Hotedršica

0
150

Drage bralke, dragi bralci, ste že obiskali zanimivo naselje Hotedršica? Na poti v Idrijo se vselej ustavimo in raziskujemo naravo, kulturne in zgodovinske znamenitosti.

V Hotedršici živi veliko živali. Na njenem zahtevnem terenu prebiva mnogo različnih zveri. Divje mačke, medvedi, volkovi, občasno risi, pa tudi jeleni in gamsi. Najbolj pogosto vidimo srnjad.

V Hotedršici je pogosto kresovanje- nastiljanje praproti. To je edinstven dogodek, ki ga morate doživeti. Na večer pred godom Janeza Krstnika, 24. junija. Na pragove hiš posujejo cvetlice (obvezno so med njimi tudi ivanjščice). Prebivalci Hotedršice verjamejo, da to prepreči zlim duhom in kačam vstop v hišo. Tudi otrokom starši naročijo, naj nasteljejo dvorišče, da bo lahko na njem počival Janez Krstnik. Zvečer se zbirajo pri kresovih in pojejo cerkvene pesmi.

Včasih so ljudje v Hotedršici praznovali 17.januar, Antonova nedelja v Hotedršici. Ljudje iz vseh krajev so romali h cerkvi v Hotedršico, da bi v njej pozdravili kip Sv. Antona. Sv. Anton naj bi pomagal tudi mladini pri izbiri partnerja.

Hotedršica je znana po velikem številu postavljenih in ročno zgrajenih lesenih kozolcih.

 

Ko vas bo pot zanesla v Hotedršico, vam želiva lep ogled.

Vladimira Rejc in Ida Zupan