab vzpostavil program, s katerim želi razburkati ženske grafitarske in streetartistične vode v Sloveniji, morda pa tudi širše.

GraFEM bo gostil domače in tuje ustvarjalke, ki bodo RogLabov kontejnerski objekt ob Ljubljanici redno ovijale v svoje grafitarske in streetartistične umetnine, za nameček pa bodo v okviru programa potekale tudi izobraževalne delavnice, razprave in grafitarski ogledi mesta, ki bodo, kot upajo v RogLabu, prispevali k premisleku o vlogi žensk na slovenski in mednarodni grafitarski in streetartistični sceni.

Prva, ki jo je programski svet – sestavljajo ga kulturna menedžerka Meta Štular (RogLab), producentka Nika Perne (RogLab), kustodinja Yasmin Martin Vodopivec (Mednarodni grafični likovni center) in komunikolog Gregor Bulc (zavod Urbana Vrana) – povabil k sodelovanju pri projektu GraFEM, je slovenska večmedijska umetnica Nez Pez. Del njenega ustvarjanja med Berlinom in Ljubljano so tudi stenske poslikave, ki idejno izhajajo iz urbanega okolja, v katerem Nez Pez išče dejavnike presenečenja. Umetnico bolj kot izpopolnjevanje tehničnega znanja in razvijanje črk navdušujeta proces dela in pristop do prostora, v katerem ustvarja. Pri stenskih poslikavah rada raziskuje polje ilustracije ter se posveča zanimivim barvnim kombinacijam in slikarski tehniki, o čemer se bodo mimoidoči lahko prepričali tudi pri njeni poslikavi RogLaba.

O umetnici Nez Pez
Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na ALUO v Ljubljani, kjer je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Njen opus spremljajo ponavljajoči se motivi, ki se selijo skozi različne medije – grafiko, risbo, sliko, avdiovizualna dela in kiparstvo. Svoja dela je predstavila že na več samostojnih in skupinskih razstavah, rezidencah in sejmih na Balkanu in drugje po Evropi. Živi in ustvarja med Ljubljano in Berlinom.

Več o programu GraFEM: https://roglab.si/sl/grafem/
Intervju z Nez Pez: https://roglab.si/sl/grafem/grafem-2020-nez-pez/intervju-z-nez-pez/

***

Podnapisi fotografij:
RogLab, GraFEM 2020, Art: Nez Pez; Foto: Branko Čeak.

Produkcija: RogLab, Muzej in galerije mesta Ljubljane
Koprodukcija: Zavod Urbana Vrana
Partnerja projekta: MGLC – Mednarodni grafični likovni center; FORUM Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

***